„Tikrai negali būti, kad skirtingų kariuomenių, skirtingų tautybių kariai maitinasi toje pačioje valgykloje ir būna skirtingas racionas. (...) Tai yra demotyvuojantis faktorius“, – antradienį LRT radijui sakė R.Karoblis.

Ministrų kabinetas trečiadienį svarstys Krašto apsaugos ministerijos siūlymą suvienodinti Lietuvos ir užsienio šalių karių maistpinigius iki 8 eurų per dieną.

Už tokią sumą iki šiol Lietuvoje maitindavosi užsieniečiai. Lietuvių maisto krepšelio vertė iki šiol siekė 6 eurus.

Ministras R.Karoblis teigė, kad Lietuvos karių maistpinigiai didinami ir dėl augančių maisto kainų.

„Dabartinės maitinimo normos ir sudėtis buvo patvirtintos jau prieš kurį laiką. Kaip žinote, kainos augo, įskaitant maisto produktų augo, tai realiai, kad tilptumėme į tam tikrą limitą, kuris buvo 6 eurai, aišku, tas racionas šiek tiek nukentėdavo“, – sakė jis.

Krašto apsaugos ministerija planuoja karius pagal naujus valgiaraščius maitinti nuo šių metų gegužės. Padidinti maistpinigius Lietuvos kariams papildomai kainuotų 4,8 mln. eurų.

Vyriausybė trečiadienį taip pat spręs dėl siūlymo padidinti karių algas.

Ministerija siūlo nuo šių metų spalio algas Lietuvos kariams pakelti 5 procentais, o nuo kitų metų vidurio - dar apie 10 procentų. Iš Krašto apsaugos ministerijos biudžeto tam numatoma skirti 17 mln. eurų.

Jei Vyriausybė pritars, eilinio kario alga per pusantrų metų ūgteltų nuo dabartinių 526 iki 605 eurų į rankas, seržanto – nuo 684 iki 784 eurų, kapitono – nuo 972 iki 1111 eurų.