DELFI šaltinių žiniomis, būtent telefoninių pokalbių įrašai, kuriuose derinama, kaip - kuo skubiau, iki artėjančio teismo posėdžio – Vyriausybės nutarimu įtvirtinti kurorto zonų panaikinimą, gali būti ta priežastis, dėl ko Specialiųjų tyrimų tarnyba ir prokuratūra į apklausas kviečiasi R.Malinauską, K.Trečioką ir patį A.Butkevičių.

„Neabejoju, kad Jos Ekscelencijai Prezidentei Daliai Grybauskaitei ši informacija turėjo būti pateikta, todėl buvo imtasi aktyvių tyrimo veiksmų“, - DELFI sakė Seimo narys, teisininkas Povilas Urbšys.

Šią savaitę Dalia Grybauskaitė pranešė, kad dėl Vyriausybę temdančių korupcijos apraiškų šešėlių iš atostogų grįžtantį premjerą A.Butkevičių kviesis „rimtam pokalbiui“.

Prezidentė susitiko su 16-osios Vyriausybės nariais

Po blogos žinios – pagalbos skambučiai

Buvo 2015 metų rugsėjo 22-oji, antradienis. Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijoje vyko įprastas Ministerijų atstovų pasitarimas (MAP) rengiantis rytojaus dieną, rugsėjo 23-ąją, turėjusiam vykti Vyriausybės posėdžiui – derinant būsimą darbotvarkę.

Vienu iš klausimų į posėdžio darbotvarkę buvo ketinama įtraukti metus laiko rengto ir 2015 metų rugsėjo 4-ąją į Vyriausybę atsiųsto Vyriausybės 1992 metų gegužės 12 d. nutarimo Nr. 343 „Dėl Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų patvirtinimo“ naujos redakcijos projekto svarstymą.

Tačiau MAP‘e susitarimo įtraukti šį nutarimo projektą į rytdienos darbotvarkę nebuvo, jam nebuvo pritarta. Šiandien tik MAP‘e dalyvavusieji galėtų atsakyti, ko trūko minėtam Vyriausybės nutarimo projektui, kuris buvo pateiktas aplinkos ministro K.Trečioko rengtos Darbo grupės.

„Dera pažymėti, jog 2015 m. rugsėjo 22 d. vykusio ministerijų atstovų - viceministrų, ministerijų kanclerių pasitarimo metu buvo svarstytas patikslintas projektas ir bendrų diskusijų metu konstatuota, jog dokumentas didelės apimties ir derėtų paspartinti atskirų skyrių priėmimą.

Beje, nuo 2015 m. gegužės mėnesio iki rudens Vyriausybės posėdžiuose buvo teikti penki šio nutarimo atskirų skyrių pakeitimo projektai. Šiais pakeitimais nustatytas orlaivių skraidymo aukštis, patvirtinta suskystintųjų dujų įrenginių naudojimo tvarka, nustatytos žuvų konservavimo objektų sanitarinės apsaugos zonos ir požeminių naftos rezervuarų apsaugos zonų dydis, taip pat ir nutarimas dėl kurortų zonų“, – aiškina dabar Vyriausybės kanceliarija.

Tuo pačiu metu, kai Vyriausybės kanceliarijoje vyko ginčai dėl būsimos Vyriausybės posėdžio darbotvarkės klausimų, kitame Lietuvos gale, Druskininkuose, vietos meras R.Malinauskas priiminėjo Vyriausybės vadovą A.Butkevičių, viešintį čia su oficialiu darbiniu vizitu.

Ričardas Malinauskas

Žinia iš Vyriausybės kanceliarijos apie žlungantį Vyriausybės nutarimo projekto priėmimą R.Malinauską neabejotinai pasiekė iš karto, kai šis klausimas buvo išbrauktas iš darbotvarkės.

Tuo greičiausiai pasirūpino oficialių Vijūnėlės dvaro savininkų teisiniai atstovai. Teisme buvusiems ir esamiems Vijūnėlės dvaro savininkams Žilvinui ir Zinai Poviloniams atstovavęs advokatas Pranas Makauskas dar anksčiau DELFI yra pasakęs, kad „mes žinojome, kad toks projektas yra, sekėme šio nutarimo priėmimo eigą“.

