„Mes netgi ir be konservatorių, liberalų ir socialdemokratų galime suformuoti valdančiąją koaliciją. Aš suprantu, kad konservatoriai nenori dalyvauti valdančiojoje koalicijoje, ta poza atrodo tokia“, – Eltai teigė R. Karbauskis, pridūręs, kad dar nėra gerai informuotas apie konsultacijų su TS-LKD rezultatus.

Po Seimo rinkimų LVŽS iš viso pelnė 54 mandatus, valdančiajai koalicijai suformuoti reikia bent 71 parlamentaro.

„Netgi ir prie tų neigiamų (konservatorių arba socialdemokratų, ELTA) sprendimų galime labai lengvai suformuoti valdančiąją daugumą. Tik tiek, kad mes sieksime jos didingesnės ir stipresnės. Lietuvai būtų naudingesnė didžioji koalicija“, – teigė LVŽS pirmininkas.

Po rinkimų be LVŽS, konservatorių, socialdemokratų ir Liberalų sąjūdžio į Seimą taip pat pateko Tvarkos ir teisingumo partija (8), Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga (8), vienmandatėse apygardose parlamentarais taip pat tapo 2 Darbo partijos nariai, Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas Linas Balsys, su Antikorupcija Naglio Puteikio ir Kristupo Krivicko koalicija kandidatavęs Naglis Puteikis, su Lietuvos sąrašu kandidatavusi Aušra Maldeikienė ir dar 4 patys save išsikėlę kandidatai.

Koalicijos sudėtis lieka neaiški

Po konsultacijų su konservatoriais valstiečiai toliau laikosi idėjos dėl plačios koalicijos su socialdemokratais ir konservatoriais, kuri nepriimtina atrodo konservatoriams, norintiems dešiniosios koalicijos įtraukiant į ją ir liberalus. Tačiau to nenori valstiečiai, kuriems kliūna ikiteisminiai tyrimai iš partijos pasitraukusiam liberalų lyderiui Eligijui Masiuliui, ir baiminasi, kad jų gali būti ir daugiau.

„Mes pokalbio metu išsiaiškinome tam tikras principines nuostatas, pirma, kad jie nemato koalicijos su socialdemokratais, savotiškai kvestionuoja nacionalinės vienybės Vyriausybės sudarymo idėją. Antra – kaip viena privalomų jų sąlygų yra tai, kad turėtume kreiptis į liberalus kaip į dar vieną galimą koalicijos partnerį. (...) Mes vertinsime pasiūlymus ir, manau, informuosime“, – sakė valstiečių derybininkas Povilas Urbšys.

Pasak jo, valstiečiai poziciją išsakys po to, kai susitiks su socialdemokratais ir išaiškins jų pozicijas. Susitikimas numatytas antradienio popietę.

„Man sunku pasakyti (ar šiandien bus pasirinktas koalicijos partneris. – ELTA), bus susitikimas su socialdemokratais, nežinia, kiek jis užtruks, po to reikia aptarti situaciją. Tai arba tai gali būti pavakare, jeigu paaiškės, kad mes apsibrėžiame dėl vieno iš partnerių koalicijos, ar reikės papildomų konsultacinių susitikimų “, – sakė P. Urbšys.

Valstiečių derybininkas patikino, kad nebuvo kalbos apie postus. Didžiausia kliūtimi kol kas valstiečiai mato konservatorių nuostatas dėl liberalų.

„Ikiteisminis tyrimas liberalų atžvilgiu nėra pasibaigęs ir aš nenustebsiu, kad gali būti pradėta ikiteisminių tyrimų po rinkimų, ir galbūt atsiras dar papildomai asmenų, kuriems bus pareikšti įtarimai. Tai mums šitas dalykas kelia nerimą“, – sakė P. Urbšys.

Konservatoriai tvirtai laikosi nuostatos, kad bendra koalicija turi būti ir su liberalais.

„Aš tikiu stipria dešine idėja Lietuvoje“, – sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas (TS-LKD) Gabrielius Landsbergis, pakartojęs, kad jam nepriimtinos derybos dviem frontais – tiek su jais, tiek su neatsinaujinusia Socialdemokratų partija.

Kalbėdami apie idėjines takoskyras valstiečiai įvardijo pozicijų išsiskyrimą švietimo srityje, tačiau nemano, kad tai yra esminė kliūtis, nes esą čia pozicijos gali nesutapti, ir būti išreiškiamos jau balsuojant dėl atitinkamų pasiūlymų Seime.

„Ko gero, mes pirmą kartą pradėjome nuo vertybinių dalykų, tie vertybiniai dalykai, pavyzdžiui, buvo paliesti dėl švietimo srities, kurią, mūsų nuomone, reikia reformuoti atsisakant krepšelių sistemos. Mes matome, kad tas konservatorių požiūris išsiskiria, bet mes nematome problemų. Galų gale, dirbdami Seime galime išsaugoti atskiras pozicijas ir alų gale išreikšti balsuodami atskiras nuomones“, – sakė P. Urbšys.

Konservatorių lyderis sutiko, kad švietimo klausimais jų su valstiečiais pozicijos išsiskyrė.

„Matau, kad švietimo kokybę ir švietimo poreikius mes suprantame skirtingai“, – teigė G. Landsbergis.

Dėl kitų nuostatų, kaip, pavyzdžiui, valstybinių vaistinių idėjos valstiečiai nėra kategoriški.

„Tas dalykas yra atviras deryboms. Jeigu galima išspręsti kitaip problemą, sumažinti vaistų kainą, nebūtina kurti valstybinių vaistinių“, – sakė P. Urbšys.

Valstiečiai kol kas neatskleidžia, kurios krypties – dešinės ar kairės – nuostatos jiems yra artimesnės vertybiškai.

„Mūsų tapatybė – socialinėje srityje mes lyg daugiau akcentų darome kalbant apie socialinį teisingumą, ką turėtų akcentuoti socialdemokratai. Jeigu mes kalbame apie tradicines vertybes, kurias siejame su tradicinės šeimos, valstybinės kalbos statuso išsaugojimu, mes esame dešinieji. Aš įsivaizduoju, kad jeigu mes turime kairę, dešinę ir liberalus, tai yra ta centro pozicija, su kuria valstiečiai bando tapatintis“, – sakė P. Urbšys.

Konservatoriai po pokalbio taip pat didesnio aiškumo neįžvelgė.

„Buvo labai aptakus pokalbis“, – konstatavo G. Landsbergis, susitikimą įvardijęs kaip „apsikeitimą nuomonėmis“.

Konservatoriai taip pat prašo, kad koalicijos sutartį pasirašę asmenys nevengtų saugumo patikros, nes to nereikalauja įstatymai.

„Asmenys, kurie pasirašys būsimąją koalicijos sutartį, turi būti patikrinti Valstybės saugumo departamento. (...) Mes matome, kad žmogus, kuris užima Premjero, Seimo Pirmininko poziciją arba dirba (Seimo. – ELTA) Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete, jie yra patikrinami dėl teisės dirbti su slapta informacija. Asmenys, kurie deda savo parašus, bet neprisiima savo atsakomybės už būsimas pareigas, galėtų teoriškai būti ir G. Landsbergis, kuris irgi lygiai taip pat turėtų būti patikrintas, lygiai taip pat ir kiti partijų vadovai, kurie pasirašytų, bet neitų į kažkokias pareigas“, – sakė G. Landsbergis.

Antradienio rytą valstiečių derybininkai „Artis“ viešbutyje susitiko su konservatorių atstovais. Iš LVŽS pusės į konsultacijas atvyko parlamentarai Rima Baškienė, Povilas Urbšys, partijos pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas, LVŽS siūlomas kandidatas į finansų ministrus Stasys Jakeliūnas, išrinktasis parlamentaras Eugenijus Jovaiša. Konservatoriams atstovavo partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis su atstovu spaudai Jonu Survila, parlamentaras Andrius Kubilius, rinkimų štabo vadovas Dainius Kreivys.

LVŽS per Seimo rinkimus pelnė 56 mandatus, konservatoriai – 31, socialdemokratai – 17 mandatų, o liberalai, kuriuos bendroje koalicijoje mato konservatoriai -14 mandatų.