Vertindamas teisėsaugos antradienį pateiktą informaciją dėl Egidijaus Anupraičio, kuris įtariamas nušovęs savo artimuosius, A.Navickas neabejojo, jog leidimą ginklui išdavęs psichiatras neturėjo jokių duomenų apie E.Anupraičio psichikos sutrikimus ar ankstesnį gydymą. Prokurorai kelia abejones, ar, kaip įtariama, 21 šūvį į artimuosius paleidęs vyras yra psichiškai sveikas.

„Sakykime, alkoholikas - jis neina gydytis, bet jis gali gauti visas pažymas. O jei žmogus ateina gydytis, jis iškart tampa apribotas. Sistema yra tokia, kad neitų žmogus gydytis pas psichiatrus. Pavyzdžiui, dirbu tokį darbą, kaip apsaugininkas, turiu ginklą. Aš neisiu, nors man ir blogai - gal man ten vaidenasi, gal depresija, gal turiu nemigą. Aš neisiu vien dėl to, kad prarasiu profesiją. Sistema padaro mus nesaugesniais, nes didesnė dalis žmonių nesikreipia pagalbos, kuriems reikia tos pagalbos“, - aiškino psichiatras.

„Visiems atrodo - oi, reikėjo atimti iš jo ginklą. O kaip jūs būtumėte iš jo atėmę, jei jis nesikreipė į psichiatrą? Koks čia mechanizmas - atimti? Bet jei jis būtų jautęs, kad jam su sveikata blogai, kad jis galėtų tęsti darbą nuėjęs pas psichiatrą, tai aš garantuoju, kad ta nelaimė gal ir nebūtų įvykusi“, - kalbėjo jis.

Psichiatras sukritikavo premjero Sauliaus Skvernelio pastabas, jog Lietuvoje trūksta centralizuotos duomenų bazės, kuri leistų įvertinti pretendentų gauti ginklą psichinę būklę. Anot jo, sistema veikia, galimybės patikrinti asmens ligos istoriją egzistuoja ir šiuo metu, bet svarstymai dar labiau kontroliuoti ginklų išdavimą „yra didžiausia klaida“.

„Absurdas. Yra centralizuota Ligonių kasų sistema, policininkai labai tuo džiaugiasi. Buvau susirinkimuose, sakoma: jūs duokite man priėjimą prie tos bazės ir mes viską ten sužiūrėsime. Bet tai absurdas. Jei žmogus F (psichikos ligų) kodą įsirašė prieš ketverius ar penkerius metus, tai niekas nežiūri, kokia jo būklė dabar yra. Mes kalbame apie jo dabartinę būklę, o ne kas buvo prieš kelis metus. Policininkų požiūris - mes viską galime sukontroliuoti. Turi būti humanisto požiūris, o ne toks“, - sakė A.Navickas.

Medikas paaiškino, kad šiuo metu pažymą, leidžiančią įsigyti ginklą, psichiatras išduoda, jei neturi informacijos, jog asmuo gydėsi. Jei jis yra sirgęs, pavyzdžiui, depresija, bet šiuo metu yra sveikas, tai užkerta kelią asmeniui gauti ginklą visą gyvenimą. Kai kuriais atvejais, psichiatro nuomone, tai gali dar ir pabloginti žmogaus savijautą, socialinę adaptaciją.

Pasak jo, šiuo metu teisės aktai numato, kad sulaukęs paciento, kuris turi ginklą ar vairuoja automobilį, psichiatras per penkias dienas turi informuoti gydymo įstaigos administraciją, kuri savo ruožtu turi perspėti policiją. Tuomet yra naikinamas vairuotojo pažymėjimas, leidimas ginklui, jis paimamas. Anot A.Navicko, tokia tvarka sukuria priešingą, neigiamą efektą.

„Medžiotojas gali persirgti depresija ir po to sėkmingai turėti tą hobį. Jei mes iš jo tą hobį atimame, jis tada gali blogiau jaustis ir nežinoti, kur pasidėti (...). Šis atvejis yra viena. Bet kiek įvyksta nelaimių, kiek yra nusižudoma, kada žmonės serga depresija ir neina pas psichiatrą, artimieji negali nuvesti, nes jei nueis, jis neteks galimybės būti teisėju, gydytoju. Šie žmonės patenka į nelaimę vien dėl to, kad negavo paslaugos“, - pasakojo medikas.

Jis pabrėžė, kad psichikos problemų turintys asmenys gali griebtis ir kitų ginklų, pavyzdžiui, peilį, nors jam leidimo nereikia. A.Navickas priminė, kad psichiatro pažymas turi gauti ir norintys gauti vairuotojo pažymėjimą, o tokių asmenų Lietuvoje yra gerokai daugiau nei milijonas. Jų patikrinimui psichiatrai poliklinikose ir kitose gydymo įstaigose skiria vos kelias minutes, per kurias įvertinti asmens būklės neįmanoma, tačiau tam eikvojamas gydytojų laikas ir būsimų vairuotojų pinigai, teigė psichiatras.

Įtariamasis keturių savo artimųjų nužudymu E.Anupraitis buvo sulaikytas antradienį.

Jis šių metų kovą legaliai įsigijo šaunamąjį ginklą. Įtariamasis buvo atlikęs visus tam reikalingus formalumus. Norinti gauti leidimą ginklui, Lietuvoje būtina pateikti psichiatro pažymą.