Labiausiai politikų nuostatos išsiskyrė dėl socialinių išmokų politikos. N. Puteikis nepraleido progos liberalams padėkoti už atiduotą Kristupą Krivicką.

Riba, kada nebeapsimoka dirbti

„Būkime atviri – daugeliui pensijoje esančių žmonių labai sunku išsilaikyti, šildymo kainos labiausiai smogia, bet lygiai taip pat sunku išsilaikyt jaunoms šeimoms. (…) Pradedant nuo dirbančiųjų ir jaunų šeimų, manome, kad turi kilti atlyginimai jiems, tuo visa mūsų programa paremta, mokesčių sumažinimas, ypač auginantiems vaikus, didinat neapmokestinamą gyventojų pajamų dydį (NPD) yra esmių esmė, nuo ko reikia pradėti“, – kalbėjo R. Šimašius.

N. Puteikis atrėmė, kad po R. Šimašiaus žodžiais vis tiek paslepiama „dabartinė mokesčių politika“.

„Jaunos šeimos susiduria su ta pačia problema. Jeigu vyras ir žmona, pavyzdžiui, dirba kasininkais dideliame prekybos centre, jie gauna minimalią algą, jeigu jie turi du mažus vaikus, be tėvų ar kieno kito pagalbos negali išsiversti. Tai – neteisinga konstrukcija, mes ją norime padaryti teisinga“, – aiškino N. Puteikis.

Pasak R. Šimašiaus, liberalai turbūt yra vienintelė partija, nesiūlanti didinti išlaidų socialinėms išmokoms.

„Mes atkakliai sakome, kad vis tiek žmogus turi turėti galimybę uždirbti. Kalbant apie ribas, maždaug 470 eurų yra ta riba, kai žmogui racionaliai nebeapsimoka dirbti. Kitaip tariant, jeigu jis tiek uždirba, jis ir mato alternatyvą – įvairias išmokas, pašalpas, tiesiogines ar netiesiogines“, – dėstė R. Šimašius.

Todėl, sako R. Šimašius, išmokų nereikia didinti, o kai kur jas reikėtų ir mažinti. Galimybę uždirbti Liberalų sąjūdžio lyderis sieja su NPD didinimu. Tai, sako jis, padėtų mažai uždirbantiems žmonėms.

R. Šimašius sako, kad važinėdamas po Lietuvą mato smarkiai dirbančius žmones ir kartu tuos, kurie orientuojasi į pašalpas ir nelegalius sezoninius darbus. „Akivaizdu, kad tas sluoksnis yra. Mūsų logika ta, kad jei žmogui atsitiko nelaimė, tarkime, atleido iš darbo, natūralu, kad pajamų kompensavimui jam turi būti mokama bedarbio išmoka, ji turi būti mokama, jei žmogus nesuranda darbo, bet vėliau ji turi tapti vis labiau sąlyginė ir vis labiau mažėjanti“, – sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas.

Jo aiškinimu, žmogus turi eiti mokytis, neatsisakyti siūlomo darbo, jam turi kirbėti mintis, kad reikia eiti dirbti, o gal net pradėti smulkųjį verslą.

N. Puteikis: pašalpų gavėjai – ne problema

N. Puteikis su tuo negalėjo sutikti. „O koks gi procentas žmonių, kurie piktnaudžiauja pašalpomis? Niekas tokio procento neskelbia, jo apskaičiuoti nesugebame. Spėju, apskaičiavus paaiškėtų, kad tai tik keli procentai Lietuvos gyventojų, kitaip tariant, tai nėra jokia problema“, – sakė Antikorupcinės koalicijos lyderis.

N. Puteikis pateikė pavyzdį iš Klaipėdos: 10 vaikų mama, išsiskyrusi, be žalingų įpročių, dirba kasininke dideliame prekybos centre, pajamos siekia 385 eur neatskaičius mokesčių, jai neužtenka pajamų išlaikyti 10 vaikų, iš kurių – vienas neįgalus pilnametis.

„Klaipėdos liberalai, kaip minėjau, kontroliuojantys „Klaipėdos vandenis“ ir neįsileidžiantys opozicijos, atjungė jai vandenį. Įsivaizduokite – moteris dirba pilną darbo dieną ir nepajėgia nei savęs, nei vaikų išlaikyti, o savivaldybė, užuot suteikusi paramą, tuos pinigus nukreipia į gatvės asfaltavimą ir dar atjungė vandenį“, – piktinosi N. Puteikis.

R. Šimašius sutiko, kad tokių atvejų yra. Pasak liberalo, reikia siekti, kad atlyginimą padidinus 50 eurų, žmogus nebūtų išspiriamas iš socialinio būsto.

„Aš nemanau, kad didžioji dalis sąmoningai piktnaudžiauja. Tikrai ne. Kabant apie mentalitetą, mąstymą, protingas žmogus pradeda skaičiuoti ir labai apmaudu, kai ant svarstyklių dedama, kokias aš išmokas gausiu, kiek atlygino gausiu, aha, kiek dar papildomų išlaidų, už troleibusą susimokėti, gal geriau aš pasirinksiu išmokas“, – dėstė R. Šimašius, pastebėjęs, kad žmonės tiesiog reaguoja į tai, ką jiems siūlo valstybė.

Dėl K. Krivicko nuomonės išsiskiria

Liberalų sąjūdį ir Antikorupcinę koaliciją sieja vienas bendras žmogus – K. Krivickas. Jis buvo iškeltas Liberalų sąjūdžio kandidatų vienmandatėje apygardoje, tačiau sukilus partijos viršūnėms K. Krivickui vietos pas liberalus neatsirado.

„Mano nuomonė buvo kategoriška. Kai paaiškėjo, kad K Krivickas, jau po žinomų skandalų, nori eiti su liberalais – su visa pagarba, jis nėra liberalas. (…) Aš iškart išsakiau nuomonę, kad nematau jam vietos nei sąraše, nei partijoje“, – kalbėjo R. Šimašius.

Pasak jo, tai, kad nėra liberalas, K. Krivickas demonstravo visu savo gyvenimu bei veikla – tiek violetinėje Garliavos istorijoje, tiek svarstymuose apie žmogaus teises.

„Mes be galo dėkingi liberalams už tokią dovaną, tikrai džiaugiuosi, kad liberalai K. Krivicko nepriėmė kandidatu Šilalės apygardoje. (...) Aš sekiau visą šią istorija ir paskambinau K. Krivickui, pasakiau, gal einam kartu. Tai yra žmogus, turintis daugybę talentų, doras, teisingas, jis už teisingumą ir vienodus mokesčius ir turtingiems, ir neturtingiems. Turbūt šitą detalę turi omenyje R. Šimašius, sakydamas, kad jis nėra liberalas“, – sakė N. Puteikis.

N. Puteikio teigimu, K. Krivickas turi talentų viešuosiuose ryšiuose ir padėjo partijai pasiekti 7 proc. reitingą (pagal „Vilmorus“ tyrimą, skaičiuojant nuo ateisiančių balsuoti).

Vienas skaitytojas klausė N. Puteikio nuomonės dėl K. Krivicko veiklos pedofilijos skandalo metu ir Lietuvos kiršinimo.

Pasak N. Puteikio, šią istoriją išsuko ne K. Krivickas. Jis siūlė prisiminti pirmą prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimą dėl Neringos Venckienės, Vytauto Landsbergio pareiškimus. „Jeigu du tokie įtakingi asmenys aktyviai įsikišo į šią istoriją ir pačioj pradžioj stojo N. Venckienės pusėn, kodėl mes to negalime reikalauti iš eilinių žmonių ar žinomų žurnalistų, kad jie kaip nors nedalyvautų šioje istorijose“, – aiškino Antikorupcinės koalicijos sąrašo lyderis.

Esą K. Krivickas tesėjo žodį ir kai tik politikai įsikišo, reportažus šia tema baigė bei laidas nutraukė.