„Pirmą kartą girdžiu tokį dalyką. Tikrai nėra derinta su valdančiąja dauguma – aš manau, net visuomenei nepristatytas šitas klausimas. Aš manau, kad valdančioji dauguma nepritars“, – BNS sakė valdančiosios koalicijos atstovas Steponas Nacius.

Raseinių rajono meras savo ruožtu žada kandidatą pristatyti iki kitą savaitę numatyto tarybos posėdžio.

A.Gricius: gal man kandidatą reikia pristatyti miesto aikštėje?

„Jie man pasiūlė savo kandidatą, kuriam aš nepritariau, aš pasiūliau jiems savo. Aš turiu tokią teisę pagal Vietos savivaldos įstatymą teikti direktoriaus kandidatūrą, aš ją ir teikiu, vadovaujuosi man įstatymo suteikta teise. O kadangi šiandien neturiu nei pozicijos, nei opozicijos, kadangi niekas savivaldybėje nėra pasiskelbęs opozicija, galvoju, kad visi 24 tarybos nariai yra lygiateisiai ir jie per posėdį spręs, pritarti tai kandidatūrai ar nepritarti“, – BNS sakė A.Gricius.

Meras teigė, kad tarybos nariai puikiai pažįsta kandidatą į administracijos direktorius, jis yra dirbęs Raseinių rajono savivaldybėje, be to, žada jį iki kitą ketvirtadienį vyksiančio tarybos posėdžio pristatyti kiekviename komitete.

„Nežinau, kokio dar derinimo reikia – mūsų komitetų posėdžiai yra viešai transliuojami rajono gyventojams. Didesnio viešumo aš jau net nematau, nežinau, ką reikėtų padaryti, nebent mūsų pagrindinėje Žemaičio aikštėje sukviesti rajono gyventojus, pristatyti kandidatą“, – svarstė „darbietis“.

Raseinių savivaldybė taip pat neturi vicemero – A.Griciaus teigimu, kol kas ši kandidatūra nėra svarstoma, nesibaigus teisminiams ginčams dėl atleistos ankstesnės vicemerės ir administracijos direktoriaus.

„Dėl vicemero aš trupučiuką susilaikau dėl to, kad jie man nepasiūlė savo kandidato į vicemerus. (...) Kol kas dar turiu jėgų ir galimybių dirbti vienas kaip meras, nors labai sudėtinga yra. Lauksiu teismų maratono pabaigos, kadangi tiek buvusi vicemerė, tiek administracijos direktorius buvęs teisiasi su savivaldybe dėl neteisėto jų atleidimo“, – sakė jis.

Raseinių savivaldybės administracijos direktorius „tvarkietis“ Algimantas Mielinis bei „darbiečių“ vicemerė Gitana Rašimienė naujosios valdančiosios daugumos iniciatyva iš pareigų atleisti praėjusių metų gruodžio pabaigoje. Nuo to laiko administracijos direktoriaus pareigas eina jo pavaduotojas Jonas Kurlavičius.

Valdantieji nelinkę palaikyti

Socialdemokratų partijos Raseinių skyriaus vadovas, tarybos narys Antanas Kilčauskas BNS sakė, kad nors A.Milašausko kandidatūra nebuvo netikėta, nes meras buvo prasitaręs apie šį teikimą, tačiau jos su valdančiaisiais nederino.

Jis teigė, kad kandidatūra nesulauks palaikymo.

„Tikrai nerealu, – apie kandidato galimybes tapti administracijos direktoriumi kalbėjo A.Kilčauskas. – Jis čia dirbo skyriaus vedėju, niekuo jis nepasižymėjo – nei iniciatyvumu, nei kokiomis nors idėjomis... Manyčiau, kad toks vidutinis valdininkėlis ir tiek – jam iki direktoriaus dar tolokai.“

Jis pridūrė, kad kadangi meras nereaguoja į valdančiųjų teikiamus siūlymus, atitinkamai su meru elgiasi ir jie.

Nesutarimai Raseinių valdžioje prasidėjo, kai subyrėjo po pernai kovą vykusių savivaldos rinkimų Raseiniuose suburta septynių „darbiečių“, septynių socialdemokratų ir trijų „Tvarkos ir teisingumo“ atstovų koalicija. Gruodį dėl nesutarimų iš koalicijos pasitraukus socialdemokratams, suburta nauja dauguma. Ją be socialdemokratų sudaro konservatorių, liberalų, visuomeninių rinkimų komitetų „Rasai“ ir „Tavo Raseiniai“ atstovai.

Naujoji dauguma kaltina merą neveiklumu ir dėl to prasidėjusia stagnacija, priekaištauja, kad jis nesirūpina pritraukti europinių lėšų, nebendradarbiauja su valdančiaisiais. Bandyta A.Griciui inicijuoti atleidimo procedūrą, bet Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas neįžvelgė jo veiksmuose priesaikos sulaužymo.

Meras savo ruožtu teigia, kad esamoje situacijoje dirbti jam yra ypač sunku ir pabrėžia, kad tarybos nariai pamiršta, jog jis yra ne tarybos, o rajono gyventojų tiesiogiai rinktas meras. A.Gricius taip pat atmeta oponentų kaltinimus ir teigia, kad jokie darbai savivaldybėje nėra sustoję.

Tiesioginiai merai Lietuvoje pirmą kartą išrinkti pernai metų kovą vykusiuose savivaldos rinkimuose.