Ketvirtadienį sostinės meras Remigijus Šimašius, jo pavaduotojas Valdas Benkunskas, patarėja Dalia Bardauskienė, SĮ "Vilniaus planas" specialistai, Kultūros vertybių apsaugos departamento atstovai, savivaldybės atsakingų padalinių vadovai lankėsi Rasų kapinėse. 
Čia jie aptarė kapinių teritorijoje numatomus tvarkymo darbus, apžiūrėjo planuojamas restauruoti koplyčias, apėjo siūlomas vietas simboliniam antkapiniam paminklui, kurį Seimas įpareigojo pastatyti Lietuvos Steigiamojo Seimo ir I, II, III ir IV Seimų nariams, sušaudytiems ir žuvusiems tremtyje.

Meras uždegė žvakeles ant Nepriklausomybės akto signataro dr. Jono Basanavičiaus ir kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kapų.

"Šios kapinės yra ne tik Vilniaus - tai visos mūsų šalies istorijos ir kultūros paminklas. Jose esančių antkapių įrašai tarsi knyga byloja apie čia gyvenusius ir dirbusius žmones. Šis objektas yra vienas dažniausiai lankomų tiek svečių iš visos Lietuvos, tiek kaimyninių šalių, tiek tolimiausių turistų. Rasų kapinės įtrauktos į gražiausių Europos turistinių objektų sąrašą. Todėl labai svarbu išsaugoti unikalų Lietuvos paveldą ir imtis tvarkymo darbų.

Mūsų planuose - iki 2018 metų kapines sutvarkyti iš esmės. Ir labai akivaizdu, kad pradėti reikia dabar, - yra slenkančių šlaitų, griūvančių paminklų, antkapių, duobėtų, vandens išgraužtų takų, kurie kelia grėsmę lankytojų saugumui. Manau, kad jau kitais metais turėsime visai kitą kapinių vaizdą. Jos ir liks senosios kapinės, tačiau tvarkingos ir saugios", - sakė R. Šimašius.

Pasak mero,  visas tvarkymo projektas kainuos iki 3 mln. eurų.

Pagal VĮ "Vilniaus planas" parengtą tvarkybos darbų koncepciją, teritoriją planuojama tvarkyti dviem etapais.

Pirmajame etape numatyti darbai apie 2 ha kapinių teritorijoje - konservuoti, sustabdyti kapaviečių irimo procesus, sutvarkyti griūvančius paminklus, atnaujinti fasado tvorą su pagrindiniais vartais, sutvarkyti 3,5 tūkst. kv. m takų, suremontuoti laiptus. Iš 12-os kapinėse esančių numatyta restauruoti 6 koplyčias, sutvirtinti šlaitus. Taip pat pirmajame etape bus įrengta vandentiekio ir nuotekų šalinimo sistema, apšvietimas, vaizdo stebėjimo kameros, požeminių atliekų konteineriai.

Antrajame etape planuojama atnaujinti administracinį pastatą, daugiau kaip 1 km tvoros, sutvarkyti likusias kapavietes ir paminklus, suremontuoti automobilių stovėjimo aikšteles, įrengti viešąjį tualetą.

Rasų kapinių tvarkymo darbai bus finansuojami iš Vilniaus miesto savivaldybės integruotos 2014-2020 m. teritorinių investicijų programos, kurioje iš viso numatyta beveik 2,5 mln. eurų. Iš jų savivaldybės lėšos - apie 361 tūkst. eurų, likusios - iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Simboliniam antkapiui lėšų yra numatęs Seimas.