Jis teigia negalįs pasakyti ir netgi nežinąs, kiek buvo mokama už automobilio nuomą, tačiau tikina, kad sandoris pelningas.

Apie tai ir apie Valstybinės mokesčių inspekcijos tyrimą, kuris, pasak R. Karbauskio, atsakys į visus visuomenę dominančius klausimus – pokalbis LRT TELEVIZIJOS laidoje „Dėmesio centre“.

– Pone Karbauski, kodėl automobilį „Range Rover“, kuriuo naudojasi dabartinė Seimo narė Greta Kildišienė, pirko „Agrokoncernas“?

– Jis nepirko. Pirko asmuo, kuris sudarė išperkamosios nuomos sutartį.

– Tačiau automobilis priklauso „Agrokoncernui“?

– Kol jis neišpirktas, priklauso įmonei, kuri jį parduoda išperkamosios nuomos būdu. Tai normali praktika.

– Kodėl jūs pasirinkote tokį modelį? Kodėl „Agrokoncernas“ pirko automobilį tam, kad jį išnuomotų G. Kildišienės artimiesiems?

– Galiu pasakyti, kad tai normali praktika, taikoma visur. Mes daugybę kartų įvairiose situacijose esame taikę išperkamąją nuomą, skyrę kreditus ir panašiai. Tai yra verslas, taip uždirbami pinigai.

– Portalui 15 min.lt „Agrokoncerno“ atstovai patvirtino, kad išperkamoji nuoma nėra įmonės įprasta praktika, tai yra išskirtinis atvejis.

– Tai nedominuojanti įmonės veikla, tačiau mūsų grupėje tokių sandorių tikrai daug. Tikiuosi, kad Valstybinės mokesčių inpekcijos (VMI) tyrimas tai patvirtins.

– Nežinia, ar VMI pradėjo tyrimą, tačiau jūsų koncernas galėjo siekti nuslėpti mokesčius. Pirkdamas šį turtą įmonės vardu, koncernas įtraukė automobilio įsigijimą į sąnaudas, mažino pelno mokestį, nors turtą naudoja su kocernu nesusijęs asmuo. Ar ne taip?

– Atsiprašau, yra normali praktika, kai vienas ar kitas turtas parduodamas išperkamosios nuomos būdu, jis įsigyjamas ir, priskaičiavus palūkanas, parduodamas kažkokiam žmogui. Turtas tampa nuosavybe, kai žmogus išsimoka.

– Kokią sumą už automobilio nuomą jums, t. y „Agrokoncernui“ kas mėnesį mokėjo jūsų slepiamas G. Kildišienės giminaitis?

– Tokios informacijos teikti negaliu, be to, tikslių skaičių nežinau.

– Tą galima sužinoti per 5 minutes.

– Manau, kad informacija apie privačių asmenų ir privačių įmonių santykius nėra vieša.

– Jūs galite ir nesakyti pavardės, bet atneškite internetinės bankininkystės pavedimų nuorašą, kuris parodytų, kad asmuo mokėjo įmokas.

– Įmokos yra mokamos kiekvieną mėnesį beveik metus pagal sutartį. Mane informavo, kad jokių sutrikimų mokėjimuose nėra buvę. VMI galės labai greitai atlikti tyrimą, jokių problemų.

– Už automobilį buvo mokama banko pavedimais?

– Taip.

– Galite parodyti tuos pavedimus visuomenei?

– Mokesčių inspekcija tai pamatys. Ar turiu rodyti jums? Kas aš esu? Esu Seimo narys.

– Jūs esate ir įmonės bendraturtis. Jūs turite ir teisę, ir galimybę paprašyti informacijos.

– 11 mėnesių už automobilį banko pavedimu buvo mokami pinigai. Nereikia kurti kriminalo. Tai yra akivaizdus puolimas prieš mane, netgi ne prieš Seimo narę. VMI turi atsakyti į klausimus, ar yra kokie nors mokestiniai pažeidimas. Jei atsakys, kad pažeidimų nėra, ši istorija pavirs farsu.

– Nežinau, kas jus puola. Nereikia kurti abejotinų finansinių schemų ir niekas jūsų nepuls. Ar ne taip?

– Ar jūs nuomojatės automobilį išperkamosios nuomos būdu?

– Taip, iš lizingo bendrovės. Man nešautų mintis eiti į koncerną, kuris užsiima žemės ūkio produkcijos gamyba ir realizavimu, ir imti iš jo automobilį lizingo būdu.

– Mes skoliname įvairiais būdais, tai yra verslas, iš to uždirbama. Jūs bandote man pasakyti, kad verslas yra nesąžiningas. Dar kartą kartoju – mokesčių inspekcija atsakys į tuos klausimus.

