Tai pirmadienį Vilniaus apygardos teisme žurnalistams sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius.

„Jam įteiktas pranešimas apie disponavimą dalykais, kuriuose yra valstybės paslaptis“, – sakė J.Laucius. Jis sakė, kad kalbama apie Valstybės saugumo departamento raštus, su žymomis „slaptai“. Prokuratūra įtaria, kad dokumentai pas verslininką pateko neteisėtai. Kaip aiškino prokuroras, vien laikymo faktas, dalykų, kuriuose yra valstybės paslaptis, užtraukia baudžiamąją atsakomybę.

„Aiškėja naujų nusikalstamų veikų, kurias galbūt padarė šis asmuo“,– sakė prokuroras.

Teisme pirmadienį buvo nagrinėjamas klausimas dėl R.Kurlianskio skirto 20 parų suėmimo pagrįstumo. Į posėdį buvo atvežtas R.Kurlianskis, dalyvavo advokatas ir prokuroras. Nagrinėjimas vyko uždarame posėdyje.

Advokatas Romualdas Mikliušas žurnalistams sakė iki šiol manantis, kad jo klientui suėmimas buvo paskirtas nepagrįstai.

„Jau esu minėjęs, kad suėmimas iš esmės buvo skirtas vienu pagrindu – kad mano ginamasis bėgs ir slėpsis. Aš tikrai nemanau, kad žmogus su tokia socialine padėtimi gali bėgti ir slėptis“, – sakė R.Mikliušas. Jis sakė prašęs teismo skirti R.Kurlianskiui nenustatyto dydžio piniginį užstatą, ar paso paėmimą arba namų areštą.

Tuo metu prokuroras J.Laucius sako, kad proporcingumo principas, tiriant sunkius nusikaltimus ir skiriant kardomąsias priemones, nebuvo pažeistas, žmogaus laisvės gerbimo taisyklė taip pat nepažeista.

Baudžiamojo kodekso 124 straipsnyje numatoma, kad "tas, kas neteisėtai įgijo ar perleido informaciją, kuri yra Lietuvos Respublikos valstybės paslaptis, arba neteisėtai laikė materialius objektus, kurių turinys ar informacija apie juos yra Lietuvos Respublikos valstybės paslaptis, jeigu nebuvo šnipinėjimo požymių, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų".

Pasak prokuroro, bylos duomenimis, R. Kurlianskis neturėjo teisės dirbti su valstybės paslaptimis, o tai leidžia daryti išvadas, kad dokumentai, galbūt turintys valstybės paslapties požymių, galimai pas R. Kurlianskį atsidūrė ir buvo laikomi neteisėtai. J. Laucius nekomentavo, ar šiuos dokumentus "MG Baltic" viceprezidentui perdavė buvęs Seimo narys ir buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis.

"Vien neteisėto laikymo faktas dokumentų arba dalykų, kuriuose yra valstybės paslaptis, pagal Lietuvos Respublikos baudžiamąjį įstatymą jau yra baudžiamas", - sakė prokuroras.

Ar bus suimtas E. Masiulis?

J. Laucius taip pat informavo, kad antradienį Generalinėje prokuratūroje bus apklaustas ir pats E. Masiulis, neatmetė, kad jam gali būti pareikšti įtarimai.
Justas Laucius

"Visi požymiai byloja, kad gali įvykti toks proceso veiksmas", - teigė J. Laucius.

Klausiamas, ar politikas gali būti suimtas, prokuroras šio klausimo siūlė neskubinti.

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį nagrinėjo R. Kurlianskio skundą dėl kardomosios priemonės - suėmimo 20 parų - skyrimą. R. Kurlianskio gynėjai prašo teismo šią kardomąją priemonę pakeisti piniginiu užstatu, nes, anot jo, žemesnės instancijos teismas šios kardomosios priemonės skyrimą grindė tuo, kad R. Kurlianskis gali bėgti iš Lietuvos.

"R. Kurlianskiui pateikto įtarimo esmė - už tam tikrų veiksmų atlikimą jau buvusiam Seimo nariui, piliečiui E. Masiuliui buvo perduota 106 tūkst. eurų. Tai šie R. Kurlianskio veiksmai teisiškai kvalifikuoti kaip kvalifikuotas papirkimas ir, dar kartą pasikartosiu, itin kvalifikuota prekyba poveikiu", - sakė J. Laucius.

R. Kurlianskio advokatas Romualdas Mikliušas teigė, kad R. Kurlianskiui suėmimas skirtas nepagrįstai.

"Jau esu minėjęs, kad suėmimas buvo skirtas iš esmės vienu pagrindu, t.y. kad mano ginamasis bėgs ir slėpsis. Aš tikrai nemanau, kad tokios socialinės padėties žmogus gali bėgti ir slėptis. (...) Šitas pagrindas skiriamas tada, kai žmogus nesusijęs su aplinka, t.y. neturi turto, šeimos, pareigų, o čia yra visiškai kita situacija", - kalbėjo R. Kurlianskio gynėjas. Jis teismo prašė paskirti piniginį užstatą arba asmens dokumento - paso - paėmimą, namų areštą. Užstato dydžio advokatas neįvardijo.

Plačiau bylos detalių R. Mikliušas nebuvo linkęs komentuoti, bet tikino, kad kaltės ginamasis nepripažįsta.

"Kaltės nepripažįstame", - sakė R. Mikliušas.

Ar teismas atsižvelgs į R. Kurlianskio skundą, paaiškės antradienį.

Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl kyšininkavimo, papirkimo ir prekybos poveikiu stambiu mastu. Šiuo metu ikiteisminiame tyrime turimi duomenys leidžia įtarti, kad galimai verslo koncerno "MG Baltic" atstovai už politinės partijos veikimą jų naudai perdavė itin didelį kyšį (106 tūkst. eurų) tuometiniam Seimo nariui liberalui, Liberalų sąjūdžio pirmininkui E. Masiuliui.

R.Kurlianskis yra kelias televizijas valdančio „Laisvo ir nepriklausomo kanalo“ grupės valdybos pirmininkas ir naujienų portalą alfa.lt valdančios „Alfa Media“ valdybos pirmininkas.