Penktadienį Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išplėstinė teisėjų kolegija, pirmininkaujama teisėjo Arūno Dirvono, nutraukė administracinę bylą pagal Druskininkų savivaldybės tarybos prašymą pateikti išvadą, ar Druskininkų savivaldybės tarybos narys K. Kaklys sulaužė priesaiką ir nevykdė jam Vietos savivaldos įstatyme ir kituose įstatymuose nustatytų įgaliojimų.

Mero Ričardo Malinausko vadovaujami Druskininkų savivaldybės tarybos valdantieji opozicijai atstovaujantį K. Kaklį kaltino savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto posėdžių nelankymu, taip sužlugdant visą Komiteto veiklą.

K. Kaklys neneigia nedalyvavęs keliuose vykusiuose posėdžiuose, tačiau tai grindė savo, kaip politiko, politinės protesto formos išraiška.

Esą Druskininkų savivaldybės taryboje sudarant Kontrolės komitetą, į šio sudėtį R. Malinausko šalininkai netvirtino opozicijos siūlytų kandidatų, todėl paties Komiteto veiklos legitimumas, anot K. Kaklio, buvo abejotinas.

Tačiau teisėjų kolegija, atmesdama Druskininkų savivaldybės tarybos prašymą dėl išvados apkaltos procesui pateikimo, pagrindiniais argumentais palikti bylą nenagrinėtą nurodė pačios apkaltą opozicijos atstovui inicijavusios Druskininkų savivaldybės tarybos klaidas – apkaltos iniciatoriai praleido įstatyme numatytus terminus tokio proceso apskundimui teisme.

Pasirodo, nors K. Kaklys posėdžių Kontrolės komitete nelankė nuo 2016-ųjų sausio, tačiau nei vieno iš trijų tais metais vykusių Komiteto posėdžių metu niekam nekilo klausimų, kad savivaldybės tarybos narys gali nevykdyti savo politinių įsipareigojimų rinkėjams.

Valdantieji susizgribo tik 2017-ųjų vasarį, kai buvo svarstoma Kontrolės komiteto metinės veiklos ataskaita. Tuomet Komiteto pirmininkė Gražutė Kuneikienė teigė, jog posėdžiai negalėjo vykti, nes neatvykstant K. Kakliui nesusirinkdavęs kvorumas ir Komiteto darbas buvęs paralyžiuotas.

Iš karto po to Druskininkų savivaldybės tarybos valdantieji ėmėsi inicijuoti apkaltos procesą K. Kakliui dėl galimo priesaikos sulaužymo. Tačiau paaiškėjo, kad praleido įstatyme numatytą terminą tokiam prašymui kreiptis į teismą.

„Prašymas buvo paduotas nesilaikant įstatyme numatytų terminų, taigi, iš viso negalėjo būti priimtas, o priimtas negali būti nagrinėjamas administracine tvarka teisme. Todėl byla nutraukiama kaip nepriskirtina administracinių teismų kompetencijai. Nutartis neskundžiama“, - taip trumpai teisėjų kolegijos motyvus komentavo nutartį paskelbęs Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

„Visą šį apkaltos procesą vertinu kaip eilinį Druskininkų savivaldybės tarybos daugumos nevykusį bandymą politiškai susidoroti su tarybos mažumos nariu, tam naudojant savivaldybės resursus. Teismo nutartį vertinu teigiamai, manau, kad ji kitokia ir negalėjo būti. Toliau tęsiu savo veiklą Druskininkų savivaldybės taryboje ir kovosiu prieš opozicijos teisių varžymą, nepotizmą, melą, propagandą bei nežabojamos mero R. Malinausko galios demonstravimą“, - teismo salėje išgirdęs nutartį DELFI sakė K. Kaklys.

Nei Druskininkų savivaldybės tarybos atstovai, nei savivaldybei atstovavęs advokatas Pranas Makauskas į nutarties paskelbimo posėdį neatvyko.