Tai R. Šimašius kalbėjo penktadienį dalyvaudamas DELFI interneto konferencijoje.

R. Šimašius akcentavo, kad A. Guogos iš partijos niekas neišmetė. R. Šimašius sakė ruošęsis su A. Guoga partijos suvažiavime birželį konkuruoti dėl partijos pirmininko posto. „Nebuvo planuose A. Guogą šalinti iš partijos“, – kalbėjo R. Šimašius.

DELFI primena, kad valdybos narė Julija Mackevič valdybai pasiūlė A. Guogą šalinti iš partijos ir sulaukė partiečių palaikymo. Pasak R Šimašiaus, J. Mackevič tą pasiūlė jau po A. Guogos „prisišnekėjimų“ žiniasklaidoje pirmadienio vakarą. R. Šimašius tvirtina, kad A. Guoga trauktis nusprendė pats.

„Nepaisant to, ką jis bebūtų šnekėjęs, nemanau, kad būčiau palaikęs A. Guogos pašalinimą iš partijos, nebent jis būtų dar ką nors prikalbėjęs tokio, kas visiškai nederėtų su politiko elgesiu. Aš žmogiškai į tai žiūriu – manau, kad jis būtų netinkamas partijos vadovas, nes elementariai per įtampą neišlaikė nervai, prikalbėta dalykų, kurie neadekvatūs“, – dėstė R. Šimašius.

R. Šimašius pakartojo, kad iš partijos pasitraukusio A. Guogos vietoje atsisakytų Europos Parlamento nario mandato, tačiau aiškina, kad taip elgtis niekas iš partiečių A. Guogos neragino ir neragina. „Tai jo sąžinės ir apsisprendimo reikalas“, – kalbėjo Vilniaus meras.

Jis pastebėjo, kad A. Guoga partijos posėdyje sakydavo vienaip, o jau už poros valandų kalbėdavo priešingai. Gal, svarsto R. Šimašius, žurnalistai profesionaliai jį timptelėdavo už liežuvio.

Rinkimų skolų partija dar negrąžinusi

DELFI žurnalistė Eglė Samoškaitė pastebėjo, kad per praėjusius savivaldos rinkimus Liberalų sąjūdis turėjo daugiau nei 900 tūkst. eurų išlaidų – iš principo tiek pat, kiek didžiosios partijos. Skolos sudarė daugiau nei 200 tūkst eurų.

„Kiek man yra žinoma, partija kol kas nėra atidavusi šių skolų, partija yra pasiskolinusi lėšų ir skolinga bankui“, – sakė R. Šimašius. Jis aiškino asmeniškai detaliau žinantis apie Vilniaus rinkimų kampaniją – čia skolų nelikę.

Laikinasis partijos pirmininkas sakė tikintis, kad korupcijos skandalas pačios partijos nėra apraizgęs.

„Aš kol kas nerimo ženklų nematau. Be abejo, žiūrime detaliau. Kaip sakiau, galvą galiu guldyti pirmiausia už save, o dėl kitų mes tikrai viską detaliai žiūrime“, – apie rinkimų kampanijos finansavimo skaidrumą ir galimą partijos įsiliejimą į korupcijos skandalą kalbėjo R. Šimašius. Laikinasis Liberalų sąjūdžio lyderis sakė šimtu procentų galintis garantuoti tik už save, bet ne už visus.

Ką bendražygiams pasakė E. Masiulis

R. Šimašius atskleidė po „juodojo ketvirtadienio“ su buvusiu partijos pirmininku, korupcija įtariamu Eligijumi Masiuliu susitikęs du kartus. Pirmą – ketvirtadienio vakarą, kada partijos vadovus E. Masiulis informavo apie sprendimą trauktis. Antrą kartą su E. Masiuliu penktadienio rytą R. Šimašius susitiko partijos valdyboje.

„Vieninteliai dalykai apie bylą, kuriuos jis pasakė vieno ir kito susitikimo metu – jis, cituoju jo žodžius, „tikisi apsiginti ir įrodinės savo tiesą“. Nežinau, kokia ji yra“, – sakė R. Šimašius.

Pasak R. Šimašiaus, E. Masiulis aiškinęs, kad detaliau komentuoti jam neleidžia prokurorai.

R. Šimašius turi informacijos, kad pareigūnai iš Liberalų sąjūdžio būstinės išsinešė kompiuterių kietuosius diskus, iš E. Masiulio kabineto išsineša dokumentų. „Pinigų, juodosios buhalterijos sąrašų nerasta, mano žiniomis, tokių dalykų partijoje nėra, tikiuosi, mano žinios teisingos, tikrai turiu pagrindo tuo tikėti“, – teigė jis.