DELFI jau anksčiau rašė, kad netoli garsiojo Vijūnėlės dvaro, Turistų gatvėje, yra prabangūs mero R. Malinausko namai. Prie mero sklypo tvora yra aptvertas ir gabalas valstybinės žemės, valstybinėje žemėje iškastas tvenkinys. Visu šiuo „gėriu“ gali džiaugtis vienintelis R. Malinauskas, kurio privatus kiemas padidėja valstybinės žemės sąskaita. Rugsėjo mėnesį patikrinimą teritorijoje atliko Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT), kuri nustatė neįtikėtiną dalyką – valstybinę žemę aptverianti tvora saugo visuomenę nuo įkritimo į valstybinėje žemėje esantį tvenkinį.

Vėliau DELFI skelbė, jog šeši Druskininkų savivaldybės tarybos nariai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu ginti viešąjį interesą. Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras Marijus Šalčius priėmė sprendimą, kad pareiškimas dėl viešojo intereso gynimo tenkintinas. Vis dėlto, kol kas prokuratūra įpareigojo priemonių dėl pažeidimo pašalinimo imtis atsakingą instituciją – NŽT. Dabar NŽT pagaliau nusprendė imtis veiksmų dėl tvoros valstybinėje žemėje.

NŽT nusprendė kovoti prieš Druskininkų savivaldybę

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) surašė nurodymą Druskininkų savivaldybei pašalinti tvorą valstybinėje žemėje. Kadangi anksčiau ji buvo pripažinta bešeimininke ir dabar ją valdo savivaldybė. Jei to padaryta nebus, NŽT teigia, kad kreipsis į teismą.

„Tvora šiuo metu nėra bešeimininkė – ji 2014 m. Druskininkų miesto apylinkės teismo sprendimu perduota Druskininkų savivaldybės nuosavybėn. Tvora įtraukta į Druskininkų savivaldybės turto apskaitą kaip ūkinis inventorius.

NŽT 2017-01-20 atlikus valstybinės žemės sklypo naudojimo patikrinimą, ir nustačius, kad ginčo tvora apriboja priėjimą prie nesuformuoto valstybinės žemės ploto, Druskininkų savivaldybės administracijos yra raštu paprašyta iki 2017-04-01 pašalinti patikrinimo metu nustatytus pažeidimus.

Jeigu iki nustatytos datos Druskininkų savivaldybės administracija nesiims reikiamų priemonių laisvam priėjimui prie nesuformuoto valstybinės žemės ploto užtikrinti, dėl įpareigojimo Druskininkų savivaldybės administraciją pašalinti kliūtis, trukdančias patekti prie valstybinės žemės ploto, NŽT kreipsis į teismą“, - komentavo NŽT atstovas Ruslanas Golubovas.

Prokuroras konstatavo, kad viešasis interesas pažeistas

DELFI jau skelbė, kad prokuratūros rašte rašoma, kad viešasis interesas yra pažeistas ir „bešeimininkė“ tvora greta R. Malinausko sklypo trukdo žmonėms patekti į valstybinę žemę.

„Patikrinimo metu buvo nustatyta, kad tvora nuosavybės teise priklauso Savivaldybei, ji ne tik stovi valstybinės žemės sklype bet ir užkerta kelią patekti į dalį valstybinės žemės sklypo. O naudotis šia izoliuota sklypo dalimi turi teisė tik žemės sklypų (greta esančių - DELFI) savininkas R. Malinauskas (patekimas į valstybinės žemės sklypo dalį yra galimas tik per R. Malinauskui priklausantį žemės sklypą), - rašoma prokuratūros rašte.

Tvenkinys valstybinė žemėje

Nepatikėjo savivaldybės paaiškinimais apie „hidrotechninį įrenginį“

Druskininkų savivaldybė nuolatos aiškina, kad tvenkinys greta R. Malinausko sklypų yra „hidrotechnikos įrenginys, skirtas paviršinio vandens surinkimui“, o valstybinėje žemėje esanti tvora – apsauga, kad žmonės neįkristų į „įrenginį“. Vis dėlto, prokuratūra tokiais paaiškinimais nepatikėjo.

„Apibendrinant patikrinimo metu nustatytas aplinkybes, konstatuojama, kad žemės sklypo tvora aptvertoje dalyje esantis vandens telkinys, skirtingai nei teigia savivaldybė, neatitinka hidrotechninio įrenginio sąvokos, o savivaldybei nuosavybės teise priklausanti tvora ne tik stovi valstybinėje žemėje, bet ir apriboja laisvą ir netrukdomą disponavimą valstybinės žemės sklypo dalimi. Tokiu būdu pažeidžiami Lietuvos respublikos teisėti interesai, o taip pat ir viešasis interesas“, - konstatuojama prokuroro M. Šalčiaus pasirašytame rašte.

