„Suvokiau, kad iš patarėjo, kritiko pozicijos turiu pereiti į politiko poziciją. Bet kuris sąžiningas žmogus mano vietoje nebūtų turėjęs pasirinkimo“, – DELFI teigė 12 metų pilietinėje visuomenėje dirbanti socialinės politikos ekspertė, psichologė ir žurnalistė D. Šakalienė.

D. Šakalienė sako dirbusi įvairiose darbo grupėse, dėjusi daug pastangų socialinės ir sveikatos apsaugos politikose, kad čia būtų pasiektas realus proveržis.

„Tačiau mačiau nežmonišką kiekį kompetencijos, motyvacijos trūkumo, žmogiškumo stoką ir dar visa tai papuošta korupcija. Todėl negalėjau pasakyti ne, kada Saulius ir Ramūnas (Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis – DELFI) mane pakvietė prisiimti atsakomybės ir kartu siekti realių pokyčių. Svarbiausia man buvo žinojimas, kad žmonės realiai nusiteikę pokyčiams“, – aiškina D. Šakalienė.

D. Šakalienė aiškina negalinti ramiai sėdėti, kol neturime saugios visuomenės, mylinčios vaikus, kol neišlipome iš smurto kultūros, nenustojome nekęsti savęs. „Aš manau, kad mes galime būti visuomenė, kuri saugo žmogaus orumą realiai, kuri įgalina ir rūpinasi kiekvienu savo nariu, neturi neteisingų žaidimo taisyklių, kada vieni diskriminuojami, kiti – privilegijuojami“, – teigia pašnekovė.

Pagrindinėmis visuomenės problemomis ji įvardija smurtą – kasmet pranešama apie 40 tūkstančių smurto artimoje aplinkoje atvejų, 600 tūkst. žmonių gyvena žemiau skurdo ribos, „juodai geriame, o tada žudome ir žudomės“. D. Šakalienė atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje kasmet nusižudo po dvi klases vaikų, paauglių patyčių lygis didžiausias Vakarų pasaulyje. Visa tai vainikuoja psichologinės pagalbos trūkumas. Tai, aiškina D. Šakalienė, esminiai iššūkiai, kodėl ji einanti į politiką.

Matytų socialinės apsaugos ir darbo ministro kėdėje

Šiuo metu svarstoma, kurioje Vilniaus vienmandatėje apygardoje D. Šakalienė kandidatuos, tai pat neaišku jos vieta valstiečių žaliųjų rinkiminiame sąraše. Viena svarstomų vienmandačių apygardų – Naujamiesčio. „Mes apie tai nekalbėjome, nemanau, kad tai svarbus dalykas, tai ne ideologinis pasirinkimas, o apsisprendimas daryti darbus“, – į klausimą, ar stos į LVŽS, atsakė D. Šakalienė.

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis įvardijo galimus kandidatus į ministrus. Pasak R. Karbauskio, D. Šakalienė galėtų būti socialinės apsaugos ir darbo, ekonomistas Stasys Jakeliūnas – finansų, Aurelijus Veryga – sveikatos apsaugos ministras. Saulius Skvernelis matomas kaip galimas kandidatas į premjerus.

„Mes dar nė vieno kandidato nepatvirtinome, tik sakome, kad jie galėtų pagal savo kompetencijas. Dabar iš eilės pristatinėsime profesionalus mūsų sąraše, kurie galėtų papildyti profesionalų ministrų kabinetą“, – DELFI teigė R. Karbauskis.

Kaip liberalių pažiūrų D. Šakalienė sutars su itin konservatyviais kolegomis? „Į situaciją žiūriu realistiškai, kiekvienoje partijoje yra pakankamai daug nuomonių įvairovės, yra žmonės, kurie mąsto liberaliau, yrą mąstantys konservatyviau. Šioje partijoje taip pat yra nuomonių įvairovė, žmonės diskutuoja, kartais pasiginčija, bet visi sutaria, kad nori pasiekti realių pokyčių socialinėje, sveikatos apsaugos politikoje, ekonomikoje“, – kalbėjo D. Šakalienė.

Vilniaus universiteto bakalaurė ir Mykolo Romerio universiteto magistrė daugiau nei dešimtmetį dirbo Žmogaus teisių stebėjimo institute, reiškėsi visuomeninėje veikloje, bendradarbiavo su žiniasklaida.