Draugiškus santykius su T.Žilinsku palaikantis R. Palaitis tikino, kad atstatydintas vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis nepelnytai kritikuoja naują ministrą, esą jis nėra iniciatyvus ir stabdo reformas.

„Mano supratimu, jis bus geras ministras ir kompetenciją jo tikrai aukštai vertinčiau. Jeigu aš jį būčiau vertinęs kitaip, aš jo neskirčiau į Viešojo saugumo politikos departamento direktorius“, - BNS trečiadienį sakė R. Palaitis.

R. Palaitis: S. Skvernelis darė didelį spaudimą, kad T. Žilinskas išeitų

Pasak buvusio politiko, jam dirbant su T.Žilinsku buvo pradėta daug reformų vidaus reikalų sistemoje, tarp jų - Vidaus tarnybos statuto pakeitimai, Migracijos departamento reforma ir kitos pertvarkos.

„Ne vieną iš jų S.Skvernelis, dulkes nupūtęs, pasiėmė ir pristatė kaip savas“, - teigė eksministras.

R.Palaičio teigimu, S.Skvernelis ilgą laiką geresnes tarnybos sąlygas kūrė tik policininkams, o ne statutiniams pareigūnams.

„Tuo metu T.Žilinskas ir Viešojo saugumo politikos departamentas žiūrėjo plačiau, kad vidaus reikalų sistemoje yra daugiau statutinių pareigūnų, ir jeigu keisti, tai keisti visų pareigūnų darbo sąlygas“, - kalbėjo R.Palaitis.

„Ir dėl to S.Skvernelis kaltino T.Žilinską, kad jis stabdo iniciatyvas, o T.Žilinskas tiesiog laikėsi dar senesnių, dar prie Kubiliaus Vyriausybės paruoštų projektų ir idėjų, ir kiekvienas prie savo nuomonės paliko. Čia ir yra jų konfliktas“, - teigė buvęs ministras.

„Įtampų tarp jų buvo. Ponas Skvernelis darė didelį spaudimą, kad T.Žilinskas išeitų lauk“, - pridūrė jis.

Į ministerijos departamentą pasirinko dėl kompetencijos

R.Palaitis sakė draugiškus santykius su T.Žilinsku pradėjęs palaikyti jau po to, kai šis tapo Viešojo saugumo politikos departamento direktoriumi 2009 metais. Eksministras sakė, kad tuo metu, kai buvo ieškoma kandidato vadovauti departamentui, jo santykiai su T.Žilinsku buvo tik darbiniai ir naujasis padalinio vadovas pasirinktas tik pagal kompetenciją. Iki tol T.Žilinskas dirbo Lietuvos teisėsaugos atašė šalies nuolatinėje atstovybėje Europos Sąjungoje, prieš tapdamas departamento vadovu dar dvi savaites buvo tuometinio policijos generalinio komisaro Vizgirdo Telyčėno patarėju.

Tomas Žilinskas

„Baigėsi kadencija Briuselyje, o reikėjo kažkokių patyrusių žmonių ministerijoje dirbti, nes tuometinis Viešojo saugumo politikos departamento direktorius ponas Šakočius buvo daugiau teoretikas ir daugiau policijos mokymo reikalais užsiėmė. Mes su juo tą dalyką aptarėme, jis pareiškė norą dirbti policijos mokykloje, na, ir atsirado laisva vieta, reikėjo ieškoti tinkamo kandidato, štai ir suradome“, - kalbėjo R.Palaitis.

„Matote, konkursas, paskelbimas, laimėjimas ir visa kita, tai užtruktų kokius tris, keturis mėnesius, o man reikėjo kandidatūros labai greitai. Vienintelis kelias tai padaryti, pasinaudoti statutinių žmonių rezervu, pagal kurį į civilines pareigas statutinius pareigūnus galima skirti be konkurso“, - teigė jis.

R.Palaitis pridūrė, kad į Viešojo saugumo politikos departamento pareigas jam reikėjo žmogaus, „kuris puikiai pažįsta statutinį pasaulį, o T.Žilinskas atitiko šį reikalavimą“.

T.Žilinskas pradės eiti pareigas ketvirtadienį, kai prisieks Seime.

Vidaus reikalų sistemos tarnautojas ministro poste pakeis S.Skvernelį, kuris atstatydintas paskelbus jo planus dalyvauti Seimo rinkimuose su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.