– Aš nenoriu nieko kaltinti, aš klausiu. Yra įtarimų, kad šis sandoris apsimestinis, nes naudos gavėja yra Greta Kildišienė. Kodėl atsiranda dėdės, mamos, tetos? Dabar viešai kalbama, kad galbūt nuomojosi G. Kildišienės mama, kuri greičiausiai neturi tokių pajamų, kurios leistų nuomotis 40 tūkstančių eurų kainuojantį automobilį. Kas vyksta?

– Jūs teigiate dalykus, kuriuos galima patikrinti. Kaltinti galima po to, kai mokesčių inspekcija pasakys, kad tas asmuo negalėjo sumokėti tokios nuomos, nes neturėjo tiek deklaruotų pajamų. Viskas yra daroma oficialiai pavedimais.

– Kalbame ne apie dėdę ar mamą. Ar jūs sutinkate, kad ponia G. Kildišienė važinėjo tuo atomobiliu nuolat?

– Jūs ne manęs to klauskite. Klauskite Seimo narės apie jos santykius su giminaičiais. Manęs tai neliečia. Man svarbus kitas klausimas – ar čia yra koks nors kriminalas, nuslėpti mokesčiai ir panašiai. Kadangi viešųjų ir privačių interesų supainiojimo nebuvo, laukiame VMI tyrimo, kad būtų išaiškinta, ar „Agrokoncernas“ uždirbo naudą ir ar tas, kas nuomavosi automobilį, darė tai įprastomis Lietuvoje sąlygomis.

– Bet kodėl jūs neparodote pavedimų? Sakote, kad bus pažeistas privatumas. Tada uždenkite pavardę ir parodykite mokėjimus ir daugelis dalykų paaiškės. O dabar jūs tik kalbate ir kažkodėl visuomenė turi aklai jumis tikėti.

– Manimi nereikia tikėti. Reikia tikėti mokesčių inspekcija, kuri atliks tyrimą.

– Jūs mokesčių inspekcijai liepėte atlikti tą tyrimą? Gal ji nieko netirs?

– Buvo prašymas ir aš viešoje erdvėje girdėjau, kad toks tyrimas bus. Kaip koncerno savininkas prašau, kad toks tyrimas būtų atliktas ir būtų išsklaidytos bet kokios abejonės apie nuslėptus mokesčius ir kad žmogus, kuris nuomojosi automobilį, turėjo teisę ir lėšų sandoriui vykdyti. Nesuprantu, kur yra problema. Ar problema ta, kad įmonė komercinėmis sąlygomis išnuomoja kažkam automobilį išperkamosios nuomos būdu? Ši įmonė turi tokią teisę.

Ramūnas Karbauskis, Greta Kildišienė

– Pone Karbauski, problemų gali būti daug. Jūs kol kas tik kalbate, bet nieko neįrodote.

– Jūsų šnekėjimas dabar rodo, kad jūs įtariate mane meluojant. Tai yra absoliučiai negražu. Visiems sakau, kad 11 mėnesių buvo daromi pavedimai, nėra jokio sutrikimo mokėjimuose.

– Kodėl ponia G. Kildišienė pati nesinuomojo? Kodėl tai darė giminaičiai? Kodėl sukūrėte tokią abejotiną schemą?

– Kodėl aš sukūriau? Perka žmogus, kuris gali deklaruoti lėšas.

– Bandėte ignoruoti faktą, kad ponia G. Kildišienė pati vairuos ir sutartį pasirašėte su žmogumi, kuris gali įrodyti pinigų kilmę?

– Aš pasakiau, kad žmogus, vykdantis šią sutartį, deklaruoja pinigus, nes moka pavedimus. Jis legaliai tai daro.

– Kodėl žmogus nuomojasi automobilį, kuriuo nesinaudoja?

– Kodėl taip teigiate?

– Nes ne mama, jei ji apskritai nuomojosi, o dukra naudojasi automobiliu.

– Jūs kuo mane kaltinate? Jūs viską sužinosite iš mokesčių inspekcijos tyrimo. Nes pavedimų nuslėpti neįmanoma. Jei būtų gryni pinigai, galima sufalsifikuoti. O pavedimų nesufalsikuosi.

– Ar normalu, kad Seimo narė naudojasi „Agrokoncerno“ automobiliu? Tai, jūsų nuomone, normali praktika? Be to, jūs nesakote, kiek Seimo narės artimieji mokėjo už automobilio nuomą.

– Jūs tą sužinosite iš mokesčių inspekcijos.

– Kuo čia dėta mokesčių inspekcija?

