Paklaustas apie mechanizmą, pagal kurį bus nustatoma, kaip psichologai vertina minėtą metodiką, SADM Ryšių su visuomene skyriaus vyr. specialistas Gediminas Stanišauskas teigė, kad dėl mechanizmo specialistai dar apsispręs. Kol kas tik gautas ministro pavedimas, kurį reikės įvykdyti.

Kokios sankcijos svarstytos tokiems psichologams, G. Stanišauskas neprasitarė. „Kol kas aiškinsimės, o tuomet jau spręsime. Cenzūra pas mus draudžiama, kiekvienas gali turėti savo nuomonę, tačiau jei tokie specialistai dirba valstybinėse įstaigose su vaikais - jau kas kita. Anot psichologų, vaiko pasaulėžiūra formuojasi iki 6-7 metų, todėl tai labai svarbu“, - teigė pašnekovas.

Taip pat neaišku, kas lauktų psichologų, kurie nevertina projekto neigiamai, tačiau dirbti su juo neketintų.

Pasak G. Stanišausko, SADM labai griežtai atskiria diskriminaciją dėl lyties ir belytiškumą, todėl bus siekiama, kad ateityje norint įgyvendinti panašius projektus nebūtų prisidenginėjama moterų ir vyrų lygybe. Kad projektas dar nebuvo įgyvendinamas, esą jo pavojaus nesumažina, mat jau buvo atlikti parengiamieji darbai.

SADM pavaldžiose įstaigose nėra daug psichologų etatų, tačiau ministerija remia ar kuruoja ES fondų paramą šioje srityje dirbančioms nevyriausybinėms organizacijoms.

Neįtikusių – ne vienas

R.Dagiui nepriimtiną poziciją apie „Gender Loops“ kalbėdamas su DELFI yra išsakęs Lietuvos psichologų sąjungos prezidentas dr. Robertas Povilaitis, kuriam baisesnės nei pasakos apie du įsimylėjusius princus pasirodė pasakos apie nukertamas galvas arba ko nors kapojimą gabalais.

Kad programa nekelia pavojaus vaikams „Vilniaus dienai“ yra sakęs vaikų psichologas, viešosios įstaigos „Vaiko namas" direktorius Evaldas Karmaza.

Jungtinių Tautų Vaiko teisių komiteto narys, Vilniaus universiteto Vaikų psichiatrijos ir socialinės pediatrijos centro vadovas doc. dr. Dainius Pūras yra pastebėjęs, kad atsirado labai daug aiškiaregių – vieni žino, kad pasaka apie du princus padarys žalą vaikams, o kiti – kad nepadarys. Pasak D. Pūro, būtų gerai, kad kas nors apskritai susirūpintų vaikų sveikata, mat ir be pasakų apie princus Lietuvos vaikų savijauta yra prasčiausia Europoje, o politikai tuo nesirūpina.

Viename išplatintame pranešime spaudai R. Dagys, kalbėdamas apie „vieną šalies psichologų, viešai sakiusį, kad pasakos apie įsimylėjusius princus negali padaryti žalos vaikų psichikai“, teigė, kad per pasakas formuojama vaikų pasaulėžiūra. „Tad jeigu tam psichologui tai nėra aišku, tai aš abejoju tokio psichologo kvalifikacija“, - pranešime cituotas SADM vadovas.

Psichologas jaučiasi lyg vaikščiotų karštomis žarijomis

- Kaip jaučiatės greičiausiai irgi patekęs tarp tų psichologų, „kurių bus ieškoma“, - DELFI pasiteiravo „Vaiko namo" direktoriaus E. Karmazos.

„Vaiko namas" jau 8 metus dirba su vaikais, nukentėjusiais nuo seksualinių nusikaltimų. Karts nuo karto mums tenka susidurti su tėvų klausimu, ar vyro išprievartautas vaikas taps homoseksualus. Taip pat esame susidūrę su pavyzdžiais, kai vienas tėvų prisipažįsta esąs homoseksualus.

Dirbdamas šioje sferoje vis užduodavau klausimą, kokio požiūrio laikytis, kaip bendrauti ir kokią žinią perduoti žmonėms. Kiek skaičiau literatūros, klausinėjau užsienio kolegų Skandinavijoje, homoseksualumas nėra liga. Tai – vieta, kur išsiskiria Bažnyčios pozicija. Ši homoseksualumą laiko nuodėme. Dabar tenka stebėti pakankamai agresyvius atsiliepimus į tuos, kurie išreiškia kokią teigiamą poziciją apie „Gernder Loops“ ar dėl homoseksualių žmonių.

- Ar „Gernder Loops“ metodika kelia grėsmę Lietuvos vaikams? - Labai norėčiau atskirti du dalykus – kas kelia pavojų visuomenei, kuo reiktų susirūpinti, ir kas ne. Pavojų kelia tokie reiškiniai kaip pedofilija, hebofilija (paauglių išnaudojimas seksualiniais tikslais – DELFI), ekshibicionizmas (viešas savų lytinių organų demonstravimas ar užsiėmimas masturbacija merginų akivaizdoje siekiant pasitenkinimo - DELFI).

Pradedu neberasti merginų, kurios nebūtų nukentėjusios nuo gatvės seksualinių užpuolikų. Labai dažnai į vieną krūvą prie šių dalykų suplakamas homoseksualumas.

JAV psichologų, psichiatrų asociacijos dar prieš 30 metų paskelbė, kad homoseksualumas nėra liga – tai visiškai normalus reiškinys. Tik mokslas ir religija pradėjo skirtingai žiūrėti į šį reiškinį. Tačiau net ne visos Romos katalikų bažnyčios į tai žiūri neigiamai.

