Taip teigia Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) socialinės psichologijos daktaras Visvaldas Legkauskas.

„Kai esi čempionas, visi prieš tave žaidžia triguba jėga, nes vis labai nori laimėti. Šiuo atveju D. Grybauskaitė, kaip ir bet kuris poste esantis kandidatas, žaidžia prieš visus iš karto, o jie visi žaidžia prieš ją [vieną]. Iš esmės dauguma kandidatų įsivaizduoja, kad kuo geriau jie pakritikuos D. Grybauskaitę, tuo jų šansai bus didesni“, – sako V. Legkauskas.

Socialinės psichologijos eksperto teigimu, ši kritika dabartinės šalies vadovės reitingus mažina, bet atotrūkis tarp jos ir kitų kandidatų vis tiek išlieka pakankamai didelis. V. Legkausko manymu, D. Grybauskaitė gali būti perrinkta pirmo turo metu, gali prireikti ir antrojo. „Bet tikėtis, kad, jei bus antras turas, kitų kandidatų šansai taps labai dideli, nereikėtų. Galutinis rezultatas kelia mažai abejonių“, – įsitikinęs psichologas.

Jis tikina, kad rinkėjus atstumia negatyvus, į turgaus plūdimąsi panašus kandidato šnekėjimas. V. Legkauskas tai vadina standartine kandidatų į prezidentus klaida. „[Tai] yra įsivaizdavimas, kad taip vadinama kritika, kuri labiau artėja prie turgaus plūdimosi, uždirbs taškų, kad, jei labai daug plūsies, tapsi populiaresnis. [...] Didelis plūdimasis patraukia tam tikrą dalį rinkėjų, bet tai niekada nebūna strategija, su kuria galima laimėti rinkimus“, – tvirtina psichologas.

Atvirkščiai, anot V. Legkausko, rinkėjus patraukia pozityvus kalbėjimas. Jų simpatijas galima pelnyti ir dažnai bei daug šmėžuojant televizijos ekrane. Geriausias to pavyzdys esą socialdemokratų kandidatas į prezidentus Zigmantas Balčytis.

„Jis tiesiog buvo paskelbtas kandidatu, kelis kartus pasirodė ekrane. Ar jis ką nors per tą laiką nuveikė? Ne, lyg ir nieko. Bet jo reitingai per trumpą laiką šoktelėjo trigubai (nuo 3 proc. iki 9 proc.). Tas reitingas, žinoma, nėra stebuklingai didelis, bet jis tiesiog pašmėžavo ekrane, ir tai buvo viskas, ką jis padarė ir ko reikėjo, kad reitingai pakiltų“, – aiškina V. Legkauskas.

Šis kandidatas, kaip ir dabartinė prezidentė D. Grybauskaitė, psichologo nuomone, moka elgtis su visuomene. Tai gerai daryti sekasi ir Darbo partijos iškeltam kandidatui Artūrui Paulauskui, tik šiam politikui reikėtų dažniau pasirodyti ekrane, mano V. Legkauskas.

„Reikia įjungti finansinę pavarą, kad jo veidas ekrane būtų dažniau. Šiaip A. Paulauskas neveltui nebe pirmą kartą yra kandidatas į prezidentus. Savo laiku jam trūko ne taip ir daug. Visus gerus dalykus jis turi – ir šypsotis išmoko per pirmą rinkiminę kampaniją, ir kalbėti moka pozityviai, ir jo išvaizda yra labai nebloga“, – atkreipia dėmesį specialistas.

Jis taip pat priduria, kad tuo esą gali pasigirti ir liberalcentristų ir visuomeninio judėjimo „Taip“ remiamas kandidatas Artūras Zuokas, tačiau paskui jį driekiasi neigiamų asociacijų šleifas, kuris ilgainiui tampa stiprus barjeras. „Tos neigiamos asociacijos yra vienas iš svarbių dalykų, kuris, laikui bėgant, sukuria pakankami stiprų barjerą ateities rinkimams, o artimiausi rinkimai yra gegužės mėnesį“, – sako V. Legkauskas.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną. Jei reikės antrojo turo, jis vyks gegužės 25-ąją.