Kurio kandidato galimybės laimėti didesnės? Ką atskleidžia Donaldo Trumpo sekmė? Apie tai – pokalbis su politikos apžvalgininku Rimvydu Valatka, komunikacijos konsultantu Mykolu Katkumi ir Europos politikos analizės centro analitiku Mariumi Laurinanvičiumi, dirbančiu Vašingtone.

– Pone Valatka, kas, jūsų manymu, laimės – Clinton ar Trumpas?

– Hillary Clinton yra mažesnė blogybė Lietuvai nei Donaldas Trumpas. Pagal dabartinę dėlionę, Hillary turi daugiau šansų laimėti, nes Trumpas suskaldė respublikonus, manoma, kad už jį netgi ne visi respublikonai balsuos.

– Sakote, kad Hillary Clinton Lietuvai būtų geriau. Trumpas nėra tipinis respublikonas, tačiau Lietuvoje manoma, kad dešiniųjų valdžia Baltuosiuose rūmuose ir Kapitolijuje tikrai geriau nei kairiųjų valdžia?

R. Valatka: Ar Trumpas yra dešinysis? Kas jis toks, turbūt nė pats dorai nežino. Manau, problema ta, kad demokratijos pasaulyje prasidėjus globalizacijai vidurinė klasė pajuto turinti mažiau garantijų. Demokratija labiausiai suinteresuota vidurinė klasė, viską stabilizuoja būtent ji. Mano manymu, Amerikoje vidurinioji klasė suprato, kad nepaisant to, jog tavo tėvas ar senelis buvo viduriniojoje klasėje, gali iš jos išlėkti tuojau pat. Pasaulinė finansų krizė tai puikiai parodė.

Kai žmogui tampa nesaugu, jis ieško gelbėtojų. O tie gelbėtojai paprastai būna tokie, nuo kurių tik blogiau. Pavyzdžių yra ir Rytų Europoje. Taigi ir Trumpo populiarumą siečiau su tuo, kad visuomenės vidurys, kuris leido demokratijai plėtotis, tapo labai pavojinga vieta.

– Pone Katkau, ką jūs manote apie Trumpo ir Clinton galimybes?

– Pritariu pono Valatkos mintims apie viduriniąją klasę. Matau dar vieną dalyką. Anksčiau visų didžiųjų kataklizmų metu – Ukrainos Maidane, arabų revoliucijose, prieš 5 metus vykusiuose judėjimuose prieš Vladimirą Putiną ir panašiai – žiniasklaida atlikdavo stabilizuojantį vaidmenį ir nerašydavo ar nerodydavo per televiziją visuomenei nepriimtinų dalykų, kvailiausių kandidatų. O dabar Donaldas Trumpas yra vieno žmogaus reitingų mašina, televizijos reitingų generuotojas. Tai žmogus, kuris sukuria milžinišką kiekį keisto turinio milijonams sekėjų socialiniuose tinkluose.

Buvo atvejis, kai JAV televizijos transliavo Donaldo Trumpo šou. Kai jis jau nebeturėjo ką pasakyti, tačiau kameros buvo įjungtos, jis ėmė reklamuoti Trumpo didkepsnius, Trumpo vandenį, pastatus ir panašiai. Tai truko valandą ir viską transliavo visos keturios JAV naujienų tarnybos tiesiogiai. Žmonės žiūrėjo, reitingai buvo dideli.

Dabar Hillary Clinton komandos galvos skausmas – surasti priešnuodį Trumpo dominavimui viešojoje erdvėje. Bandymų jau yra. Svarstant Clinton viceprezidentų kandidatūras, buvo iškeltas buvęs komikas, senatorius Alas Frankenas. Kadangi viceprezidento uždavinys per rinkimus yra nuožmiai atakuoti varžovą, neatmestina, kad Alas Frankenas sugebės sugeneruoti ne prastesnį turinį nei Trumpas. Bus dviejų komikų dvikova, žiūrėsime, kuris bus geresnis.

– Pone Laurinavičiau, kokia Trumpo sėkmės priežastis jūsų manymu? Daug kam ji buvo labai netikėta. Buvęs ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis Trumpą yra pavadinęs košmaru.

– Įvykiai Amerikoje verčia ir Lietuvą peržiūrėti kai kurias nuostatas, nes Donaldas Trumpas nėra iš kažkur atsiradęs fenomenas. Jis yra JAV vykstančių procesų atspindys. Ir ne vien Trumpas, pažiūrėkime į Bernie Sandersą, žmogų su labai panašia tarptautine rizika. Galime rasti skirtumų jų supratime apie vidaus politiką, tačiau šių asmenų tarptautinė vizija labai panaši. Pono Trumpo sėkmės laidas – sugebėjimas pritraukti žiniasklaidą ir dalies rinkėjų nepasitenkinimas esama politine sistema.

– Pone Valatka, ką jūs manote apie Trumpo sėkmę? Žmonės nusivylė klasikiniais Vašingtono politikais, nori kažko naujo?

