8 Seimo narių manymu, į vienos dienos referendumą gali ateiti mažiau negu 50 proc. rinkėjų ir jis būtų laikomas neįvykusiu.

„Didelė tikimybė, kad referendumas neįvyks. Kartu su rinkimais į Europos Parlamentą vykusiame pakartotiniame balsavime prezidento rinkimuose dalyvavo mažiau nei pusė (47,37 proc.) rinkėjų sąrašuose įrašytų rinkėjų“, - rašoma Seimo posėdžių sekretoriate įregistruotame nutarimo projekte.

Be to, dabar numatytą referendumo dieną - birželio 29-ąją - bus atostogų metas ir dėl to, tikėtina, mažai rinkėjų susirinks prie balsadėžių.

VRK pirmininko Z.Vaigausko nuomone, sprendimo iniciatoriai per vėlai užregistravo tokį pasiūlymą.

„Dabar viskas numatyta vienai dienai. Pavyzdžiui, referendumo sąmata yra sudaryta ir patvirtinta vienai dienai, rinkėjų kortelės taip pat spausdinamos vienai dienai“, - BNS sakė Z. Vaigauskas.

Jo nuomone, toks sprendimas turėjo būti siūlomas prieš referendumo datos nustatymą - prieš balandžio 10 dieną.

Anot sprendimo iniciatorių, jau yra buvęs precedentas - referendumas dėl narystės Europos Sąjungoje vyko 2003 metų gegužės 10-11 dienomis.

Z.Vaigauskas sakė, jog referendumas dėl stojimo į ES buvo nepasisekęs eksperimentas, nes pirmąją dieną rinkėjų aktyvumass buvo labai mažas ir didelės įtakos rinkimų rezultatams nepadarė. Pasak jo, jeigu referendumas truktų dvi dienais, tai papildomai kainuotų 3-4 mln. Dabar referendumas kainuos 13,52 mln. litų.

Siūlymą pateikė Seimo nariai Naglis Puteikis, Povilas Urbšys, Rima Baškienė, Aurelija Stancikienė, Valdas Vasiliauskas, Jonas Varkala, Petras Gražulis ir Vytautas Kamblevičius.

Referendume gyventojai turės apsispręsti, ar jie sutinka, kad dirbamą žemę būtų draudžiama parduoti užsieniečiams bei juridiniams asmenims. Taip pat siūloma numatyti, kad referendumams Lietuvoje surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. parašų.