Istorinė vila „Anapilis“ buvo restauruojama dvejus metus. Darbai kainavo beveik 875 tūkst. eurų.

Už šiuos pinigus visiškai sutvarkytas pastato fasadas, vidaus erdvės, santechnika, elektros instaliacija.

Restauratoriai išsaugojo nemažai istorinių elementų – drožinių, raižinių, ant vilos bokšto esančias vėjarodes. Restauruojant „Anapilį“ rasti unikalūs vėjo vargonai, kurie taip pat išsaugoti, todėl lankytojai galės pasiklausyti, kaip skamba neįprastas muzikos instrumentas.

Ir nors pastatas restauruotas taip, jog išliktų istorinis, jis tapo ir modernesnis: įrengtos šildymo, vėdinimo sistemos, liftas.

Pirmajame pastato aukšte, kuriame anksčiau veikė muzikos klubas „Anapilis“ išsaugota erdvė, o joje ir vėl ketinama organizuoti įvairius renginius, parodas.

„Turime minčių ir vilčių, jog pavyks atgaivinti „Annapilio“ klube organizuotą kasmetį festivalį „Indėnų vasara“, kurio iniciatorius buvo amžinojo poilsio iškeliavęs Vytautas Kernagis. Tikimės, kad šią jo idėją tęs sūnus. Turime minčių ir apie kitokius renginius“, – teigė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Antrasis pastato aukštas ir bokštas bus skirtas Palangos kurorto muziejui. Jo direktorius Jūratis Liachavičius pasakojo, jog eksponatų muziejui jau surinkta tiek, kad reikia gerai pagalvoti, kaip juos sutalpinti. „Todėl labai naudosimės šiuolaikinėmis technologijomis, didelė dalis ekspozicijos bus interaktyvi“, – teigė J. Liachavičiius.

Muziejuje kone didžiausia dalis ekspozicijos bus skirta Palangos kurorto įkūrėjų grafų Tiškevičių epochai.

Viloje vizualiai ketinama perteikti ir legendą apie grafienę Sofiją. „Pasakojama, kad ji buvo normali moteris, tačiau į savo amžiaus galą labai susidomėjo dvasiomis, spiritizmu. Todėl vilos bokšte buvo įrengtas specialus kambarys, jame stovėjo stalas ir keturios kėdės. Grafienė ir jos patikėtiniais kviesdavosi dvasias“, – legendą pasakojo J. Liachavičius.

Dar viena legenda byloja, kad istorinėje viloje yra buvęs veidrodžių kambarys, tačiau restauratoriams jo nepavyko aptikti. Tačiau J. Liachavičius tikino, kad tokį kambarį bus stengiamasis įkurti.

Nors istorinės vilos rekonstrukcija ir baigta, dar laukia įrengimo darbai. Be to, aplink „Anapilį“ numatoma sutvarkyti ir aplinką, į vilą vedančią Tiškevičių alėją.

Planuojamas dar vienas projektas – restauruoti nuo vilos Meilės alėjos link vedantį taką, kad „Anapiliu“ būtų galima grožėtis iš visų pusių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)