Panaikinti R. A. Ručio imunitetą prašoma tyrimo metu gavus duomenų apie R. A. Ručio galimai padarytas nusikalstamas veikas.

Surinkti duomenys leidžia manyti, kad R. A. Ručys, susitaręs ir veikdamas organizuotoje grupėje, priėmė iš R. S. didesnės nei 250 MGL vertės kyšį pažadėjęs paveikti valstybės instituciją ir jos valstybės tarnautojus, kad šie neteisėtai veiktų R. S. atstovaujamų įmonių interesais (BK 226 str. 4 d.), taip pat, veikdamas bendrininkų grupėje, sukurstė ir organizavo apgaulingą įmonių buhalterinės apskaitos tvarkymą ( BK 222 str. 1 d), pranešė LR prokuratūra. 

Lietuvos Respublikos Konstitucija ir LR Seimo statutas nustato, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas ar kitaip suvaržoma jo laisvė. Dėl Seimo nario laisvės suvaržymo gali kreiptis tik šalies generalinis prokuroras.

R. Paksą nustebino įtarimai dėl kyšio ėmimo R.A.Ručiui

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas sako, kad jį nustebino įtarimai kyšio ėmimu parlamentarui Rimui Antanui Ručiui.

Rimas Antanas Ručys
„Neskubinkit įvykių, tik prieš tris minutes išgirdau tokią žinią, tai kaip perkūnas iš giedro dangaus. Pažiūrėsime, kas yra pasakyta, ir žiūrėsime, ką toliau daryt. Prieš katalikų šventes reikėtų daugiau sutarimo ir ramybės, o ne atvirkščiai“, - BNS antradienį sakė R.Paksas.

Paklaustas, ar įtariamųjų narystė partijoje paprastai yra stabdoma, politikas atsakė: „Visaip būna, susirenka prezidiumas, susirenka valdyba. Jeigu tai pasirodo rimta, dažniausiai stabdome narystę, kol vyks teismas, būna, kad iškart išmetam, būna, kad nereaguojame.“

Generalinis prokuroras antradienį kreipėsi į Seimą, prašydamas leisti patraukti R.A.Ručį baudžiamojon atsakomybėn.

Anot prokuratūros, surinkti duomenys leidžia manyti, kad parlamentaras iš prodiuserio ir politiko Rolando Skaisgirio paėmė daugiau kaip 30 tūkst. litų kyšį, žadėdamas paveikti valstybės instituciją ir jos valstybės tarnautojus, kad šie neteisėtai veiktų R.Skaisgirio atstovaujamų įmonių interesai. Prokurorų teigimu, R.A.Ručys taip pat galėjo organizuoti apgaulingą įmonių buhalterinės apskaitos tvarkymą.

Pats R.Skaisgirys BNS sakė negalintis komentuoti ikiteisminio tyrimo, tačiau toliau nesutiko su prokurorų kaltinimais.

„Aišku, kad tai netiesa - aš jau tai esu ne kartą sakęs“, - BNS antradienį sakė R.Skaisgirys.

Pagal Konstituciją, Seimo narys be parlamento sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn.

Su pačiu R.A.Ručiu BNS susisiekti kol kas nepavyko.

Spalio 21 dieną Generalinė prokuratūra pranešė su Specialiųjų tyrimų tarnyba atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu stambiu mastu siekiant už atlygį daryti įtaką keletui praėjusiais metais Vidaus reikalų ministerijoje vykdytų viešųjų pirkimų. Iš viso buvo sulaikyti penki asmenys, įtariamiamųjų gyvenamosiose vietose ir darbovietėse, taip pat partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėse atlikta keliolika kratų.

Tarp sulaikytųjų dviem paroms buvo ir žinomas televizijos prodiuseris R.Skaisgirys. Poėmis atliktas ir Seime, paimtas buvusio partijos „Tvarka ir teisingumas“ atsakingojo sekretoriaus, dabartinio parlamentaro R.A.Ručio kompiuteris.