– Žmonės visur panašūs. Kai nutinka bėda žmogaus piniginei, tada į priekį iššoka tokie kaip Trumpas, kurie sako, kad visas pasaulis nesvarbu, susitarsime su rusais ir panašiai. Daliai amerikiečių patinka tokios kalbos. Pasikartosiu – vidurinioji klasė pastaruoju metu patiria daug nesėkmių. Už respublikonus paprastai balsuoja egzotiškų valstijų ir miestelių gyventojai, kurie nebuvę nei Niujorke, nei Vašingtone, jų algos palyginti menkos. Jie balsavo už George`ą Bushą vyresnįjį, po to už Bushą jaunesnįjį.

Jie mano, kad toks žmogus, kaip Trumpas kažką gali duoti. Politika yra tik politika, ji negali padaryti stebuklo. Jei 20 procentų viduriniosios klasės žmonių tapo skurdžiais, joks politikas nepadarys stebuklo ir negrąžins jų atgal į viduriniąją klasę. O tada žmonės kreipiasi į antgamtines jėgas arba į tuos, kurie mano esą jei ne Dievo, tai velnio vietininkais žemėje. Trumpas tokį tipažą atitinka.

– Pone Katkau, Trumpo sėkmei dedamųjų labai daug – graži žmona, dukra, sekmės istorija, turtas, reitingai?

– Tai tradicinės dedamosios. Trumpo atveju jos šiek tiek kitokios. Jo reitingai šoktelėjo kelis kartus. Pirmą kartą, kai jis paskelbė savo kandidatūrą rinkimuose. Tuomet žmonės puolė jį remti, nes per televiziją Trumpas atrodė labai prezidentiškai, kaip filmuose. Antrą kartą jo reitingai pakilo po to, kai jis ėmė kalbėti apie daliai žmonių skausmingus dalykus – migraciją, nes lotynų populiacija labai sparčiai didėja. Taip pat apie juodaodžių rasės didėjimą, apie leidimus gėjams tuoktis, kitus dalykus.

Galų gale ir juodaodis prezidentas Obama, jis tikrai nebuvo visiems priimtinas. O Trumpas į baltųjų sentimentus prieš juodaodžius rimtai, nors ir labai atsargiai apeliavo. Žmonės pikti, tačiau bijo garsiai pasakyti. O Trumpas pasakė. Dar vienas Trumpo pakilimas susijęs su užsienio politika, kai jis pasisakė už „Islamo valstybės“ (IS) bombardavimą, prieš musulmonų įsileidimą.

– Pone Laurinavičiau, kas, jūsų manymu, yra jau tikrųjų prezidento rinkimų favoritas? Kokie argumentai?

– Kol kas aiški favoritė yra Hillary Clinton, nes Donaldui Trumpui dar reikės užsitikrinti labai nemažos dalies respublikonų rinkėjų paramą. Yra tikrai daug respublikonų, kurie balsuos už Clinton, ne už Trumpą. Tačiau iki rinkimų dar gali įvykti daug nenumatytų įvykių, kad ir didelis teroro aktas. Tokiu atveju Trumpo populiarumas smarkiai šokteltų į viršų ir Clinton greičiausiai neturėtų jokių šansų laimėti. Visų pirma, bėda būtų suversta prezidentui Obamai ir tuo pačiu tai būtų smūgis Clinton, kuri niekada negalės atsikratyti saitų su Obama.

– Hillary Clinton gali tapti pirmąja moterimi, užėmusia JAV prezidento postą. Amerikiečiai gali pakeisti šimtmečių istoriją. Tai juos motyvuoja?

R. Valatka: Taip, jei tai įvyks Amerikoje, visas pasaulis keičiasi. Angelos Merkel atėjimas į valdžią Vokietijoje taip pat buvo labai svarbus dalykas, nes dar 1975 metais moteris Vokietijos politikoje buvo kažkoks nesusipratimas. Vokiečiai net patarlę turtėjo – vyras politikas yra atgrasus, o politikė moteris apskritai netelpa į jokius rėmus. Taigi amerikiečiai, išsirinkę Clinton, padarytų revoliuciją.

M. Katkus: Hillary Clinton moka žaisti auką ir bus labai įdomu stebėti, kaip Trumpas bandys ją pulti neperspausdamas, kad moterys neimtų jos užjausti. Jei pažiūrėtume į reitingus, jie nemelavo – reitingai stabiliai rodė Donaldo Trumpo laimėjimą jau nuo rugpjūčio. Jie gali keistis, kai Trumpas pradės kalbėti prezidentiškiau, kol kas jam tai nesiseka, nes jis kalba kaip nori ir ką nori.

Be to, daug kas priklausys ir nuo to, ką jis pasirinks viceprezidentu. Kalbama, kad jis gali pasirinkti moterį – Susaną Martinez, Naujosios Meksikos gubernatorę. Kol kas belieka laukti liepos ir suvažiavimo Ohajo valstijoje. Jei po to Trumpo reitingai nepakils, galėsime kalbėti apie Clinton pergalę daug tvirčiau.