Tiesioginės DELFI vaizdo konferencijos metu jie ne tik
pasidalijo savo patirtimi, bet ir papasakojo, kokius žiniasklaidos pokyčius per 25-erius metus pastebėjo, atsakė ir į skaitytojų klausimus.

Pradėjo nuo 70 litų algos už du mėnesius

R. Mikelkevičiūtė prisiminė ir pirmąjį gautą atlyginimą. Būdama 18-os ji paskambino į Kauno radijo stotį „Hansa“ ir pasisiūlė čia dirbti.

„Tuo metu, kai buvau labai jauna, buvau tokia maksimalistė – man atrodė, kad galiu viską, turiu puikų balsą, galiu pakeisti, tikrai turiu kompetencijos. Dabar man atrodo – Viešpatie, aš gausybės dalykų tiesiog nebūčiau dabar padariusi, to, ką padariau tuomet. Mano pirmasis atlyginimas radijo stotyje buvo 70 litų už du mėnesius. Aš įsižeidžiau, aš tikrai įsižeidžiau, nes variau nuo ryto iki vakaro ir dar iki kito ryto“, – pasakojo ji.

Anot laidų vedėjos, žmonėms dažnai atrodo, kad televizijos žvaigždžių gyvenimas yra nerūpestingas, paprastas, tačiau tai nėra tiesa.

„Televizijos darbuotojo darbas yra kaip juodo arklio. Ne jokia žvaigždė, o juodas nuvarytas arklys, kuris atsikėlė šiandien 5 ryto, pasiskaitė, kas vyksta DELFI, ir džiaugiasi, kad vyras neišvijo iš namų už tai, kad juose nebūna“, – aiškino R. Mikelkevičiūtė.

Pripažino žiniasklaidos įtaką

Jos teigimu, per pastaruosius 25-erius metus žiniasklaidoje įvyko gausybė pokyčių. Laidų vedėja pabrėžė, kad komercinė televizija buvo pradėta kurti nuo pradžių tų, kurie klydo ir tiesėsi, nes niekas to geriau daryti tuomet nesugebėjo.

„Aš televizijoje praėjau visus laiptelius – nuo kavos virimo, vertėjavimo, sutarčių sudarymo, montažo – trejus metus dirbau žiniose, važiuodavau pas žmones, ir net vedžiau žinias. Mums buvo leidžiama viskas. Mes tikrai galėjome išmokti gausybę dalykų, ko dabar jaunimui taip staigiai niekas neleistų“, – aiškino pašnekovė.

Tiesa, pripažino ji, dabar televizija tapo verslu. Jei anksčiau tai, kas pasirodys eteryje, nurodydavo politikai, dabar transliuojama tai, kas paprasčiausiai yra įdomu.

„Komercinė televizija visada kritikuojama už tai, kad bukina tautą. Tačiau reitingai yra žiūrovai. Mano darbas kurti laidą visiems. Žiniasklaida daro įtaką ir sukuria išliekamąją vertę. Naudojant žiniasklaidą gali suformuoti tokį požiūrį, tokias vertybes, kad nežinosi, ką daryti “, – mano R. Mikelkevičiūtė.

Išdavė, už ką balsavo ir kaip elgsis šįmet

Atvirai konferencijoje pasisakė ir E. Jakilaitis. Elito atstovų, tarp jų ir politikų, įtakingiausiu pripažintas žurnalistas išdavė, už ką balsavo praėjusiuose rinkimuose ir kaip planuoja elgtis šiemet.

„Aš nesimpatizuoju nė vienai partijai. Apskritai, galiu pasakyti, šiuose rinkimuose esu nusprendęs nebalsuoti daugiamandatėje apygardoje. Balsuosiu tik vienmandatėje (Vilniaus Senamiesčio – DELFI). Mano galva, nėra tokios partijos, už kurią aš norėčiau atiduoti balsą.

Pamenu, prieš kokius 10 metų su R. Valatka sėdėjome ir sukome galvą, už ką balsuoti. Galiausiai radome tokią partiją, kuri nieko nelaimėjo, tai buvo krikščionys demokratai. Mes tada pagalvojome, kad: „O, čia gali būti balsas, gal jaunimas ateis“, – juokdamasis pasakojo E. Jakilaitis.

Pasidalijo mintimis, koks turi būti žurnalistas

Jis akcentavo, kad dalis žurnalistų dabar neretai pernelyg dažnai tapatinasi su politinėmis jėgomis.

