Iš anksto savo balsą referendume atidavė 4 265, o paštuose - 5 039 žmonės, pranešė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Išankstiniais duomenimis, daugiausia balsų jau atidavė Kaišiadorių rajono gyventojai - čia balsavo 0,99 proc. tokią teisę turinčių žmonių. Antroje vietoje - Neringa - ten balsavo 0,74 proc., trečioje Kalvarijos - 0,72 proc.

Mažiausiai rinkėjų kol kas atėjo Panevėžio, Klaipėdos ir Kretingos rajonuose - 0,15-0,19 proc.

Užsienyje esančiuose kariniuose vienetuose balsavo 91 lietuvis.

Balsuoti iš anksto galima bet kurioje savivaldybėje nuo 8 iki 20 valandos. Išankstinis balsavimas tokiu pat metu vyksta ir ketvirtadienį.

Trečiadienį prasidėjo iki penktadienio truks balsavimas ir specialiuose paštuose - juose gali balsuoti rinkėjai, kurie yra sveikatos priežiūros, socialinės rūpybos, globos ar laisvės atėmimo įstaigose, atlieka karo tarnybą. VRK kol kas nepateikė duomenų, kiek žmonių balsavo namuose.

Pirmąją išankstinio balsavimo dieną referendume dėl žemės pardavimo Lietuvoje iš viso balsavo 4 tūkst. 265 žmonės - septynis kartus mažiau nei tuo pat metu per prezidento rinkimų pirmąjį turą. „Palyginimui – prezidento rinkimų pirmame ture iš anksto balsavusiųjų buvo 31 964. Tai 7,5 karto mažiau“, – , BNS ketvirtadienį sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Lyginant su antruoju turu, kai balsavusiųjų pirmąją dieną aktyvumas perkopė 40 tūkst., šį kartą atėjusiųjų yra 9,4 karto mažiau.

Z.Vaigausko teigimu, situacija panaši išlieka ir ketvirtadienį.

„Iniciatoriai prašė, kad mes Birštone Palangoje, Druskininkuose – kurortiniuose miestuose parūpintume 10 tūkst. biuletenių, nes poilsiautojai ateis balsuoti, bet mes kol kas to nepastebime“, – sakė Z.Vaigauskas. Jo duomenimis, aktyvumas kurortuose nesiekė 100 žmonių.

Iš viso referendume savo nuomonę gali pareikšti 2,532 mln. Lietuvos piliečių.

Referendumas rengiamas iniciatyvinei grupei surinkus 300 tūkst. Lietuvos piliečių parašų.

Jame gyventojai turėtų pasakyti, ar sutinka, kad dirbamą žemę būtų draudžiama parduoti užsieniečiams bei juridiniams asmenims. Taip pat siūloma numatyti, kad referendumams Lietuvoje surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. piliečių parašų.

Kad referendumas įvyktų, jame dalyvauti turi 50 proc. rinkėjų.