– Atleiskite, esate žurnalistas. Jei kiekvienas žurnalistas iš bet kuriuos privačios įmonęs paprašęs gautų duomenis apie kitą privatų asmenį, Lietuvoje atsitiktų įdomi situacija. Galėtume šantažuoti visus privačius asmenis – t. y. žurnalistai galėtų šantažuoti. Dėl to ir yra institucijos, viskam yra įstatymai. Jūs puikiai suprantate, kad Seimo narė neprivalėjo deklaruoti to, ko neprivalėjo deklaruoti. Tą pasakė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

– Nieko ji nepasakė, ji net neposėdžiavo. Pasakė komisijos pirmininkas, kuris skubėjo jus ginti. Komisija rinksis trečiadienį ir dar nežinia kas bus.

– Bus lygiai tas pats.

– Aš neklausiu jokių privačių įmonių. Jūs ir ponia G. Kildišienė esate Seimo nariai. Todėl aš ir klausiu jūsų, kaip Seimo nario, o ne privataus asmens ar verslininko – kiek yra mokama už Seimo narės naudojamą automobilį „Agrokoncernui“? Galiu paklaust, kiek tai kainuoja?

– Mokesčių inspekcija padarys išvadas ir jūs sužinosite. Aš negaliu teikti informacijos apie privačią sutartį. Jūs man dabar siūlote pažeisti įstatymą, bet aš jo nepažeisiu. Aš neturiu tos informacijos, aš nedirbu toje įmonėje.

– Nežinote, kiek tas artimasis moka jūsų koncernui? Negi per kelias dienas neišsiaiškinote?

– Negi įsivaizduojate, kad turėdamas „Agrokoncerne“ 1,5 tūkstančio transporto priemonių turėčiau žinoti, kas parašyta sutartyse?

Greta Kildišienė, Ramūnas Karbauskis

– Šiuo atveju greičiausiai žinote, nes yra gana didelė politinė krizė, ir jūs, kaip politikos profesionalas, visas detales tikriausiai žinote.

– Čia nėra politinė krizė. Tai klausimas, kurį reikia išsiaiškinti. Dabar situacija yra pučiama iš nieko, nes reikia palaukti mokesčių inspekcijos tyrimo ir atsakymo. O jūs nenorite laukti ir mane kaltinate, kad galiu meluoti.

– Kiekvienas žmogus gali meluoti, yra tokia galimybė, kol žmogus nepateikė įrodymų.

– Aš neprivalau jums pateikti įrodymų.

– Jūs niekam neturite pateikti įrodymų, kol galbūt nebūsite teisiamas. Bet ar apie tokį politikų skaidrumą jūs kalbėjote per rinkimus? Ar apie tai, kad viską atiduosite formaliems institucijų tyrimams? Kad kilus abejonėms, jūs negalėsite pateikti visuomenei aiškių atsakymų? Pone Karbauski, uždenkite pavedimuose pavardes ir pateikite sumas.

– Esate žurnalistas ir turite suprasti, kad aš negaliu paimti informacijos iš privačios įmonės ir atnešti jums ant stalo.

– Jūs galite paklausti savo pavaduotojos Gretos Kildišienės, kad ši paklaustų mamos, kiek ji moka už automobilį pono R. Karbauskio įmonei. Tai atsakytų į klausimą, ar nuoma yra rinkos kaina. Jei ne rinkos, tai yra „Agrokoncerno“ kyšis Seimo narei. Tai yra korupcinis nusikaltimas.

– Čia nėra jokios korupcijos. Galbūt Seimo narė padarė klaidą, kad dabar neturi nuosavo automobilio, jo nenusipirko, kai pardavė savo. Bet šiandien ji kaltinama tuo, kuo negali būti kaltinama. Kaltinimai man gali būti tada, kai mokesčių inspekcija pasakys, kad yra nuslėptas nors vienas euras, kad nėra pelno ir t. t. Sakau tai, ką gerai žinau – yra uždirbami procentai, taip daroma visose kompanijose.

– Gali būti, bet tai reikia įrodyti. Gali būti ir taip, kad sutartis pasirašyta mažesne nei rinkos kaina ir tai galima vertinti kaip kyšį politikui. Aš jūsų klausiu, tačiau jūs nepateikiate jokių atsakymų.

– Aš jums pateikiau atsakymą, kurį man pateikė įmonė. Sutartis yra pelninga įmonei. Tai pasakys ir mokesčių inspekcija. Jei aš jums pateikčiau skaičių, kiek mokama per mėnesį, jums vis tiek būtų neaišku, ar tai pelningas sandoris, ar ne. Duomenis turi įmonė. Jei mokesčių inspekcija tyrimą darys labai greitai, savaitės pabaigoje ar kitą savaitę turėsime atsakymus ir baigsis bandymai mane daryti apgaviku ir melagiu. Nėra malonu tai girdėti.