Žinia apie iki teismo posėdžio, kuris turėjo įvykti 2015 metų rugsėjo 29-ąją, ir kuriame turėjo spręstis Vijūnėlės dvaro statybų teisėtumas, vargu ar gimsiantį Vyriausybės nutarimą merą R.Malinauską suerzino taip, tarsi minėtosios statybos būtų ne jo kaimynystėje esančių verslininkų, o jo paties asmeninis interesas.

DELFI šaltinių žiniomis, situacija po blogosios naujienos galėjo klostytis taip: meras R.Malinauskas skambina telefonu Ūkio ministerijos ministrui socialdemokratui Evaldui Gustui, kurio ministerija ir buvo minėtos Vyriausybės nutarimo pataisos dėl kurorto zonų panaikinimo iniciatorė, ir prašo pagalbos.

Tai, kad Ūkio ministerija buvo Vyriausybės nutarimo projekto iniciatorė, patvirtino Antikorupcijos komisijoje ir aplinkos ministras „tvarkietis“ K.Trečiokas.

E.Gustas R.Malinauskui esą pataria kreiptis į Vyriausybės kanclerį A.Mačiulį (tą patį, kurio vadovaujama Vyriausybės kanceliarija po DELFI tyrimo apie Vijūnėlės dvaro statybų peripetijas ir Vyriausybės nutarimo gimimo aplinkybių keistenybes publikavimo atsiuntė redakcijai precedento neturintį reikalavimą paneigti paviešintą medžiagą), kad šis įtrauktų klausimą į rytdienos darbotvarkę, užmerkdamas akis į jame esančius trūkumus.

Minister of Economy Evaldas Gustas

Įtikinimo „svarumui“ užsimenama, kad šalia vakarieniaujantis premjeras į tokį „derinimą“ žiūrintis palankiai.

Vyriausybės kancleris esą pasitikslina, kokia yra paties A.Butkevičiaus pozicija dėl būsimo klausimo įtraukimo į rytdienos darbotvarkę, – skambina premjerui.

Neva sutariama, kad bus teikiamas naujas Vyriausybės nutarimo projektas – vieno sakinio, reglamentuojantis vieno skirsnio – kurortinių zonų panaikinimo priėmimą.

Tiesa, ministras E. Gustas, DELFI paklausus, ar Druskininkų meras kreipėsi pagalbos dėl aptariamo nutarimo, atsakė „Ne. Tokio prašymo nebuvo.“

Meras R.Malinauskas esą skambina ir aplinkos ministrui K.Trečiokui – kad šio ministerija imtųsi skubos tvarka parengti naują – vieno sakinio Vyriausybės nutarimo projektą.

„Jis (Druskininkų meras Ričardas Malinauskas – aut. pat.) paskambino ir pasakė numerį (Vyriausybės nutarimo – aut. past.). Man tas nieko nesakė. Sako, kad ta jūsų darbo grupė per ilgai jį voliojate“, - tokie liudijimai iš aplinkos ministro „tvarkiečio“ Kęstučio Trečioko lūpų liejosi trečiadienį Seime, parlamentinį tyrimą dėl galimų korupcijos apraiškų Druskininkų savivaldybėje atliekančios Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje.

Skambučio iš Druskininkų kurorto pakako, kad Aplinkos ministerija imtų šokti pagal lemtingo teismo posėdžio laukiančio mero dūdelę: ministerijos klerkai kurortines zonas panaikinantį naują Vyriausybės projektą sukurpė, kaip aiškėja, per kelias valandas.

„2015 metų rugsėjo 22 dieną, prieš darbo pabaigą, gavau žodinį Aplinkos ministerijos kanclerio Roberto Klovo nurodymą parengti naujo Vyriausybės nutarimo projektą, kuris reglamentuotų tik vieno skirsnio panaikinimą – dėl kurortinių zonų panaikinimo. Projektą rengiau rugsėjo 23-ią dieną, iš ryto, vėliau jis buvo teiktas Vyriausybei, tą pačią dieną vykusio posėdžio darbotvarkei“, - taip, įspėtas apie baudžiamąją atsakomybę dėl melagingų parodymų davimo, Seimo Antikorupcijos komisijai 2016 metų vasario 3 dieną liudijo Aplinkos ministerijos darbo grupės, rengusios 1992 m. gegužės 12 d. Vyriausybės nutarimo Nr. 343 pakeitimo projekto medžiagą vadovas Marius Narmontas.

