Dienraštis „Lietuvos rytas“ praneša, kad Generalinė prokuratūra padėjo tašką lėšų iššvaistymu, kuriuos buvo aptikusi Valstybės kontrolė, iššvaistyme.

Valstybės kontrolė (VK) neteko žado ir piktinasi, kad negana to, kad panaikinti įtarimai, jie apie nutrauktą tyrimą sužinojo bene paskutiniai.

VK dar prieš pat šią baigtį Generalinei prokuratūrai surašė ir išsiuntė savo pastabas, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, tačiau jokio atsakymo negavo. „Mes kreipėmės į prokurorus trečią kartą, susiskambinome su jais, jie liepė mums parašyti raštą. Negali būti, kad ikiteisminis tyrimas visiškai nutrauktas,” - nuostabos neslėpė VK atstovė Violeta Kiburytė.

VK rankų nenuleido po to, kai dar kovą įtarimus Valdovų rūmams skirtų valstybės lėšų iššvaistymu panaikino Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo (ONKT) departamento prokuroras Gintaras Plioplys. VK tuomet irgi negavo greitai informacijos, skundėsi Seimo Audito komitete. Galiausiai ONKT vyriausiasis prokuroras Irmantas Mikelionis, nors ir nenagrinėjo VK skundo, ėmėsi savarankiško pavaldinio sprendimo patikrinimo. Praėjusią savaitę jis palaimino pavaldinio sprendimą ir paaiškino, kad VK neprivalo informuoti.

Dienraštis primena, kad dvejus metus trukusio tyrimo metu prokurorai sumenkino VK nurodytas problemas dėl galimo lėšų iššvaistymo, o kai kur konstatavom suėjusią senatį. Prokuratūra nurodo, kad Valdovų rūmų atstatymo darbams 2000–2010 metais buvo panaudota tik 213 mln. 116 tūkst. litų, o Valstybės kontrolės nurodyta gerokai didesnė suma tebuvo prognozuojama visiško rūmų atstatymo kaina.

Generalinė prokuratūra sureagavo į dienraščio publikaciją ir ketvirtadienio rytą išplatino pranešimą spaudai, kuriame išdėsto motyvus, kodėl tyrimas nebuvo atnaujintas:

„Keletą metų trukusio ikiteisminio tyrimo metu Generalinės prokuratūros prokurorai, Lietuvos kriminalinės policijos biuro tyrėjai, Lietuvos teismo ekspertizės centro ekspertai kruopščiai tikrino visus, tiek Valstybės kontrolės tiek jiems patiems kilusius, įtarimus ir abejones, galimas nusikalstamos veikos schemas tokio pobūdžio ir masto objekte, siekdami, kad ikiteisminis tyrimas kuo išsamiau bei objektyviau atsakytų į auditorių keliamus klausimus ir nepaliktų jokių abejonių dėl šio ypatingos svarbos visai Lietuvai projekto įgyvendinimo.

Tyrimo eigoje buvo apklausta apie 60 liudytojų, gautos 8 reikšmingos, didelės aprėpties specialistų ir ekspertų išvados. Buvo surinkti, palyginti, patikrinti ir įvertinti įvairūs projektavimo bei darbų organizavimo bei priežiūros vykdymo, viešųjų pirkimų, finansinių atsiskaitymų dokumentai, revizuoti jų pagrindu priimti sprendimai, išanalizuotos sutartys su visais jų pakeitimais ir priedais, susipažinta su archeologinių, istorinių - menotyrinių tyrinėjimų bei kita dokumentacija, objektai apžiūrėti vietoje.

Liudytojų parodymai bei byloje surinkti dokumentai buvo vertinti atsižvelgiant į būtent tuo metu galiojusių įstatymų, vyriausybės nutarimų bei poįstatyminių teisės aktų nuostatas bei reikalavimus, įskaitant ir daugybinius tų teisės aktų pakeitimus, nustatytos auditoriams įtarimus sukėlusių sprendimų ir išlaidų priežastys bei pagrįstumas.

Iš viso šio itin sudėtingo dėl tiriamo objekto unikalumo ikiteisminio tyrimo medžiaga sudaro net 70 tomų.

Pagal priskirtas funkcijas ir kompetencijas Valstybės kontrolės auditoriai vertinimus daro revizuodami iš esmės tik finansinių dokumentų duomenis ir išsamiau netikrina jų atitikimo daugelio teisės aktų reikalavimams, nevertina abejotinų duomenų pasitelkdami specifinių sričių specialistus, kurių išmanymo prireikė vertinant šiame objekte atliktus darbus ir procesus. Todėl Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro Gintaro Plioplio priimtas nutarimas nutraukti minėtą ikiteisminį tyrimą, nes atkuriant Vadovų rūmus nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių, ir vyriausiojo prokuroro Irmanto Mikelionio sprendimas jo neatnaujinti, vertintinas ne kaip prieštaravimas Valstybės kontrolės išvadoms, o kaip argumentuotas ir išsamus atsakymas į auditorių iškeltus klausimus ir įtarimus.“