Paklaustas, apie ką daugiau kaip 4 valandas kalbėjosi su STT, R. Malinauskas atsakė, kad „klausimai buvo iš mano tiesioginio darbo, iš mero, iš asociacijos prezidento pareigų. Džiaugiuosi, supratau, kad dirbu teisingai, galbūt dėl to, kad darbas teisingai nukreiptas, yra rezultatai – Druskininkai yra klestintis kurortas, darysiu viską, kad jis dar gražėtų ir tobulėtų“.

Paklaustas apie telefoninius pokalbius dėl garsiojo Vyriausybės nutarimo, palankaus vadinamojo Vijūnėlės dvaro statybų įteisinimui, R. Malinauskas teigė, kad nuolat kalbasi su įvairiais ministrais.

„Aš kalbu su visais trylika ministrų jau bene 5-6 vyriausybių įvairiais klausimais. Ir dėl mašalų, ir dėl atliekų – džiaugiuosi, kad Alytaus atliekų tvarkymo centras vienas geriausių Lietuvoje, dirbsime ta pačia kryptimi. Vijūnėlės dvaras man nelabai rūpi, aš rūpinuosi bendrais Druskininkų savivaldybės reikalais,“ - teigė meras.

Jis tvirtino apie jokius dvarus konkrečiai nesikalbėjęs.

„Dėl jokio dvaro nesu kalbėjęs su niekuo. Dėl kurortinių zonų vyriausybės nutarimas rengiamas dvejus metus, niekaip neišjuda iš biurokratų stalčių ir stringa ir dėl visų keturių kurortų, kur buvo suderinta 2014 metais. Kai guli stalčiuje ir nejuda, tuomet skambinu ne tik ministrui, skambinu eiliniams specialistams, mano specialistai, tiek savivaldybės, tiek asociacijos, - skambiname ir raginame, kad reikėtų šiek tiek aktyviau dirbti,“ - po apklausos pasakojosi Druskininkų meras.

Žurnalistų paklaustas, ar nesijaučia blogai, nes jo raginimai įvėlė į nemalonią situaciją tiek ministrą, tiek premjerą, meras patikino, kad dėl to tikrai apgailestauja.

„Aš dėl to apgailestauju labiau, nei jums gal pasirodyti. Man tikrai labai gaila, kad konservatorių ir liberalų sukurpta legenda su labai geru pasiruošimu davė tokį rezultatą. Man tenka apgailestauti, kad per mano asmenybę bandoma įkąsti garbingiems ir sąžiningiems žmonėms. Tai vieno kito žiniasklaidininko arba greičiau žiniasklaidininkės sukurptas planas su kai kuo - ateis laikas, aš galbūt įvardinsiu, dabar dar ne laikas, - perspėjo R. Malinauskas. - Aš apklausoje atsakiau į visus man pateiktus klausimus ir džiaugiuosi, kad turiu visus reikiamus dokumentus, kurie patvirtina mano žodžius“.

Apklausa vyko STT Kauno valdyboje, jis tyrime bus apklausiamas kaip specialusis liudytojas, BNS patvirtino tarnybos atstovas Ruslanas Golubovas.

Šioje byloje specialiuoju liudytoju penktadienį buvo apklaustas ir aplinkos ministras „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas, planuojama ir premjero, socialdemokratų vadovo Algirdo Butkevičiaus apklausa - jis yra paprastas liudytojas.

STT atlieka tyrimą dėl galbūt darytos įtakos Vyriausybės sprendimams, kurie tapo papildomais motyvais teismui sprendžiant vadinamojo Vijūnėlės „dvaro“ statybų Druskininkuose.

Vyriausybės nutarimas, iš kurio buvo išimtas nuo 1992-ųjų galiojęs skirsnis „Kurortų apsaugos zonos“, parengtas rugsėjo 22 dieną, o kitą dieną pateiktas Vyriausybei bei priimtas. Rugsėjo 22 dieną Druskininkuose lankėsi premjeras, socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius. Nutarimo projektą rengė Aplinkos ministerijos specialistai. Kaip skelbė delfi.lt, sprendimas tapo papildomu motyvu Vilniaus apylinkės teismui rugsėjo pabaigoje priimant palankų sprendimą dėl statybų Druskininkuose. Pernai lapkritį apylinkės teismo verdiktas apskųstas Vilniaus apygardos teismui.

Druskininkų centre, kurortinėje zonoje, sudegusio valčių nuomos punkto vietoje, 2013 metais pradėtas statyti beveik 600 kvadratinių metrų gyvenamasis namas, vietos gyventojų pramintas Vijūnėlės dvaru. Statybai reikalingus leidimus davė Druskininkų savivaldybė ir vietos žemėtvarkininkai. Iš pradžių šis turtas priklausė Alytaus miesto gyventojui, vienos saugos firmos apsaugininkui Romui Baranauskui, vėliau – kauniečiams sutuoktiniams, verslininkui Žilvinui ir Zinai Poviloniams.

Gindama viešąjį interesą 2014 metais Generalinė prokuratūra kreipėsi į Vilniaus apylinkės teismą, siekdama panaikinti visus su statybomis šioje teritorijoje susijusius dokumentus. Seimo Antikorupcijos komisija teisėsaugai šią savaitę perdavė duomenis apie statinio pirkėjus - komisija suabejojo, ar pirkimo sandoriai pagrįsti teisėtai gautomis lėšomis.

Tiek R.Malinauskas, tiek Vyriausybės nariai neigia kaltinimus dėl susitarimų bei sako, jog Vyriausybės veiksmai neturėjo įtakos teismo sprendimui dėl statybų. Meras pripažįsta padėjęs verslininkams prižiūrėti statybas.