Įtarimai VPT pasipylė trečiadienį, Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje. Komiteto pirmininkas, „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis pareiškė gavęs raštą iš premjero, kuriame galimai išdėstyta korupcinė schema, veikianti VPT viduje.

„Vakar man premjeras perdavė raštą. Kas tokia pas jus per viršininkė Puškorienė, kur pas jus dirbo, o dabar atstovauja advokatų kontorai ir jūsų darbuotojams nurodymus davinėja? Vat, yra raštas. Man šiandien ryte padavė premjero atstovas. Konkrečios pavardės, konkretūs projektai, konkretūs darbuotojai VPT, kur ji daro įtaką“, - posėdžio metu Ž. Plytnikui rėžė R. Žemaitaitis.

Komiteto vadovas vėliau DELFI patikslino raštą gavęs ne iš paties premjero. Dokumente esą minima Jolita Rima Puškorienė – buvusi VPT darbuotoja, dabar dirbanti advokatų kontoroje „Raidla Lejins & Norcous“. R. Žemaitaičio teigimu, metami įtarimai, jog ši buvusi VPT darbuotoja daro poveikį VPT sprendimams, susijusiems su šios advokatų kontoros klientais.

„Kur jos yra klientai, VPT lyg tyčia, vėluoja raštus parašyti, uždelsia. Čia ir premjerui, ir Audito komitetui atsiųsta, ir man perduota. Reikia pažiūrėti, kas čia yra ir kas vyksta. Skunde, adresuotame premjerui, taip pat Vitalijui Gailiui ir Audito komitetui, žmonės ir verslininkai aiškiai išdėsto, kad galimai dėl buvusios darbuotojos ryšių su dabartiniais VPT darbuotojais, specialiai vilkinami projektai arba atstovaujama vienai bei kitai organizacijai“, - kalbėjo parlamentaras.

„Pareikalavau, kad VPT man pasakytų, kiek advokatų kontora, kurioje ji dirba, turėjo ginčų su VPT ir kokie VPT pareigūnai galimai vertino vieną ar kitą jos projektą“, - pridūrė R. Žemaitaitis.

Ž. Plytnikas komiteto posėdžio metu paragino šią informaciją perduoti Specialiųjų tyrimų tarnybai. Jis DELFI taip pat teigė, jog VPT bus pavesta atlikti vidinį patikrinimą.

„Tikrinsime. Jeigu pasitvirtins, aišku, kreipsimės į teisėsaugą“, - sakė VPT direktorius.

Anot jo, VPT gali būti bandoma įtraukti į dviejų įmonių – „Pontem“ (ankstesnis pavadinimas – „Smulkus urmas“) ir „Kretingos maisto“ – tarpusavio konfliktą. Vienai iš jų esą atstovauja ir minėtoji buvusi VPT darbuotoja.

„Tarp dviejų įmonių yra karas. Ir ne vienus metus tęsiasi. Ir viena pusė skundžiasi nepatenkinta, ir kita pusė“, - sakė Ž. Plytnikas.

Advokatų kontora „Raidla Lejins & Norcous“, kurioje dirba J. R. Puškorienė, kategoriškai neigia advokatei metamus kaltinimus.

„Teiginiai, kad advokatė J. R. Puškorienė gali daryti įtaką VPT sprendimams yra, visų pirma, nepagrįsti dėl to, kad viešųjų pirkimų ginčus nagrinėja teismas, o ne VPT, todėl galutinius sprendimus priima tik teismas. UAB „Pontem“ (buvęs „Smulkus urmas“) viešųjų pirkimų konkursus laimi dėl to, kad pateikia geriausius pasiūlymus, o ne dėl to, kad jiems atstovauja advokatė J.R. Puškorienė. Antra, kadangi Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme yra įtvirtintas vienerių metų naikinamasis terminas apribojimui atstovauti fiziniams ar juridiniams asmenims ankstesnės tarnybos institucijoje su ankstesnėmis tarnybinėmis funkcijomis susijusiais klausimais, nėra jokio pagrindo spręsti apie tariamą viešųjų ir privačių interesų pažeidimą šiam terminui pasibaigus, žinant, kad J.R. Puškorienė baigė eiti pareigas VPT dar 2010 m.“, - teigiama DELFI atsiųstame advokatų kontoros komentare.

Anot „Raidla Lejins & Norcous”, „Kretingos maistas“ nuolat rašo įvairius skundus, o dar prieš metus pagal šiuos skundus buvo atlikti tyrimai ir „nenustatyta jokių įstatymų pažeidimų“.

Kaltinimus poveikiu VPT atmeta ir pati R. J. Puškorienė. „Akivaizdu, jog pralaimėjusi bylas šalis – „Kretingos maistas“ – bando imtis visų įmanomų priemonių pakenkti mano reputacijai, eidami ne teisiniu keliu“, - DELFI teigė advokatė.