"Mes turime pasirūpinti ne tik tomis trimis pareigybėmis (paminėtomis Konstitucinio Teismo - BNS), bet savo sprendimais apimti visas kitas kategorijas žmonių, kurie dirba biudžetiniame sektoriuje pagal darbo sutartis. Manau, kad svarstysime realias galimybes šitą klausimą išspręsti 2014 metais", - antradienį po susitikimo su prezidente žurnalistams sakė finansų ministras Rimantas Šadžius.

Anot ministro, trims specialistų kategorijoms, kurias nurodė KT, atlyginimai nebebus mažinami automatiškai jau nuo šių metų rudens.

"Privalome įgyvendinti Konstitucinio Teismo nurodymus. Šįmet toms trims kategorijoms prireiks apie 34 mln. litų. Kitiems metams visoms kategorijoms - ir mokytojams, dėstytojams, savivaldybių, kultūros darbuotojams - reikėtų apie 215 mln. litų", - sakė R.Šadžius.

"Bandysime pinigus surasti. Atvirai prisipažinsiu, kad tai nėra lengva", - pridūrė finansų ministras.

Anot R.Šadžiaus, stengiantis išlaikyti finansinę drausmę, reikės "atitinkamai perplanuoti pradinį kitų metų biudžeto matmenį".

Prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė teigė, kad prezidentė kritikuoja siūlymus atstatyti atlyginimus tik kai kuriems tarnautojams, nes tai dar labiau didina "disproporcijas".

"Prezidentė ragina visoms pareigybėms atstatyti vienodai", - sakė D.Ulbinaitė. Be to, anot jos, šalies vadovė ragina Vyriausybė žmonėms aiškiai pasakyti, kada jie atgaus pinigus.

"Žmonėms turi būti aiškiai pasakyta, jie turi būti aiškiai informuoti, kada bus vykdomas pensijų atstatymas. Šalies vadovė akcentuoja, kad šiais metais Lietuva yra viena sparčiausiai augančių, ir po truputį tai turi pajusti gyventojai", - žurnalistams sakė D.Ulbinaitė.

Pasak finansų ministro, neproporcingai sumažintų pensijų kompensavimas taip pat yra vienas iš prioritetinių darbų, tačiau ne 2014 metais.

"Pirmiausia turėtume žiūrėti valstybės finansinio stabilumo. Pagal pirmines projekcijas, 2014 metais tokių lėšų neturėsime. Tačiau 2015 metais matyčiau daugiau galimybių. Tai yra dideli triženkliai milijonai - priklausomai nuo kompensavimo mechanizmo, ta suma turės būti suskaičiuota", - sakė finansų ministras. Jo žodžiais, pirminis lėšų poreikis skyrėsi dviems kartais.

Prezidentės patarėja D.Ulbinaitė pridūrė, kad Lietuva nevykdo kai kurių kitų įsipareigojimų - Europos fiskalinės drausmės sutarties.