O „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas pabrėžia, kad R. Šalaševičiūtės vadovavimo metai Sveikatos apsaugos ministerijai ypatingų rezultatų antikorupcijos ir skaidrumo srityje neatnešė, tad ministrė turi apsispręsti, kokių veiksmų žada imtis toliau.

A. Salamakinas: aš tikrai atsistatydinčiau

Sužinojus apie R. Šalaševičiūtės pareiškimą, atėjo humoristinė mintis, kad kai kurioms mūsų frakcijos moterims kažkas ne visai gerai – ar pavasaris veikia, ar rinkimai, sako socialdemokratas Algimantas Salamakinas. „Turbūt pirmą kartą išgirdau tokį pareiškimą „štai, daviau kyšį, bet, būkite geri, kiti neduokite“. [...] Kai ministrė tiesiogiai įvardija, kaip davė kyšį, kažkas yra ne taip“, – pastebi Seimo narys.

Paklaustas, ar, jo nuomone, ministrė toliau gali dirbti savo darbą, A. Salamakinas teigia nenorintis viršyti savo įgaliojimų, o šį faktą turėtų įvertinti premjeras ir prezidentė. Tačiau, tikina jis, kad R. Šalaševičiūtę, kaip partijos narę, Socialdemokratų partijos Etikos komisija tikrai svarstys.

„Pagalvokite, dabar nesako, kam davė. Tai reiškia, kad visi medikai yra ministrės truputį išmazgoti. Visi sėdi ir galvoja, kuris čia dabar iš mūsų paėmė tą kyšį. Tai ir medikų luomui, ir kitiems nelabai gerai. O tiesiai šnekant, tikrai nesuprantu, kaip galima ministrui mėtytis tokiais pareiškimais“, – kalba A. Salamakinas.
Algimantas Salamakinas

Be to, tikina Seimo narys, būdamas R. Šalaševičiūtės vietoje, jis tikrai atsistatydintų.

A. Kubilius: ministrė aiškiai pasakė padariusi nusikaltimą

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius teigia, jog „ministrė labai aiškiai pasakė, kad ji yra padariusi nusikaltimą“, tik prisipažinimo faktas pagal Baudžiamąjį procesą yra lengvinanti aplinkybė.

Taip pat, kalba politikas, nusikaltimu pirmiausia turi susidomėti ne tik politikai ir žurnalistai, bet ir teisėsauga.

„Be to, kyla didelės abejonės, ar ministras, kuris kalba apie tai, kad yra padaręs nusikaltimą, gali toliau eiti savo pareigas. O mums, matyt, Seime kovo mėnesį reikės svarstyti visą šitą istoriją, jos aplinkybes ir ar iš tikrųjų gali toliau ministrė eiti savo pareigas“, – sako A. Kubilius.

S. Muravjovas: V. Andriukaičio ir R. Šalaševičiūtės vadovavimas labai skiriasi

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas sako, kad ministrė turėtų daug plačiau papasakoti apie tai, kas vyko, ir įvardyti aplinkybes, kuriomis ji davė kyšį, nes nuo to priklauso, kokio masto tai buvo nusikaltimas ir koks senaties terminas galioja.

„Galbūt nereikėtų laukti ypač daug teisėsaugos veiksmų, nes pati ministrė gali atsakyti į didžiąją dalį klausimų. Lygiai taip pat tai gali padaryti Socialdemokratų partija. Manau, kad jie turi imtis veiksmų nedelsiant ir parodyti labai aiškią poziciją“, – teigia S. Muravjovas.

Jo teigimu, žmogus, davęs kyšį, neturėtų būti skiriamas ministru: „Turime savęs paklausti vieno dalyko – ar demokratinėje valstybėje politikas, prisipažinęs davęs kyšį medikui, galėtų vadovauti Sveikatos apsaugos ministerijai ir kokioms nors reformoms prieš korupciją. Akivaizdu, kad atsakymas labai paprastas.“

Nors R. Šalaševičiūtė sako, kad gailisi davusi kyšį, S. Muravjovas pabrėžia, kad tai nekeičia fakto esmės. „Ministrė turi apsispręsti, kokių veiksmų žada imtis toliau, nes ji yra mūsų visuomenės lyderė. Man būtų aišku, jeigu ji pastaruosius kelerius metus tikrai būtų daug dėmesio skyrusi kovai su korupcija ir padariusi taip, kad sveikatos apsaugos sistemoje būtų daugiau skaidrumo. Deja, tenka pripažinti, kad jos vadovavimo metai ypatingų rezultatų neatnešė, man jos pozicija šiuo klausimu vis dar neaiški. Manau, kad ji galėjo padaryti daug daugiau“, – įsitikinęs S. Muravjovas.

Be to, pabrėžia jis, kalbant apie antikorupciją ir skaidrumą, matyti labai didelis skirtumas tarp Vytenio Andriukaičio ir R. Šalaševičiūtės vadovavimo Sveikatos apsaugos ministerijai, nes ypač didelių ministerijos pastangų spręsti šį klausimą nematyti.