Tačiau naująjį, vieno sakinio, Vyriausybės nutarimo projektą aplinkos ministras K.Trečiokas suderino dar iš vakaro – net neparengtą.

Kęstutis Trečiokas

Ministras K. Trečiokas Antikorupcijos komisijos posėdyje nervingai aiškinosi: „Suklydau datose, pasirašydamas derinimą“.

Į apklausas – politinis elitas

Silpnoji grandis – taip Druskininkų Vijūnėlės dvaro istorijoje būtų galima pavadinti Aplinkos ministeriją. Jos vadovo ir pavaldinių liudijimai tik patvirtino tai, apie ką DELFI rašė dar praėjusių metų spalį: tam, kad per naktį būtų sukurptas Vyriausybės nutarimo projektas, pakanka vieno telefoninio skambučio.

Šią savaitę Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) išplatino pranešimą, kad į apklausas kvies K.Trečioką, R.Malinauską ir A.Butkevičių.

Visus tris aukštus politikus ikiteisminį tyrimą dėl galimo poveikio politikui ar valstybės tarnautojui rengiant Vyriausybės nutarimo projektą Aplinkos ministerijoje atliekantys Kauno apygardos prokurorai bei Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdybos pareigūnai kviečiasi apklausai.

K. Trečiokas ir R. Malinauskas byloje bus apklausiami specialiojo liudininko statusu – tai reiškia, kad dėl jų nusikalstamos veikos požymių yra, tačiau jų nepakanka įtarimams pareikšti.

Aplinkos ministras pareigūnams liudys penktadienį (vasario 5 d.), R. Malinauskas – ateinančią savaitę, premjero apklausos data bus derinama jam grįžus po atostogų.

Vijūnėlės dvaras

K. Trečiokas prieš apklausą drąsinosi esąs ramus ir nieko nebijantis, R. Malinauskas tai vadino „vienos žurnalistės problema“, o Ministro Pirmininko atstovė Evelina Butkutė-Lazdauskienė sakė, jog nei ji, nei premjeras apie jokius telefoninius skambučius nieko nežinantys.

„Kai žiniasklaidoje pasirodė informacija apie galimus susitarimus, prašymus, poveikį, Ministras Pirmininkas pats asmeniškai dar kartą sėdo ir susipažino su informacija, kaip tas nutarimas buvo rengiamas. Taip, mes esame gavę kvietimą atvykti į apklausą, tačiau nei apie ką bus klausiama, nei klausimų mums nėra žinoma. Ir tikrai, apie jokius skambučius nei aš, nei premjeras nieko nežinome“, - ketvirtadienį DELFI sakė premjero atstovė.

E. Butkutės-Lazdauskienės teigimu, kaltinimai, neva Vyriausybėje pernai rugsėjį priimtas nutarimas buvo parengtas per naktį konkrečiai vienoms statyboms Druskininkuose, yra naudingi politinėms jėgoms, kurios prieš rinkimus siekia sumenkinti Vyriausybės įvaizdį.

„Vos premjeras iškėlė koją iš Lietuvos – periodiškai, dozuotai viešojoje erdvėje vis pasirodo neigiama informacija apie Vyriausybės narių veiklą. Sveikatos apsaugos ministrės ir Šiaulių ligoninės byla, po kelių dienų – aplinkos ministro kvietimas į apklausą specialiuoju liudytoju, kvietimas apklausti patį premjerą liudytojo statusu – tarsi tendencingai surežisuota blogų naujienų, nepuošiančių Vyriausybės banga. Kad atostogos ministrui pirmininkui, kurias jis užsitarnavo, neskaičiuodamas darbo viršvalandžių, nebūtų per saldžios“, - teigia premjero atstovė.