DELFI šaltiniai atskleidė, kad ikiteisminį tyrimą atliekantys Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Generalinės prokuratūros pareigūnai įtaria, jog Seimo narys Rimas Antanas Ručys, buvęs vidaus reikalų viceministras Algimantas Juocevičius bei buvęs vidaus reikalų ministro Dailio Alfonso Barakausko patarėjas Ervinas Raistenskis galimai susitarė ir organizuota grupe esą darė sunkius nusikaltimus – prekiavo poveikiu, kai iš televizijos laidų prodiuserio Rolando Skaigirio paėmė labai didelės vertės kyšį.

„R. Skaisgirys galimai susitarė su R. A. Ručiu, A. Juocevičiumi ir E. Raistenskiu, veikiančiais organizuota grupe, prekiauti poveikiu ir duoti didesnės negu 250 MGL vertės kyšį partijos naudai ir tokį kyšį davė“, – teigiama ikiteisminio tyrimo medžiagoje.

Kokią konkrečią sumą R. Skaisgirys sumokėjo partijai, tyrėjai dar aiškinasi, tačiau ji yra didesnė nei 32,5 tūkst. Lt.

Įtarimuose taip pat nurodyta, kad už pinigus „tvarkiečiai“ įsipareigojo paveikti Vidaus reikalų ministeriją ir čia dirbančius valstybės tarnautojus, kad šie, vykdydami įgaliojimus, neteisėtai veiktų, atsižvelgdamos į  R. Skaisgirio atstovaujamų viešosios įstaigos „Pradas Media“ ir uždarosios akcinės bendrovės „NT Service“ interesus.

Be to, ikiteisminio tyrimo duomenimis, Seimo narys R. A. Ručys ir R. Skaisgirys galimai sukurstė bei organizavo, o „Pradas media“ direktorius Justinas Garliauskas ir „NT Service“ vadovas Peisachas Kačerginskis apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą, dėl ko iš dalies negalima nustatyti dviejų bendrovių veiklos, turto ir įsipareigojimų dydžio bei struktūros.

Įtariamaisiais patraukti „tvarkiečiai“ ir jų į Vilniaus mero postą deleguojamas R. Skaisgirys kratosi jiems pateiktų įtarimų. Anksčiau DELFI skelbė, kad R. A. Ručys ir buvęs ministras D. A. Barakauskas ikiteisminiame tyrime yra specialieji liudytojai.

Specialiojo liudytojo statusas – per žingsnį nuo tapimo įtariamuoju. Paprastai teisėsauga tokį statusą liudytojams suteikia, kai nėra pakankamai įrodymų, kad būtų galima jiems pareikšti įtarimus. Tiesa, čia situacija gali būti kitokia – R. A. Ručiui, kaip Seimo nariui, įtarimai negali būti pareikšti, kol nepanaikinta jo teisinė neliečiamybė.

Tuo metu partijos pirmininkas R. Paksas pradėtą tyrimą vadino politiniu užsakymu ir aiškino, kad kratos partijos būstinėje buvo atliktos neteisėtai. Tačiau tokius jų teiginius paneigė ikiteisminio tyrimo teisėjai – konstatuota, kad krata partijos būstinėje atlikta teisėtai, taip pat pagrįstai buvo paimti daiktai, galintys turėti reikšmės tyrimui.

Įtariama, kad neteisėti susitarimai tarp R. Skaisgirio ir „tvarkiečių“ ir įvyko partijos būstinėje Vilniaus centre. Partijai įtarimai šioje byloje kol kas nepareikšti.