Taip pat S.Verseckas siūlo Darbo partijai skirti apie 376 tūkst. eurų baudą.

Lietuvos apeliaciniame teisme, kuriame apeliacine tvarka nagrinėjama Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byla, sakydamas baigiamąją kalbą prokuroras ketvirtadienį teigė, kad pirmos instancijos teismas, skyręs V.Gapšiui baudą, netinkamai taikė baudžiamąjį įstatymą, todėl nuosprendis šioje dalyje turi būti pakeistas. Vilniaus apygardos teismas 2013 metais V.Gapšiui skyrė 35 tūkst. litų (per 10 tūkst. eurų) baudą.

Tuo metu už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą Darbo partijos įkūrėjui V.Uspaskichui apygardos teismas yra skyręs ketverių metų laisvės atėmimo bausmę. Kartu nuteistai parlamentarei Vitalijai Vonžutaitei skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė (pastarosios bylą Apeliacinis teismas išskyrė į atskirą), o buvusi partijos finansininkė M.Liutkevičienė nuteista vienų metų laisvės atėmimo bausme.

S.Verseckas Apeliacinio teismo prašė V.Uspakichą, V.Gapšį bei M.Liutkevičienę pripažinti veikus organizuotoje grupėje, taip pat panaikinti pirmos instancijos nuosprendžio dalį, išteisinančią V.Uspaskichą dėl sukčiavimo apgaule partijai gaunant valstybės dotacijas ir kompensaciją.

Taip pat jis teigė, kad dabar veikiančiai Darbo partijai, kaip juridiniam asmeniui, turi būti taikoma atsakomybė dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo 2004-2006 metais, sukčiavimo apgaule išvengiant prievolės mokėti privalomus mokesčius ir įmokas bei dėl sukčiavimo apgaule įgyjant valstybės dotacijas ir kompensaciją.

Anot S.Versecko, iš Darbo partijos turi būti išieškoma turto už daugiau 24 mln. litų (apie 7 mln. eurų), kurie, kaip nustatė ekspertai, figūravo kaip pajamos partijos „juodojoje buhalterijoje“. Prokuroras pabrėžė, kad nepaisant reorganizacijų, tuomet egzistavusi ir dabar veikianti Darbo partija yra ta pati organizacija, kuri vykdo tą pačią veiklą, turi daug tų pačių narių, veikia tose pačiose patalpose.

Byla Darbo partijos atžvilgiu 2013 metais Vilniaus apygardos teisme buvo nutraukta paskelbus, kad partija kaip juridinis asmuo veiklą baigė įvykdžius reorganizaciją.

Pirmos instancijos teismo sprendimą apskundė tiek nuteistieji, tiek prokuratūra.

Nuosprendis įsigalioja po apeliacinės instancijos teismo sprendimo.

V.Uspaskichas nuosprendžio žada laukti Lietuvoje

 Išgirdęs valstybės kaltintojo pasiūlytą šešerių metų laisvės atėmimo bausmę „juodosios buhalterijos“ byloje Darbo partijos įkūrėjas europarlamentaras Viktoras Uspaskichas žada nuosprendžio laukti Lietuvoje, o prokurorą Saulių Versecką kaltina vykdant užsakymą.

„Aš visiškai nesutinku su kaltinimais. Tai yra užsakymas, kurį prokuroras tvarkingai vykdo“, - BNS Apeliaciniame teisme sakė V.Uspaskichas, nepatikslinęs, kas galėtų būti S.Versecko užsakovai.

Politikas sakė besidžiaugiantis už partijos kolegas Vytautą Gapšį ir Mariną Liutkevičienę, kad byloje šiems švelninamos aplinkybės ir prokuroras siūlo juos nuteisti lygtinai. Kita vertus, jis pabrėžė byloje pasigendantis kaltumo įrodymų.

„Man nebaisus tas kalėjimas, man baisu, kada viskas daroma nepadėjus ant stalo įrodymų“, - sakė V.Uspaskichas.

„Darbietis“ patikino, kad Apeliacinio teismo nuosprendžio lauks Lietuvoje.