„Jei žmonės šitaip šneka, jie nėra artimi. Nesiruošiu ir nematau reikalo [nevadovauti partijai]“, – LRT.lt teigė R. Paksas.

Tačiau, „tvarkiečių“ į vyriausybę deleguotam vidaus reikalų ministrui Sauliui Skverneliui nerodant entuziazmo jį delegavusios partijos atžvilgiu, atsiranda manančių, jog „tvarkiečius“ į rinkimus gali vesti neseniai prie parlamentinės frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ prisijungęs Povilas Gylys.

Kovo viduryje „tvarkiečiai“ turėtų rinktis į partijos kongresą, kurio metu bus tvirtinami kandidatai vienmandatėse apygardose ir telkiama jėga rinkimams į Seimą. LRT.lt šaltinių duomenimis, artimoje R. Pakso aplinkoje kurį laiką buvo kalbama apie tai, kad „tvarkiečių“ lyderis gali palikti partijos pirmininko postą ir tapti garbės pirmininku. Pats politikas tokias kalbas neigia.

„Jei žmonės šitaip šneka, jie nėra artimi. Nesiruošiu ir nematau reikalo [nevadovauti partijai]. Taip, be abejo [liksiu vadovauti partijai]“, – LRT.lt komentavo R. Paksas.
Rolandas Paksas

Praėjusių metų gruodį iš Darbo partijos pasitraukė jos įkūrėjas ir garbės pirmininkas Viktoras Uspaskichas. Praėjusiais metais partijos vadžias paleido kitas ilgametis pirmininkas – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Andrius Kubilius. Tuo metu R. Paksas, savo partijai vadovaujantis nuo pat jos įsisteigimo 2004 m. gruodį, t.y. jau daugiau nei 11 metų, nemato reikalo svarstyti apie naują pirmininką.

„Kiekvienas žmogus pasirenka savo kelią. Kažkas galbūt pavargsta ar nusibosta, užsidirba, nebereikia... bet aš nematau nei reikalo, nei pagrindo [nevadovauti partijai]. Galų gale, ir nenoriu to. [...] Kad ir kaip daug ką nuliūdinčiau ar pradžiuginčiau, bet bus taip. Noriu įgyvendinti tai, ką esu sugalvojęs ir ko neįgyvendinau. Tas 2004-ųjų perversmas sustabdė mūsų ėjimą“, – portalui LRT.lt kalbėjo R. Paksas.

Norėtų matyti ir S. Skvernelį, ir L. Graužinienę

Praėjusių metų gruodį „Drąsos kelio“ gretose į Seimą patekęs parlamentaras P. Gylys prisijungė prie parlamentinės frakcijos „Tvarka ir teisingumas“. Tąkart, paklaustas apie dalyvavimą Seimo rinkimuose kartu su „tvarkiečiais“ ir galimybe būti jų sąrašo lyderiu, P. Gylys teigė, jog kol kas dar neapsisprendė dėl dalyvavimo rinkimuose.

Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Petras Gražulis tvirtina manantis, jog P. Gylys būtų tinkamas kandidatas vesti partiją rinkimuose.

„Esu girdėjęs kalbų, kad jis galbūt galėtų būti sąrašo lyderiu, aš irgi to nepaneigiu. Manau, būtų tinkamas kandidatas. O kas iš tikrųjų bus, kažkokių oficialių kalbų partijoje neturėjome ir neaptarinėjome“, – LRT.lt kalbėjo P. Gražulis.

Povilas Gylys

Savo ruožtu R. Paksas teigia pats spręsiantis, kas bus pirmas sąraše. „Aš labai gerbiu profesorių P. Gylį ir džiaugiuosi, kad jis yra mūsų frakcijoje. Tai – jau į antrą dešimtuką peršokusi pavardė, kurią girdžiu kalbant apie tai, kas galėtų vadovauti ar būti sąrašo lyderiu. Sąrašą bet kokiu atveju paskelbsiu aš ir nuspręsiu, kas bus pirmas“, – pabrėžia R. Paksas.

