Balandžio viduryje Seimo priimtose pataisose buvo numatyta, kad religinės nevalstybinės švietimo įstaigos bus finansuojamos taip pat, kaip ir valstybės ar savivaldybių švietimo įstaigos.

Prezidentas šiuos įstatymus Seimui grąžino pakartotiniam svarstymui, pateikdamas savo pataisas, kuriose numatoma, kad religinių švietimo įstaigų finansavimas atidedamas iki kitų metų rugsėjo 1 dienos.

Dėl prezidento siūlymų ketvirtadienį Seime kilo karštos diskusijos. Opozicinė LDDP pritarė prezidento siūlymui, tuo tarpu konservatoriai ir ankstesnių pataisų iniciatoriai krikščionys demokratai buvo nusiteikę priešiškai.

Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, kalbėdamas plenariniame posėdyje, netiesiogiai paragino atmesti prezidento veto, teigdamas, kad finansavimo atidėjimas iki kitų metų rugsėjo pratęstų tradicinių religinių bendruomenių mokyklų diskriminaciją.

"Tie, kurie prezidentui taip patarė, manau, žinojo, kad iškils šių mokyklų išlikimo problema", sakė konservatorių lyderis V. Landsbergis.

Tačiau parlamentarai nubalsavo už prezidento pataisas.

V. Adamkus pasiūlė religinių švietimo įstaigų finansavimą atidėti iki 2001 rugsėjo 1 dienos, nes šių metų biudžete tam nenumatyta lėšų.

Prezidentas iš esmės pritarė įstatymų pataisose numatytiems principui finansuoti religinių bendruomenių mokyklas, kuriomis turėtų būti įgyvendinamas socialinis teisingumas, nes ir nevalstybinėse, ir valstybinėse ar savivaldybių mokyklose vaikų tėvai vienodai moka nustatytus mokesčius.

Prieš dvejus metus grupė Seimo narių apskundė Konstituciniam Teismui Švietimo įstatymo kai kurias nuostatas, įskaitant ir dėl nevalstybinių švietimo įstaigų finansavimo.

Teismas šį skundą ketina nagrinėti gegužės mėnesį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją