LVŽS partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje dėkojo Lietuvos žmonėms už aktyvumą. „Žmonės norėjo, tikėjosi, ir manau, ne veltui, pokyčių valstybėje“, – sakė R. Karbaukis, laimėjimą siejęs su aktyvumu.

R. Karbauskis sakė suprantantis laukiančią atsakomybę ir pasirengęs žmonių valią vykdyti.

LVŽS lyderis sakė, kad, jei bus kitų partijų noras, derybas pradės su konservatoriais ir socialdemokratais. Pirmiausia jis žada kalbėtis dėl programinių nuostatų. R. Karbauskis neatskleidžia, kas yra realiausias kandidatas į premjerus – tarp kandidatų įvardijami Saulius Skvernelis ir Bronis Ropė.

R. Karbauskis užsimena, kad S. Skvernelis gali tapti Seimo pirmininku. Tuomet premjero kėdė atitektų B. Ropei. DELFI R. Karbauskio paklausė, kokiomis užsienio kalbomis kalba B. Ropė ir ar jis galėtų deramai Lietuvai atstovauti užsienyje.

„Kiek žinau, vokiečių gerai, labai gerai, o anglų gal kažkiek sunkiau. Negaliu dabar atsakyti už vieną ar kitą kandidatą“, – kalbėjo R. Karbauskis, pridūręs, kad dar jokių sprendimų nėra priimta.

LVŽS formaliai iškovojo 54 mandatus Seime, bet priskaičiavus du save išsikėlusiuosius, kurie save sieja su partijos sąrašu, mandatų yra 56. Tai didžiausias vienos partijos laimėjimas pagal mandatų skaičių nuo 1996 m. Tais metais Tėvynės sąjunga (Lietuvos konservatoriai) laimėjo 68 mandatus. Rinkimų rezultatai lemia, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjunga taps pagrindine valdančiąją koaliciją formuojančia partija.

Remiantis Konstitucija, ministrą pirmininką Seimo pritarimu skiria prezidentas ir paveda jam sudaryti Vyriausybę. Tai reiškia, kad Vyriausybės formavime aktyviai dalyvaus ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis ne kartą yra minėjęs, kad partija į premjerus siūlo partijai nepriklausantį Saulių Skvernelį. Kartas nuo karto politikas pamini ir europarlamentaro Bronio Ropės pavardę, kaip galimą kandidatą į ministro pirmininko vietą. Kaip sako R. Karbauskis, tam atvejui, jei valstiečiams žaliesiems tektų ir Seimo pirmininko kėdė.

Konservatorių žodžius vertina kaip spaudimą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio siūlymą apsispręsti, su kuria politine jėga – konservatoriais ar socialdemokratais – bus formuojama koalicija, vertina kaip galimą spaudimą.

Pasak R. Karbauskio, esama padėtis – daugiausiai Seime laimėtas mandatų skaičius – LVŽS leidžia vesti derybas tiek su kairiaisiais, tiek su dešiniaisiais.

„Būtų keista, kad mes tokioje situacijoje galėtume kalbėti tik su viena politine partija“, – pirmadienį spaudos konferencijos metu teigė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas taip pat teigė, kad europarlamentaro Bronio Ropės kandidatūra į Premjerus preliminariai buvo aptarta prieš porą mėnesių, tačiau dabar toks scenarijus darosi vis labiau realus. Rinkimų naktį R. Karbauskis žurnalistams teigė, kad, „valstiečiams-žaliesiems“ išsiderėjus Premjero ir Seimo Pirmininko postus, B. Ropė galėtų būti Premjeru. Iki šiol pagrindiniu LVŽS kandidatu vadovauti Vyriausybei buvo įvardijamas Saulius Skvernelis.

R. Karbauskis taip pat patvirtino, kad artimiausiu metu įvyks susitikimas su Prezidente Dalia Grybauskaite, o Prezidentūra turės tokias pačias galimybes, kaip ir koalicijos parteriai, siūlyti kandidatus į ministrus.

„Prezidentūra turės prioritetą siūlant krašto apsaugos ir užsienio reikalų ministrus“, – teigė R. Karbauskis.

2 proc. BVP gynybai – 2018 m.

NATO standartą šalies gynybai skirti bent 2 procentus nuo bendrojo vidaus produkto (BVP) Lietuva pasieks iki 2018 metų, sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Iki 2018 m. 2 proc. bus pasiekti, mes sieksime to“, – pirmadienį teigė R. Karbauskis.

Dabartinių valdančiųjų partijų pasirašytas susitarimas numato 2 proc. ribą nuosekliai pasiekti iki 2020 m., tačiau pernai rugsėjį Prezidentė Dalia Grybauskaitė užsiminė, kad šis rodiklis galėtų būti pasiektas jau 2018 m., jei kasmet gynybos biudžetas bus didinamas apie 150 mln. eurų.

Užsienio politikos srityje LVŽS neketina gręžtis į Rytus, sako partijos sąrašo vedlys, galimas kandidatas į Premjerus Saulius Skvernelis, tačiau bus stiprinami santykiai su Latvija, Estija, Lenkija, Skandinavija.

„Nematau nieko, kas mūsų žvilgsnį galėtų kreipti į Rytus (...). Tikrai nebūsime tiltu tarp Rytų ir Vakarų“, – kalbėjo S. Skvernelis.