"Punską lenkai visada rodo kaip užstatą - kokias geras sąlygas čia lietuviai turi. Reikia atsiklausti, ar mes norime tuo užstatu būti. Nes jeigu teisė ir leidžia dvikalbius užrašus, tai dalis lenkų visuomenės tam priešinasi", - BNS sakė V.Liškauskas.

Jis šį klausimą sakė kelsiantis šį mėnesį vyksiančiame Lenkijos lietuvių suvažiavime.

"Lietuviai nori, kad dvikalbės lentelės būtų, bet reikia užtikrinti, kad nepasikartos išpuoliai. Gal reikia palaukti momento, kol Lenkijos visuomenė subręs", - svartė jis.

Šių metų rugpjūtį Punsko valsčiuje raudonos ir baltos spalvos dažais buvo užtepti lietuviški užrašai ant 28 lentelių su 14 miestelių bei kaimų pavadinimais, taip pat nuniokotas Punske esantis paminklas, skirtas pirmojo lietuviško vaidinimo šimtmečiui.

Vėliau lietuviškame Bubelių kaime Seinų valsčiuje Lenkijoje išniekintas statomas paminklinis akmuo, skirtas poeto Albino Žukausko 100-osioms gimimo metinėms.

Spalio gale taip pat buvo išniekintas paminklo lakūnams Steponui Dariui ir Stasiui Girėnui - nuo memorialo nuluptas lėktuvo "Lituanica" modelis. Policija dar aiškinasi, ar pastarasis išpuolis buvo Lenkijos nacionalistų, ar tiesiog metalo vagių darbas.

Tam, kad nuvalytos dvikalbės lentelės būtų grąžintos į vietas, spalio pabaigoje pritarė Punsko valsčiaus taryba.

Lietuvos ambasados Lenkijoje duomenimis, Lenkijoje gyvena apie 15 tūkst. lietuvių kilmės žmonių.