„Protokoliniu sprendimu sudarytas aiškus panas, kaip sustiprinti saugumo padėtį mūsų šalyje. Terorizmo prevenciją koordinuoja VSD - atkuriamas kovos su terorizmu padalinys, renkami pareigūnai. Pasitarime taip pat pavesta kovą su terorizmu koordinuoti krizių valdymo komitetui prie Vyriausybės, atitinkamai peržiūrint šio komiteto funkcijas, atsakomybę bei kompetenciją“, - žurnalistams Vyriausybėje sakė A.Butkevičius.

Jis taip pat pabrėžė, kad saugos tarnybos, šiuo metu užtikrinančios įvairių objektų saugumą, bus įpareigotos „stebėti įtartinai besielgiančius asmenis“ ir nedelsiant informuoti apie tai specialiąsias tarnybas. Masiniuose renginiuose taip pat bus įpareigojama saugos tarnybas griežtinti įeinančiųjų patikrą, kad nebūtų įsinešami ginklai ir kitos priemonės, kurios gali kelti pavojų.

„Pasiūlyta apjungti videokamerų tinklą ir stebėti renginių viešąją tvarką, rimtį ir saugumą, (atlikti) duomenų stebėjimo analizę ir, esant poreikiui, reagavimą dėl pasirodžiusių įtartinų asmenų, sustiprinti Lietuvos vidaus ir išorės sienų kontrolę: pastiprinti kontrolės postai, atliekami šiuo metu tam tikri tikrinimai“, - saugumo priemones vardijo Vyriausybės vadovas.

Anot jo, jau dabar įvesta „padidinta pareigūnų reagavimo parengtis“, vykdomi stebėjimai, keičiamasi informacija su užsienio partneriais.

Pasitarime dėl saugumo stiprinimo su premjeru kartu dalyvavęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis atkreipė dėmesį, jog jau šiuo metu Lietuvoje galima pamatyti pareigūnų, patruliuojančių su iki šiol neįprastais automatiniais ginklais, pasienio pareigūnai yra sustiprinę kontrolę kertant sieną su trečiosiomis šalimis.

Viešojo saugumo tarnyba yra padidintos kovinės parengties būsenoje, sustiprinta visų strateginių objektų apsauga, tarp jų - ir mūsų oro uosto, kalbat apie išorinį perimetrą, suteikta pagalba mūsų kitoms vidaus reikalų sistemos institucijoms (...). Pasienis įvedė specialų planą - kitu režimu yra tikrinami tiek atvykstantys, tiek išvykstantys iš Lietuvos asmenys į trečiąsias šalis, sustiprinta vidinės sienos patikra, su papildomomis pajėgomis įvedant specialų patikrinimo režimą“, - kalbėjo ministras.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas bei policija, anot jo, taip pat dirba sustiprintu režimu, mobilizavus papildomas pajėgas - sustiprintas patruliavimas ir patikra viešosiose erdvėse, masiniuose renginiuose. Sporto varžybose, koncertuose ar spektakliuose, anot S.Skvernelio, budės civiliais drabužiais persirengę pareigūnai. Sustiprinta ir kriminalinė žvalgyba bendradarbiaujant su kitomis ES šalimis. Aukščiausioje kovinėje parengtyje yra ir policijos antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“, išminuotojai.

„Mes tiesiog šiuo metu esame konsolidavę savo specialiąsias pajėgas visose tarnybose: tiek „Aras“, tiek Viešojo saugumo tarnybos specialios paskirties būriai, tiek Valstybės sienos apsaugos tarnybos specialios paskirties užkardos, tiek policijos mobilios kuopos - turime apie 800 vyrų, kurie yra kitaip parengti, kitaip galėtų reaguoti, kitu greičiu reaguoti į galimus teroro aktus šalies teritorijoje“, - aiškino jis.

Anot ministro, tokia parengtis bus išlaikyta, kol nebus aiškių atsakymų dėl išpuolių Paryžiuje.

A.Butkevičius pabrėžė, kad šiuo metu „yra imamasi visų reikiamų priemonių, kad būtų užtikrintas saugumas šalyje“, o terorizmo grėsmė Lietuvoje „išlieka maža“. Premjeras atkreipė dėmesį, jog keliamos versijos dėl teroristų patekimo į ES kartu su pabėgėliais „yra iki galo nepagrįstos“, o Lietuva po Paryžiuje įvykdytų teroro aktų pozicijos dėl pabėgėlių priėmimo nekeičia.

Kartu jis patikino, kad bus imamasi visų saugumo priemonių tikrinant perkeliamų asmenų patikimumą.

„Noriu užtikrinti, kad imamasi visų priemonių, kad į Lietuvą, vykdant pabėgėlių perkėlimo programą, nepateks nė vienas asmuo, turintis bent menkiausių neaiškumų savo gyvenimo istorijoje ar dokumentuose - į Lietuvą bus perkeliamos tik karo pabėgėlio statusą turinčios šeimos ir bus atliekama griežta perkeliamų asmenų patikra ir kontrolė“, - pareiškė jis.

A.Butkevičius pristatė dar vieną naujovę - šiuo metu Vyriausybėje yra parengtas ir derinamas Transporto pagrindų įstatymas, kuriame numatyta, kad kiekvienas į Lietuvą atvykstantis pilietis turi būti registruojamas. Pasak S.Skvernelio, Lietuvos yra techniškai pasiruošusi jau nuo kitų metų pradėti labiau tikrinti oro transportu vykstančius asmenis tiek iš ar į trečiųjų, tiek iš Šengeno erdvės šalių.

„Kalbama apie vadinamąjį PNR (keleivio vardo įrašą). Tai yra asmens duomenų registravimas, kuris susijęs su oro transporto keleiviais. Klausimas, kuris buvo beviltiškai užstrigęs Europos Parlamente, kadangi nenori aukoti dalies savo teisių kai kurie europarlamentarai kalbant apie mūsų visuomenės saugumo interesą. Kalbama apie asmenis, kurie įsigyja bilietus skristi į Europos Sąjungos erdvę, išankstinį registravimą ir informacijos specialioms tarnyboms pateikimą. Dar daugiau - mes manome, kad toks pat mechanizmas turi veikti ir vidiniams skrydžiams“, - kalbėjo ministras.

Pasak jo, kol ES mastu sprendimo nėra, Lietuva, taikydama griežtesnę keleivių duomenų patikrą, vadovausis nacionaline teise.

S.Skvernelis pažymėjo, kad premjero vadovaujamas krizių valdymo komitetas, kuriame taip pat dirba vidaus ir užsienio reikalų, krašto apsaugos, ūkio, finansų ministrai, įkurtas jau anksčiau, tik buvo pavaldi Vyriausybės kanceliarijai - tai nėra nuolatinė institucija, tačiau būtent ji priimtų sprendimus „įvykus krizei“.

Per virtinę kruvinų atakų, kurių taikiniais penktadienio vakarą tapo į koncertą atėję jaunuoliai ir populiariose Prancūzijos sostinės vietose laiką leidę paryžiečiai, žuvo mažiausiai 129 žmonės, daugiau kaip 350 asmenų sužeista. Kaip skelbta anksčiau, bent du teroro atakose Paryžiuje dalyvavę užpuolikai registravosi pabėgėliais Graikijoje

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)