Turime ir gelbėtojų, kaip Stanislovas Buškevičius, kuris atsiliepė ir pareiškė, kad reikėtų išgelbėti vaikus. Man tenka skaityti ir kai kuriuos laikraščius bei matyti didelę žeminančią agresiją. Dėl to man buvo smalsu susipažinti su programa.

- Ką joje pamatėte?

- Ten jokio pavojaus nematau. Joje – dvi dalys – mokslinė ir praktinė. Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) padarė išvadą , kad praktinė dalis nerekomenduotina taikyti, o apie mokslinę dalį išvadoje nekalbama, nors joje daug daugiau rašoma ir apie homoseksualumą, ir kaip reikėtų vaikus mokyti. ŠMM paprašiau paaiškinti, kas konkrečiai ten pavojinga.

ŠMM mato pavojų, kad taikomi netinkami metodai. Tačiau ten taikomi metodai pakankamai efektyvūs – ir žodiniai žaidimai, ir pasakos, ir piešiniai, kas taikoma kasdien. Tačiau labai svarbu, kad ekspertų grupė aiškiai įvardintų, kas pavojinga.

Sakoma, kad „Gender Loops“ neatitinka Pasirengimo šeimai bei lytiškumo ugdymo programos. Tačiau toje programoje irgi nurodyta, kad reikia šviesti vaikus - taip pat ir apie homoseksualumą. Tai programoje kaip ir viskas tvarkoj, o išvada rodo, kad viskas blogai. Man reikia konkretesnių, profesionalesnių ir aiškesnių atsakymų, koks abiejų ministerijų požiūris ir dėl vaikų švietimo, ir dėl lytiškumo, ir dėl homoseksualumo.

- Ar nesijaučiate tapęs kenkėju – nesukritikavote ministrui netinkančios metodikos, o drįsote joje įžvelgti kažką gero?

- Aš bijau, man yra nerimo, nes matau, kaip griežtai atsiliepiama apie tuos, kurie nors kiek pozityviai apie tai pasisako. Juolab, aš dirbu nevyriausybinėje organizacijoje ir mes nesame tiesiogiai pavaldūs SADM, tačiau dalyvaujame konkursuose ir, juos laimėję, teikiame paslaugas. Kad padėtume vaikams, nukentėjusiems nuo smurto, dalyvaujame ir SADM konkursuose.

Kol kas nesu susidūręs su jokiu neigiamu požiūriu. Nors ministro pasisakymai itin griežti, norėčiau, kad tai būtų ne viešai skelbiama, o daroma vidinė diskusija tarp organizacijų, ministerijų. Antraip esi labai lengvai pakišamas po kryžiumi, apkaltinamas kaip „saugantis tuos ligonius“.

Tenka su vaikais dirbti daug ir tai - tema, kurią daug analizuoju. Viena labai svarbių etikos dalių psichologų darbe – net ir tai, ką darai ir ką sakai, turi dėti po klaustuku.

- Vadinasi, ir XXI a. negali vadovautis moksliniais argumentais, nes tai gali atsisukti prieš tave - koks nors politikas gali suabejoti tavo kompetencija?

- Taip, šiuo atveju netiesiogiai išreikšta pozicija R. Povilaičio atžvilgiu. Štai važiuoju susitikti su sunkiais vaikais – kalbėsime ir agresijos, ir seksualumo temomis. Vaikai užduoda labai daug atvirų klausimų, todėl man ypač įdomi oficiali ŠMM pozicija. SADM pozicija irgi svarbi, bet kviesčiau, kad ji būtų tolerantiška ir grįsta mokslu.

Čia labai daug emocijų, ypač „Vakaro žiniose” ir „Respublikoje”. Ten reiškiama neigiama nuomonė, o aš labai pasigendu objektyvumo – jei kas prieš, iškart surandama, kad jis turi problemų su profesija, smegenimis ar savimi.

Jaučiuosi, lyg vaikščiočiau karštomis žarijomis.

DELFI primena, kad švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus įsakymu sudaryta darbo grupė, tyrusi vaikų ikimokyklinio ugdymo programą „Gender Loops“, antradienį konstatavo, kad Lietuvos vaikams pasakos apie įsimylėjusius princus nebuvo sekamos .

A.Kubiliaus patarėjas: gal ministras nori padiskutuoti?

Premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas, psichoterapeutas Raimundas Alekna DELFI sakė nemanantis, jog socialinės apsaugos ir darbo ministras R. Dagys ketina persekioti „Gendre Loops“ pateisinančius psichologus. Pasak patarėjo, iš pranešimo spaudai jam susidarė įspūdis, kad ministras nori padiskutuoti su žmonėmis, kurių nuomonė skiriasi nuo paties ministro nuomonės.

„Aš taip norėčiau tikėtis, kad ministras, žinodamas, jog yra tokie žmonės, nori susėsti prie stalo ir išsiaiškinti, kas turima galvoje, pasikeisti informacija. Žmogus tiesiog nori žinoti, kas ir kaip, nes visuomenėje nuskambėjo tam tikras pasipiktinimas, o ministras, kaip atsakingas už tam tikrą sritį, privalo reaguoti. Bet nemanyčiau, kad čia būtų galima įžvelgti susidorojimą“, - sakė R. Alekna.

Be kita ko, premjero patarėjo tvirtinimu, pranešimą spaudai apie pavedimą išsiaiškinti psichologus, neva pateisinančius „Gender Loops“ metodiką ir, galbūt, dirbančius Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos struktūroje, rašė ne pats ministras, tad esą įspūdis galėjo susidaryti klaidingai.

„Bet kuriuo atveju, aš neįsivaizduoju, kad galėtų būti kokie susidorojimai, man čia atrodo nesuvokiami dalykai“, - svarstė R. Alekna.