NŽT anksčiau patikėjo Druskininkų savivaldybės paaiškinimais

NŽT rudenį dar rudenį tyrė situaciją Druskininkuose, tačiau nesiėmė jokių priemonių pažeidimams pašalinti, nes patikėjo savivaldybės paaiškinimais.

„Nacionalinės žemės tarnybos Druskininkų skyriaus specialistai 2016 m. rugsėjo 12 d. vietoje patikrino kaip naudojamas žemės sklypas. Tvora, kuri pripažinta bešeimininkiu turtu teismo sprendimu, esanti žemės sklype bei dalyje privačių žemės sklypų, Turistų g., Druskininkuose, priklauso Druskininkų savivaldybei.

Minėta tvora atskiria Vijūnėlės parką nuo atviro hidrotechnikos įrenginio skirto paviršinio vandens surinkimui. Patikrinimo metu Druskininkų savivaldybės atstovai nurodė, kad Vijūnėlės parke lankosi įvairaus amžiaus žmonės, taip pat nurodė, kad šiam atviram hidrotechniniam įrenginiui neturi galimybių paskirti gelbėtoją, todėl Druskininkų savivaldybei priklausanti tvora reikalinga užtikrinti visuomenės saugumą. Savivaldybės atstovai taip pat nurodė, kad šiam hidrotechniniam įrenginiui nėra nustatyta Paviršinio vandens telkinių pakrantės apsaugos juosta“, - anksčiau DELFI komentavo NŽT atstovas R. Golubovas.

Tačiau dabar, po prokuratūros raginimo, NŽT pozicija pasikeitė.

Dalį valstybinės žemės privatizavo

Kad tvora yra valstybinėje žemėje, NŽT nustatė jau prieš kelis metus. Tuomet meras R. Malinauskas teigė, kad nežino, kas pastatė tą tvorą, todėl tvora buvo pripažinta bešeimininke ir taip pato Druskininkų savivaldybės nuosavybe.

Žiūrint į archyvines žemėlapio nuotraukas panašu, kad tvenkinys buvo kastas 2006-2009 metais, būtent tada, kai šalimais vyko mero R. Malinausko namo statybos.

Buvo įtarimų, kad anksčiau R. Malinauskas buvo užsitvėręs daug didesnį plotą valstybinės žemės. Įtarta, kad privatus mero sklypas buvo 12 arų, o užtvertos valstybinės žemės plotas – 25 arai. 2013 metų rudenį Druskininkų savivaldybės administracija šalia mero R. Malinausko privačios valdos suformavo du sklypus po 9 arus paveldėtojams, buvo patvirtinti detalieji planai. Du naujuosius sklypus, suformuotus valstybinėje žemėje, apjuostoje „niekieno“ tvora gavo eilėje stovėję atitinkami žmonės. Naujieji savininkai šiuos sklypus iškart pardavė R. Malinauskui.

Taigi dalis užtvertos valstybinės žemės buvo privatizuota, Dabar, Registrų centro duomenimis, R. Malinauskas valdo tris sklypus teritorijoje. Vis dėlto, iki šiol dar liko aptverta dalis valstybinės žemės. „Niekieno“ tvora dar liko užtverti apie 3 arai laisvos valstybinės žemės bei apie 6 arai Vijūnėlės parko žemės, kurioje tyvuliuoja „niekieno“ tvenkinys.

Anksčiau situaciją teritorijoje tyrė ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), bet tarnyba neįžvelgė nusikalstamos veiklos požymių ir tyrimą tęsti įpareigojo NŽT.

Prie kito namo dalį tvoros nugriovė

DELFI jau skelbė, kad prie R. Malinausko sodybos Latežerio kaime dalis tvoros, pastatytos Ratnyčios upelio pakrantės apsaugos zonoje, griuvo.

Ją, greičiausiai pabijojęs neįvykdyti neskundžiamos Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutarties, demontavo pats tvoros savininkas R. Malinauskas ir jo samdyti darbininkai.

Tačiau aplinkosaugininkams medinių tvoros skydų nuardymas iš upės pakrantės, neišmontuojant betoninių pačios tvoros pamatų, neatrodo tinkamai įvykdytu nurodymu, ir jie R. Malinausko ramybėje palikti, bent jau artimiausiu metu, sako nežadantys.

Žinote nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų taip pat įtartinų žemės užgrobimo atvejų bei sandorių? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu DELFI. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu delfi@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (313)