Praėjusią savaitę pasigirdo kalbų, kad „tvarkiečiai“ prisijungti kvietė ir Seimo pirmininkę „darbietę“ Loretą Graužinienę. „Negalėčiau jos [informacijos] nei patvirtinti, nei paneigti. Akivaizdžiai matome nesutarimus tarp L. Graužinienės ir Darbo partijos vadovo Valentino Mazuronio, todėl visko gali būti. Manau, jog viskas išsispręs mūsų partijos kongrese kovo 19 d.“ – kalbėjo P. Gražulis. Jis taip pat nepaneigė žinių, kad L. Graužinienei gali būti pasiūlyta pirmoji vieta partijos „Tvarka ir teisingumas“ rinkimų sąraše.

Tuo metu R. Paksas, aptardamas L. Graužinienės galimybes prisijungti prie partijos „Tvarka ir teisingumas“, pažymėjo, jog politiniuose sluoksniuose esą yra daugiau kalbama, nei daroma. „Jei L. Graužinienė svarstytų tokią galimybę, manau, mes mielai ją priimtume. Bet tai daugiau teorinės diskusijos, nei į priekį pažengę praktiniai veiksmai“, – LRT.lt sako R. Paksas.

Apie siūlymus S. Skverneliui: nesakysiu, ką valgiau pusryčiams

Kai kurie „tvarkiečiai“ savo sąraše norėtų matyti ir vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį.

„Manau, kad reikėtų kalbėtis, tai – neatmestinas variantas. Bet jis labai laisvas, savarankiškas žmogus ir pats sprendžia. Manau, rinkimuose dalyvaus, o ar su mūsų partija, ar ne – negaliu atsakyti. Mes galime pasidžiaugti, kad šįkart delegavome gerą, kompetentingą ir atsakingą ministrą, kuris daro reformas. Jo ir mūsų frakcijos pastangų dėka vidaus reikalų sistema gavo papildomai apie 100 mln. litų. Matome, kad, kartu dirbdami galime nuveikti nemažai. Žinoma, mes džiaugtumėmės, jei pasirinktų kelią su mumis, bet jis – labai savarankiškas žmogus, akivaizdus lyderis“, – LRT.lt apie S. Skvernelį kalbėjo P. Gražulis.

Rolandas Paksas ir Petras Gražulis

R. Paksas taip pat teigia, kad reikėtų paties S. Skvernelio klausti, ar jis dalyvaus rinkimuose po partijos „Tvarka ir teisingumas“ vėliava. „Turėjome vieną kitą pokalbį su juo. Žmogus dabar ganėtinai matomas ir reitinguojamas. Aš jokiu būdu nesakau, kad nenorėčiau – aš labai matyčiau jį mūsų sąraše, bet, be abejo, gyvenimas turi ne dvi spalvas. Prievarta mielas nebūsi: kaip apsispręsi – taip ir bus“, – komentavo R. Paksas.

Vis tik „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis neatskleidė, kas konkrečiai buvo siūloma S. Skverneliui: „Imsiu ir pasakysiu jums dabar, ką pusryčiams valgiau ar pan... Mūsų sąrašas ir vietos bus paskelbtos savaitę iki galutinio termino sąrašą atiduoti Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkui Zenonui Vaigauskui. Tegul žmonės konkuruoja, kaunasi idėjomis, pozicijomis, argumentais ir nuostatomis – pagal tai bus sustatytos vietos“, – tikino R. Paksas.

LRT.lt žiniomis, S. Skverneliui galėjo būti pasiūlyta ne tik tapti pirmu numeriu „Tvarkos ir teisingumo“ kandidatų į Seimą sąraše, bet ir perimti iš R. Pakso vadovavimą partijai.

Saulius Skvernelis ir Kęstas Komskis