Miesto vadovo pasitikėjimas V. Petiukoniene susvyravo paaiškėjus, kad šiuose regioniniuose parkuose nustatyta 30 tikėtinų įvairių statybos, saugomų teritorijų reikalavimų pažeidimų, valstybinės žemės, miško užėmimo atvejų.

„Paskutinis terminas dėl mano pasitikėjimo ja yra iki antradienio“, — žurnalistams ketvirtadienį savivaldybėje sakė meras Remigijus Šimašius.

Meras ketvirtadienį su V.Petiukoniene susitiko po to, kai aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas trečiadienį per spaudos konferenciją pranešė apie aptiktus pažeidimus regioniniame parke. Apžiūrėję parkų teritorijas iš oro ir ant žemės aplinkosaugininkai aptiko, kad nesilaikyta draudimų statyti gyvenamųjų namų šlaituose ar greta jų, kai kur sunaikintos reljefo formos (nukasti, sulyginti šlaitai), nesilaikyta Vilniaus bendrojo plano nuostatų, valstybinė žemė naudojama asmeniniams tikslams, neteisėtai užtverta valstybinė žemė ir miškas.

Pasak aplinkos ministro, daug pažeidimų padaryta ir vadovaujantis parko direkcijos sudarytomis bendradarbiavimo sutartimis su privačiais asmenimis. Per pastaruosius aštuonerius metus tokių sutarčių buvo 49. Pagal jas, pavyzdžiui, privačios valdos savininkas įpareigojamas savo sąskaita išvalyti greta esančią teritoriją, įrengti ir išlaikyti apšvietimą, išvalyti šalia esančias kūdras ir pan.

Taip pat nustatyta atvejų, kai parkuose įsikūrę asmenys užtveria kelius ir paprastiems parko lankytojams negalima patekti prie vandens telkinių.

Kadangi dalis minėtų pažeidimų padaryta gavus atsakingų pareigūnų palaiminimą, Aplinkos ministerija planuoja kreiptis į Vyriausybės atstovą Vilniaus apskrityje, kad šis įvertintų sostinės savivaldybės pareigūnų veiksmus ir taikytų jiems atsakomybę.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija turėtų peržiūrėti nuo 2013 metų išduotus leidimus statyboms Pavilnių ir Verkių parkuose, kai statybos dar nepradėtos. Vilniaus miškų urėdijai ir miesto savivaldybei siūloma imtis priemonių pašalinti neteisėtas tvoras valstybiniame miške.