R. Karbauskis labai kritiškai įvertino iš frakcijos pasitraukusio Seimo nario Bronislovo Matelio teiginius apie galimybę, kad G. Kildišienė galėtų jį šantažuoti. Jis teigia, kad B. Matelis portale DELFI rašydavo prieš partiją nukreiptas nuomones.

„Seimo narys buvo frakcijoje, bet jis nebuvo frakcijoje savo įsitikinimais. Mane tai labai stebindavo, aš klausdavau apie jo pasisakymus prieš frakciją, prieš kolegas. Dabar įvyko, kas įvyko, tai nieko nestebina. Galvojau, kad tai įvyks anksčiau. Dabar aišku tik viena, kad kai kurie komentarai, matyt, yra susiję su jo asmeniniais nepasitenkinimais situacija Panevėžyje. Nes kai kurie jo komentarai yra juokingi, keliantys juoką apie galimą šantažą. Jis, matyt, turi kažkokio nemėgimo, nepasitenkinimo buvusia Seimo nare ir jis tai išreiškia tokiomis fantazijomis, kurios nieko bendra su realybe neturi. Nelabai gražu vyrui taip elgtis, taip kerštauti. Tai panašu į kažkokį kerštą“, - DELFI sakė R. Karbauskis.

Klausiamas, kam B. Matelis, jo nuomone, galėtų taip keršyti, politikas atsakė trumpai: „Tikrai ne man. Aš čia matau, visiškai ne man“.

R. Karbauskis apie vagystę: nežinojau, kad buvo 19-metė

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas taip pat leidžia suprasti, kad šiuo metu kiek kitaip reaguotų sužinojęs apie 2006 m. vykdytą ikiteisminį tyrimą dėl vienoje įmonėje administratore dirbusios Gretos Mikalauskaitės (Kildišienės).

Tyrimo metu nustatyta, kad 2005 m. rudenį ji su bendrininke pasisavino daugiau nei 1,3 tūkst. litų iš savo darbovietės. Ikiteisminis tyrimas nutrauktas, nes G. Kildišienė grąžino pinigus ir oficialiai susitaikė su darbdaviu. Po šios informacijos paskelbimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis pareiškė, kad G. Kildišienė atsisakys mandato. Ji taip ir padarė.

„Aš tuo momentu nežinojau, kad jai buvo 19 metų“, - sako R. Karbauskis.

Paklaustas, ar gailisi savo reakcijos, politikas aiškino, kad nesigaili, tačiau leidžia suprasti, jog šiuo metu reaguotų ne taip aštriai. Tuo metu tai atrodė vienintelis teisingas sprendimas.

Ramūnas Karbauskis

„Aš nesigailiu. Tuo momentu atrodė, kad tai vienintelis teisingas sprendimas, bet po to sužinojau, kiek buvo metų. Tai labai daug ką paaiškina. Tikiuosi, kad buvusi Seimo narė ras jėgų ir norės visuomenę informuoti apie tai, kas ir kaip iš tikrųjų buvo“, - aiškina R. Karbauskis.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas teigia nenorintis pasakoti to, apie ką gali kalbėti tik pati G. Kildišienė, bet sako, kad kai sužinai aplinkybes, kurias jis ir advokatai išgirdo iš pačios Panevėžio skyriaus pirmininkės, istorija atrodo kitaip.

„Tai daug įdomesnės istorijos. Bet šitoje vietoje, manau, kad Seimo narė pati. Aš neturiu teisės pasakoti, ką mums su advokatais ji papasakojo jau po visų sprendimų. Tiesiog, kad mes žinotume, kad yra truputį ne taip, kaip atrodo. Tiesiog bus labai įdomi istorija“, - sako pašnekovas.

R. Karbauskis neneigia paties fakto apie vagystę teisingumo, bet sako, jog dabar viskas atrodo šiek tiek kitaip.

Tai daug įdomesnės istorijos. Bet šitoje vietoje, manau, kad Seimo narė pati. Yra truputį ne taip, kaip atrodo. Tiesiog bus labai įdomi istorija
R. Karbauskis

„Tai yra faktas. Kaip faktas, jis nėra neigiamas. Buvo iškelti kaltinimai. Bet kai supranti visas aplinkybes, kaip tai vyko, kai žinai žmogaus amžių, tai supranti. Kai buvo skelbiama žinia, ji buvo skelbiama taip, tarytum ji buvo vakar. Na, ne vakar, bet prieš kurį laiką. Metai buvo parašyti, bet niekas nepabandė atminusuoti, kiek tada jai buvo metų. Jeigu toje žinioje būtų parašyta kaip minimum tai, žinia būtų buvusi visai kito skonio. Vėlgi priimtas sprendimas, jis jau yra įsigaliojęs, apie tai nediskutuojama. Aš tikiuosi, kad buvusi Seimo narė norės papasakoti šią istoriją, kad būtų aišku“, - sako R. Karbauskis.

Paklaustas, kodėl neatsiribojo nuo G. Kildišienės, politikas kėlė klausimą, ką reiškia atsiriboti. Jis taip pat mano, kad G. Kildišienės narystės klausimą partijoje gali svarstyti tik Panevėžio skyrius, kuriam politikė vadovauja. Atsisakiusi parlamento nario mandato G. Kildišienė sustabdė savo, kaip partijos pirmininko pavaduotojos, įgaliojimus, bet liko partijos nare ir Panevėžio skyriaus pirmininke.