– Jūs tuos atsakymus visuomenei galėjote pateikti jau seniai. O jūs nieko nepateikėte.

– Iš karto po Seimo rinkimų kiekvienoje laidoje ėmiau girdėti, kad esu dėl kažko kaltas. Puolimas yra orientuotas į mane. Jei jūs gausite atsakymą iš mokesčių inspekcijos, kad nėra jokių pažeidimų, ką jūs tada man pasakysite?

– Nieko. Ačiū, gavome atsakymus, labai malonu. Bet kol kas jūs atsakymų nepateikėte. Ar automobilis, kuriuo dabar važinėjate, priklauso jums ar „Agrokoncernui“?

– Automobilis priklauso man.

– Kada jį įsigijote?

– Visai neseniai – gal prieš savaitę ar dvi. Automobilį, kuriuo važinėjau anksčiau, deklaravau pagal įstatymą. Nes kai turi santykį su įmone, o ne su kažkokiu giminaičiu, turi deklaruoti.

– Apibūdinkite savo santykius su Greta Kildišiene.

– Darbiniai santykiai. O ką jūs norėjote išgirsti? Aš jau 15 metų girdžiu, kaip mane perša su įvairiomis moterimis. Žinau, dėl ko tai vyksta.

Aš prieš 20 metų nusprendžiau, kad mano šeima nebus prieinama žiniasklaidai. Ir dabar ar tai iš keršto daroma, ar dėl to, kad šalia nėra žmonos, vaikų ir aš neva galiu pradėti kažkokius santykius.

Esu vedęs, esu šeimos žmogus ir neplanuoju skirtis. Mane šeima labai palaiko. Šeimai dabar labai nelengva.

Bet dar sunkiau yra Gretos Kildišienės šeimai, nes teigiama, kad ji kažką blogo padarė.

Mane džiugina išaiškinimas, kad deklaravime nėra pažeidimo. Kai bus mokesčių inspekcijos išaiškinimas, kad ir toje vietoje nėra pažeidimo, tada kils toks klausimas: ar komerciniai santykiai, pelnas, kurį įmonė uždirba suteikdama kažkam paslaugą, yra kažkokie santykiai?

Manau, santykiai yra tada, kai dovanojami namai, mašinos. Aš niekam nesu nieko dovanojęs, suteikęs.

– Ar Greta Kildišienė 2016 metais yra svečiavusis jūsų namuose?

– Kokiuose mano namuose?

– Ar yra svečiavusis jūsų namuose?

– Ne. Greta Kildišienė mano namuose nėra svečiavusis.

– Ar jūs apie šį skandalą esate kalbėjęs su savo žmona? Kaip ji vertina šią istoriją?

– Ji mato straipsnius viešoje erdvėje, skaito. Turiu daug jos palaikymo šioje situacijoje, nes ji puikiai žino, kas aš esu, kokios mano vertybės.

Mūsų šeima gerbia vienas kitą, palaiko.

Kaip mūsų šeima gyvena labai daug žmonių. Yra vyrų, kurie važinėja vadinamosiomis fūromis, plaukioja laivais ir panašiai.

Tokių šeimų yra daug, tačiau ne visos sugeba vienas kitą gerbti situacijose, kokiose dabar esu aš. Galiu nuraminti, kad šeima man jokių pretenzijų nekelia, nes visi kaltinimai laužti iš piršto.

– Kodėl jūsų koncernui ir Gretai Kildišienei skyrybų byloje atstovauja tas pats advokatas? Darote gerus darbus tai moteriai. Kodėl?

– Esu neatlygintinai padėjęs daugybei žmonių, galiu tai įrodyti. O šiuo atveu jokios neatlygintinos pagalbos nėra.

– Kaip nėra? Jūs supažindinate ponią G. Kildišienę su geru verslo advokatu, kuris staiga tampa skyrybų advokatu išskirtinai jos skyrybų byloje?

– Man linksma jūsų klausyti. Ar advokato parekomendavimas yra kažkas tokio? Ar jūs nesate rekomendavęs savo advokato kažkam kitam?

Ramūnas Karbauskis, Evaldas Valčiukas, Greta Kildišienė

– Aš neturiu advokato.

– Atsiprašau, aš irgi jo neturiu. Bet su tuo advokatu esu susidūręs.

– Tik juo galėjote pasitikitėti, kad jis atstovautų ponią G. Kildišienę?

– Čia ne mano reikalas. Jis man neatstovauja šioje byloje. Jis klientus ir bylas pasirenka pats. Tikriausiai už paslaugas advokatas gauna atlygį. Jūs jo ir klauskite, klauskite G. Kildišienės. Kodėl to klausiate manęs?