Naujienų agentūros ELTA užsakymu balandžio 25-gegužės 5 dienomis rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis, kovą kiek daugiau nei pusė (51 proc.) apklaustų Lietuvos 15 - 74 metų gyventojų atsakė, kad pastaruoju metu reikalai Lietuvoje iš esmės krypsta į blogąją pusę, o 48 proc. respondentų manė, kad reikalai šalyje gerėja. 1 proc. respondentų neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Tačiau per paskutinį mėnesį gyventojų nuomonė šiuo klausimu ženkliai pakito – net 12 procentinių punktų padidėjo teigiančių, kad reikalai šalyje gerėja. Paskutinį kartą panašūs vertinimai buvo prieš dvejus metus (2013 metų balandį – tada 45 proc. situaciją vertino kaip gerėjančią, o 53 proc. nurodė, kad reikalai blogėjo).

Anot sociologų, didžiausi optimistai yra jaunimas iki 30 metų (62 proc. mano, kad reikalai gerėja), didmiesčių gyventojai (50 proc.), respondentai su aukštuoju išsilavinimu (69 proc.) bei su didžiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį – per 800 eurų (59 proc.), apklausti studentai ir moksleiviai (65 proc.) bei specialistai ir tarnautojai (59 proc.), dirbantys valstybiniame sektoriuje (61 proc.), dešiniųjų pažiūrų rinkėjai (67 proc.).

Daugiau už kitus dabartine padėtimi šalyje yra nepatenkinti vyresni nei 50 metų žmonės (61 proc. nurodė, kad situacija šalyje blogėja), respondentai su viduriniu ar profesiniu išsilavinimu (60 proc.) bei su mažiausiomis šeimos pajamomis – iki 450 eurų per mėnesį (64 proc.), pensininkai (66 proc.) ir bedarbiai (63 proc.), kairiųjų pažiūrų rinkėjai (57 proc.), lenkų (81 proc.) ir rusų (61 proc.) tautybių gyventojai.

Kad reikalai Lietuvoje pastaruoju metu iš esmės krypsta į gerąją pusę, dažniau mano Liberalų sąjungos (65 proc. atsakė, kad reikalai šalyje gerėja), Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (60 proc.) bei Lietuvos socialdemokratų partijos (54 proc.) rinkėjai, o didžiausi pesimistai yra respondentai, kurie ketino balsuoti už Lietuvos lenkų rinkimų akciją (81 proc. mano, kad situacija blogėja), partiją Tvarka ir teisingumas (65 proc.) ar Darbo partiją (58 proc.).