Ramūnas Karbauskis, Greta Kildišienė

„Jeigu taip kiekvienu atveju kažkas kažkokią istoriją papasakos, mes taip pasielgsime, tai Seime neliks nė vieno Seimo nario. Nei valstiečių, nei kitų. Jeigu pradėsime tokiu būdu šalinti vienus ir kitus. Buvo parašyta „nuslėpė nuo rinkėjų“. Ką reiškia nuslėpė? Jeigu nebuvo teistumo, jeigu nebuvo nieko, ką reiškia nuslėpė? Bandau suprasti frazę „nuslėpė nuo rinkėjų“. Aš ir pats sureagavau taip, kaip sureagavom visi, kurie skaitėm antraštę ir tekstą. Po to, kai pradedi viską suprasti, supranti, kad nieko ji nenuslėpė, pirmiausia neprivalėjo apie tai šnekėti. Kita vertus, tai dabar visi Seimo nariai turėtų savo išpažintį padaryti? Kas greitį viršijo, kas kada nors ką nors ne taip padarė? Tai šitoje vietoje susitarkime kaip visuomenė: jei eini į Seimą, tai turi padaryti išpažintį nuo gimimo. Ir tada viskas tvarkoje. Gal taip susitarkime? Man atrodo visai gera mintis buvo dabar išsakyta, tik į įstatymus to neįrašysi, bet gal gera valia? Pristatai visą savo istoriją nuo gimimo ir tada, jeigu pameluoji, tada galima pulti, sakyti: melagis ir visa kita“, - apmaudo neslėpė parlamentaras.

Ar bus užmėtoma akmenimis, ar ne? Čia kaip pas musulmonus ta tradicija... Užmėto akmenimis.

R. Karbauskis sakė manantis, kad visi aplink siekia moraliai palaužti žmogų, kuris atsisakė mandato ir kuris prisiėmė atsakomybę už tai, kas buvo jo gyvenime. Jis pabrėžė, kad tai pirmas atvejis, kai asmuo mandato atsisako ne dėl teisinių pažeidimų.

„Ar bus užmėtoma akmenimis, ar ne? Čia kaip pas musulmonus ta tradicija... Užmėto akmenimis“, - reziumuoja politikas.

Jaučiasi persekiojamas

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, be kita ko, piktinosi žiniasklaidos smalsumu: jo teigimu, žurnalistai lankosi žmonos mokykloje, kurią ji baigė, kalbina uošvius, esą seka žmoną Ispanijoje, fotografuoja namus iš dronų, stovi su kameromis.

Iš frakcijos pasitraukusio B. Matelio teigimu, panašiai R. Karbauskis kalbėjo ir frakcijos posėdyje: esą susiklosčiusi situacija yra suplanuota puolimo akcija, kuri pirmąją palietė G. Kildišienę, o paskui seks kiti frakcijos nariai.

„Praeis tam tikras laikas ir jūs suprasite, kaip tai tęsis toliau. Dabar bus Rima (Baškienė - DELFI), po to bus kiti ir taip toliau. Mes jau žinome tą sąrašą. Pavyzdžiui, skambina ir klausia, ką Rima veikė 2005 m. Ar dar kažkokiais metais. Lygiai tas pats scenarijus: vienas, antras, trečias", - pasakojo R. Karbauskis.

Politikas piktinosi, kad žurnalistai paskelbė duomenis, kurie, jo nuomone, turi būti privatūs. Kaip žinoma, ilgą laiką G. Kildišienė ir R. Karbauskis nesutiko atskleisti, koks giminaitis nuomojasi automobilį „Range Rover" iš jam priklausančio „Agrokoncerno", bet žurnalistai atskleidė, kad tai G. Kildišienės mama Vladislava Mikalauskienė. Vėliau tai patvirtino R. Karbauskio pavaduotoja R. Baškienė ir „Agrokoncerno" advokatas Evaldas Valčiukas, kuris DELFI parodė automobilio nuomos sutartį.

Stasys Jakeliūnas, Aurelijus Veryga, Greta Kildišienė, Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis

Pagal ją, anksčiau darželio auklėtoja dirbusi V. Mikalauskienė išmokėjo 22 000 eurų iš 47 190 eurų automobilio kainos, didžiąją dalį mokėdama grynais pinigais, kuriuos atnešė į banko skyrių. Kilus skandalui, advokato teigimu, sutartis buvo nutraukta, tačiau sutarties nutraukimo sąlygos nebuvo atskleistos.

Praeis tam tikras laikas ir jūs suprasite, kaip tai tęsis toliau. Dabar bus Rima (Baškienė - DELFI), po to bus kiti ir taip toliau. Mes jau žinome tą sąrašą. Pavyzdžiui, skambina ir klausia, ką Rima veikė 2005 m. Ar dar kažkokiais metais. Lygiai tas pats scenarijus: vienas, antras, trečias.

Apie sutarties nutraukimo sąlygas nesutiko kalbėti ir R. Karbauskis: jis tik pasakė, kad, jo duomenimis, automobilis „Range Rover" yra atsiimtas „Agrokoncerno".

Klausiamas, ar galėjo visoje šioje istorijoje elgtis kitaip, R. Karbauskis tikina, kad labiausiai jį piktina, jog žurnalistai sužino informaciją, kuri, jo požiūriu, yra privati ir turi būti saugoma.

„Galėjau. Aš padariau labai daug klaidų. Jei būčiau žinojęs, kad pas mus privačių asmenų informacija taip greitai bus viešinama, nežiūrint į tai, kad tai viešinti draudžiama, aš turėjau įtikinti Seimo narę, o ji turėjo įtikinti savo šeimą, jog reikia viską paviešinti, kad būtų išsklaidyta abejonė. Tai mano klaida", - aiškina R. Karbauskis.

„Aš nemaniau, kad tai kažkokia problema, iš kur žmogus gauna paslaugą", - pridūrė politikas.