R. Paksas politinės kampanijos dalyviu paskelbtas VRK interneto svetainėje.

R. Paksas 2004 metų balandį per apkaltos procedūrą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Pagal Konstitucinio Teismo nutarimą, per apkaltą iš pareigų pašalintas asmuo niekada negali eiti tokių Konstitucijoje nurodytų pareigų, kurių ėjimo pradžia yra susijusi su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu, taigi ir prezidento.

Norint panaikinti šį draudimą, reikia keisti Konstituciją. Seime buvo pradėta procedūra dėl atitinkamos Konstitucijos pataisos, tačiau sprendimas nėra priimtas.

R. Paksas laikosi pozicijos, jog jis gali kandidatuoti prezidento rinkimuose, nes pagal kitą Konstitucinio Teismo nutarimą pripažinta Europos Sąjungos (ES) teisės viršenybė.

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra konstatavęs, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R. Paksui yra neproporcingas jo padarytam nusižengimui. Tačiau šis teismas nėra sudėtinė ES teisinės sistemos dalis.

Iš viso VRK yra registravusi 15 prezidento rinkimų politinės kampanijos dalyvių.

Politinės kampanijos dalyviai prezidento rinkimuose gali registruotis iki vasario 20 dienos. Tam, kad taptų kandidatais, vėliau jie turės pateikti pareiškinius dokumentus, sumokėti užstatą ir surinkti ne mažiau kaip 20 tūkst. jų kandidatūrą palaikančių rinkėjų parašų.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną.