„Kaip ir visais atvejai tikimės, kad įtampos būtų minimalios, kad jų nebūtų. Aišku, dažniausiai Rusija nesilaiko ar neskrenda pagal skrydžių planą, klausimas yra ir dėl atsakiklių, bet ankstesni incidentai, tikimės, bus pamoka ir Rusijai, ir tikimės - juo labiau, kad datos jau yra žinomos - kad tam tikrų incidentų pavyks išvengti ir turbūt iš abiejų pusių bus saugiau“, - trečiadienį Žinių radijui sakė R. Karoblis.

Kaip skelbė Kremliaus spaudos tarnyba, V. Putinas trečiadienį atvyks į Karaliaučių aptarti šiaurės rytų regiono transporto infrastruktūros plėtros klausimų su srities gubernatoriaus pareigas einančiu Antonu Alichanovu ir vyriausybės nariais. Šiame pasitarime dalyvaus atitinkamų ministerijų ir tarnybų, taip pat kelių kitų Rusijos šiaurės vakarinių regionų nariai. Per šį darbo vizitą V.Putinas taip pat aplankys Karaliaučiaus Chrabrovo oro uosto naująjį terminalą ir susipažins su šio komplekso rekonstrukcijos darbais.

Birželį Rusijos gynybos ministrui Sergejui Šoigu surengus Karaliaučiaus srityje išvažiuojamąjį posėdį iš Šiaulių aerodromo pakilęs NATO naikintuvas F-16 lydėjo jo lėktuvą, šiam skridant į Karaliaučių. Tuo metu atskridęs Rusijos naikintuvas Su-27 įsiterpė tarp ministro lėktuvo ir F-16 bei privertė pastarąjį pasitraukti.

Po to įvykio Maskva pareiškė, kad prie S.Šoigu lėktuvo „neprofesionaliai“ priartėjęs NATO orlaivis rizikavo būti numuštas.

Provokacijos kelia realią grėsmę

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis sako, kad per pratybas „Zapad“ Lietuvai didžiausią pavojų kelia galimos jas rengiančių Rusijos ir Baltarusijos klaidos, taip pat provokacijos.

„Šiuo metu priemonių, kad tai būtų preliudija į konfliktą ir kad tai būtų labai didelė grėsmė daliniam arba visa apimančiam konfliktui, tikrai nėra ir to neturėtų būti. Tai yra pratybos, nežiūrint į tai, kad jos nėra komfortabilios, nes treniruojamasi iš tikrųjų prieš mus, bet vis dėlto yra pratybos. Lietuvoje atskirų dalinių pratybos vyksta pagal grafiką, tiek sąjungininkai, tiek Lietuvos kariuomenė treniruojasi pagal einamuosius planus, tiesioginių pratybų, kurių tikslas būtų nusverti „Zapad“ pratybas, nėra“, - Žinių radijui trečiadienį sakė ministras.

Anot jo, per rudenį suplanuotas pratybas bus didesnis nai paprastai Lietuvos kariuomenės budrumas, tiek kariškiai, tiek kitos už saugumą Lietuvoje atsakingos struktūros vykdys stebėjimą, šalies saugumą didina sąjungininkų pajėgos.

„Jeigu kalbėtume apie galimus tam tikrus veiksmus ar pavojus, tai turbūt didžiausi yra galimos klaidos iš oponentų pusės, galbūt lokalios provokacijos - čia pirmiausia uždavinys, kodėl turime būti budrūs. Gali būti taip pat sustiprėjimas informacinių atakų, kurių tikslas - diskredituoti mūsų sąjungininkų karius, diskredituoti Lietuvos kariuomenę, parodyti Rusijos, Baltarusijos galią, tai yra irgi tikėtina, ir kibernetinės atakos irgi galimos“, - vardijo R.Karoblis.