Šis konfliktas kilo grupei profesionalių skulptorių bei dailininkų Vienybės aikštėje prieš savaitę surengus aplinkos meno simpoziumą "Abonementas skulptūrai".

Skulptorius Vytautas Umbrasas ir menotyrininkė Violeta Jasevičiūtė prie įėjimo į muziejų esančioms liūtų skulptūroms padėjo šviežių kaulų su užrašu iš Evangelijos: "Ir jie bus pasotinti".

Muziejininkai žiūrovų akivaizdoje išplūdo akcijos autorius, išmėtė prie liūtų padėtus kaulus.

Simpoziumo oponentų pasipiktinimą sukėlė ir Česlovo Lukensko akcija "Išmestas žmogus", kuri buvo surengta šalia istorinių tautos veikėjų biustų muziejaus sodelyje.

Šios akcijos autorius, ironizuodamas tautiečių troškimą užlipti ant postamentų, pagamino butaforinius postamentus ir ant jų užkėlė savo studentus. Po simpoziumo muziejininkai savo pasipiktinimą ir kaltinimus menininkams išplatino viešu laišku.

Menininkai nutarė nekomentuoti šio incidento, bet surengti nebylią atsiprašymo akciją.

Varpų bokšto laikrodžiui mušant 12 valandą prie paradinio įėjimo į muziejų laidotuvių ritualo ritmu, vilkėdami gedulo rūbais ir ant veidų užsidėję šunims skirtus antsnukius, vorele atėjo daugiausia kaltinimų sulaukusių akcijų autoriai ir juos palaikantys aplinkos meno simpoziumo dalyviai.

Išsirikiavę priešais muziejų bei liūtų skulptūras jie tyliai stovėjo 15 minučių - tiek, kiek stovima garbės sargyboje prie karsto, ir tylomis pasitraukė iš Vienybės aikštės.