„Prezidentė visiškai taip pat kaip ir mes supranta tai, kas turi būti padaryta. Galbūt skiriasi veiksmų prasme požiūris, kaip tų tikslų siekti. (...) Prezidentė turi tokią teisę (kritikuoti – BNS), ir mes ją gerbiame, jos nuomonę, kad kritikuoja. Aš iš tikrųjų labai lauksiu kitų metų prezidentės ataskaitos, išreikštos nuomonės būtent žodžio, pasakyto apie tai, ką mes nuveikėme per pusantrų metų“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė R. Karbauskis, komentuodamas metinį Dalios Grybauskaitės pranešimą.

Jame prezidentė išreiškė nuogąstavimą, kad „užsitęsusi valstybės valdymo sumaištis ir kai kurių reformų neapibrėžtumas jau kelia nerimą“. Anot jos, stringa urėdijų pertvarka, Seimas ir savivaldybės saistosi įtartinais vidaus sandoriais, švietimo reformos pradžia primena nekilnojamojo turto dalybas.

„Galbūt mums trūksta stipresnio palaikymo Vyriausybei iš abiejų koalicijos frakcijų. Mes galbūt kaip partija, kuri atvedė daug žmonių pirmą sykį į Seimą, mes irgi tam tikra prasme brandiname savo suvokimus, savo patirtis darbo Seime. Seimo narių kompetencijos didėja, ir tai yra laiko klausimas. Akivaizdus tas pokytis, aš jį matau“, – ketvirtadienį tvirtino R. Karbauskis.

Jis teigė, kad „valstiečių“ iniciatyvos Seime ne visada sulaukia reikiamo palaikymo, todėl sunku sprendimus priimti greitai.

„Kai kuriais klausimais jaučiamės kaip mažumos frakcija, kaip mažumos Vyriausybė. Buvo prezidentės paminėta miškų reforma. Šitoje situacijoje niekaip neturime paramos iš savo kolegų. Galbūt per mažai šnekėjomės, bet dar kartą ir dar kartą kalbėsime. Bet jeigu opozicija mato taip pat, kaip prezidentė, tik kažkuriai iš frakcijų reikia mus paremti, mums užtektų balsų. Mes tos reformos norime, mes visi iki vieno balsavome, bet mums trūksta balsų. Mes turime 58 balsus, mes neturime 71“, – sakė jis.

Pasak LVŽS pirmininko, D. Grybauskaitės kvietimą išjudinti permainų ledlaužį turėtų išgirsti ne tik valdantieji, bet ir opozicija.

„Kita vertus, labai svarbu, kad ir mūsų koalicijos partneriai, ir opozicija išgirstų tai, kas buvo pasakyta, nes mes vieni priimti sprendimų negalime. Mums dažnai tenka ieškoti paramos ne tik tarp koalicijos partnerių, bet ir opozicijos, kartais jos išvis neįmanoma rasti“, – skundėsi valdančiosios partijos lyderis.

R. Karbauskis prisipažino, kad jį nustebino per metinį pranešimą nuskambėjusi kritika dėl sprendimo panaikinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą. Jo teigimu, Prezidentūra žino, kad dabar PVM lengvata šildymui naudojosi 750 tūkst. gyventojų, nors realiai ji tepriklauso 150 tūkst. žmonių.

„Manau, sprendimas teisingas. Čia yra skirtumas požiūrio“, – teigė LVŽS pirmininkas.

Jis nesutiko su D. Grybauskaitės vertinimu, kad kai kurios reformos primena imitaciją. Pasak R. Karbauskio, „tiesiog labai sunku daryti reformas, kada nėra bendro pakankamo palaikymo“.

Ketvirtadienį prezidentė Seime perskaitė aštuntą savo metinį pranešimą.

Konstitucija įpareigoja valstybės vadovą kartą per metus apžvelgti padėtį Lietuvoje, šalies vidaus ir užsienio politiką.

D. Grybauskaitė prezidente išrinkta 2009 metų gegužę, o 2014 metų birželį perrinkta antrai kadencijai.