„To yra mūsų žurnalistikoje gana nemažai, man tai labai nepatinka, jau esu keletui kolegų ir replikavęs, kad viešuose renginiuose neverta sėdėti įtakingiausių politikų dešinėje, su kažkuo tapatintis, organizuoti politines akcijas ir taip toliau“, – kalbėjo E. Jakilaitis.

Pasak jo, žurnalistas turi turėti nepriklausomą mąstymą, atsiriboti nuo politinių vadų ir netapti trubadūru. Pats E. Jakilaitis kalbėjo, kad jo darbas – klausytis kitų.

Paklausus, ar nesulaukia priekaištų, kad televizijos ekranuose rodosi gal jau kiek per dažnai, žurnalistas aiškino manantis, kad jų kartai velniškai pasisekė – gerokai per žali jie atsidūrė ten, kur neturėtų būti, todėl ir dabar yra dar pakankamai jauni.

Atkirto priekaištaujantiems dėl amžiaus

Tuo metu R. Valatka pripažino, kad rugsėjo 26-ąją bus 38 metai, kai jis žurnalistikoje, atmetus laiką, kai tarnavo sovietų armijoje ir dirbo Aukščiausioje Taryboje.

„Turbūt ir šiandien, jei dabar pažiūrėtumėte mano komentarą DELFI, rastumėte 10 pasisakymų: „Ką šitas senelis peza“. Pastaruoju metu suaktyvėjo, matyt, į pasą pasižiūri, man feisbuke parašo. Tai aš tokiems jaunuoliams norėčiau štai ką pasakyti – jei esate tokie kieti (su daugeliu jų galėčiau persimesti krepšinį vienas prieš vieną, galėtume bėgti kokius 5-10 kilometrų, jei mane aplenktų bent 2 minutėmis, būtų gerai), kai jūs sulauksite mano amžiaus, jei sugebėsite dar unitazo atsisėsti, bus labai gerai“, – atkirto jis.

Tačiau, pripažino apžvalgininkas, net ir turint tiek jėgų, užsispyrimo ir neva įtakos, darbo susirasti nepavyksta.

Tas pats žmogus ir gyrė, ir peikė: žurnalistų galia abejoja

„Bent jau aš per savo ilgą gyvenimą nepajutau, kad būčiau kam nors turėjęs galios. Dabar toks atvejis, kad antrą kartą iš eilės patenku į dešimtuką ir antrąkart esu bedarbis“, – juokavo R. Valatka.

Apžvalgininko teigimu, anksčiau žmogaus galia buvo matuojama kitaip – paprašai įdarbinti sūnų ar dukrą, ir po savaitės įdarbina.

„Aš negaliu sau darbo susirasti Lietuvoje, nors jau ieškau ir fizinių darbų, ne tik kad galva dirbčiau, o, tarkime, prezidentė gali įdarbinti net ir savo patarėjos advokatą, jam duoti aukštas generalinio prokuroro pavaduotojo pareigas, čia yra galia“, – mintimis dalijosi jis.

R. Valatkos manymu, žurnalistui net geriau, kai jo nekenčia – tai reiškia, kad žmogui darai bent jau mikroskopinę įtaką.

Jis pateikė ir vieną šmaikštų pavyzdį, kaip kartais žurnalistų mintis interpretuoja politikai. R. Valatka prisiminė vieną dabar jau mirusį Seimo narį, kuris susitikęs sakydavo: „Kažkodėl tu blogai pradėjai rašyti“, tačiau tuo metu jis buvo valdančiojoje daugumoje. Po kelerių metų minėtas parlamentaras R. Valatką jau girdavo, kaip jis gerai rašo – tuomet buvo opozicijoje.

Visą konferencijos įrašą galite pamatyti čia:

Pirmadienį DELFI pristatė įtakingiausius Lietuvos žiniasklaidos atstovus. Pagal elito balsus, įtakingiausių žiniasklaidos atstovų trejetas atrodo taip: LRT laidos „Dėmesio centre” vedėjas ir kūrėjas E. Jakilaitis, DELFI autorius, LRT laidos „Auksinis protas” vedėjas Andrius Tapinas ir DELFI apžvalgininkas R. Valatka.

Tuo metu visuomenė savo balsus atidavė dviem Rūtoms – „Lietuvos ryto“ televizijos laidų vedėjai Rūtai Janutienei bei LNK televizijos laidos „Valanda su Rūta“ vedėjai R. Mikelkevičiūtei. Jos nugalėjo „Spinter tyrimų“ atliktoje visuomenės nuomonės apklausoje.