Pirmadienį Vilniaus apygardos teisme Generalinės prokuratūros prokurorai - Saulius Verseckas ir Rolandas Stankevičius - tęsė baigiamąją kalbą vienoje svarbiausių rezonansinių pastarųjų dviejų dešimtmečių bylų. Šioje byloje yra vienintelis teisiamasis - buvęs Rygos OMON pareigūnas Konstantinas Michailovas (buvęs Nikulinas).

Per du posėdžius pavyko paskelbti apie pusę daugiau kaip 100 lapų sudarančios kalbos.

"Pareigūnai buvo nužudyti todėl, kad dirbo Medininkų poste ir vykdė tarnybines pareigas", - teisme sakė R.Stankevičius.

Rolandas Stankevičius
Jo teigimu, pareigūnai negalėjo būti nužudyti dėl asmeninių motyvų, nes tyrimo metu buvo išsiaiškinta, kad jie neturėjo didelių nesutarimų nei darbe, nei asmeniniame gyvenime. R.Stankevičius taip pat pažymėjo, kad Medininkų poste nebuvo sulaikyta nei kontrabandos, nei ginklų, nei narkotikų. Sieną kirsdavo tik automobiliai su "Gariūnų prekėmis".

Pasak prokuroro, nepriklausomos Lietuvai sieną su Baltarusija saugančius pareigūnus nuolat puldinėjo sovietinei valdžiai ištikimi specialiosios paskirties milicijos daliniai - OMON. Kadangi pasienio postuose dirbo beginkliai Muitinės departamento pareigūnai, užtikrinti saugumą ir įstatymų laikymąsi buvo paskirti policijos greitojo reagavimo policijos rinktinės ARAS bei kelių policijos pareigūnai.

R.Stankevičius baigiamojoje kalboje teigė, kad dieną prieš žudynes sunkvežimiu atvažiavę OMON pareigūnai fotografavo Medininkų postą.
Tą pačią dieną prie posto atvažiavęs asmuo norėjo kirsti sieną, tačiau nesutiko, kad jo automobilis būtų patikrintas ir parodė KBG pažymėjimą. Anot prokuroro, Lietuvos pareigūnams nesutikus sovietų saugumiečio praleisti netrukus prie posto atvažiavo OMON būrys ir nukreipė ginklus į juos. Tuo metu nepatikrintas į Baltarusiją nuvažiavo KGB pareigūno automobilis.

Prokuroras, remdamasis liudytojų parodymais, teigė, kad nusikaltimo metu Vilniaus OMON bazėje lankėsi kolegos iš Rygos, tačiau rytinės rikiuotės metu pasirodė tik vienas iš atvykėlių.

R.Stankevičiaus teigimu, Medininkų posto užpuolime turėjo dalyvauti ne mažiau kaip trys asmenys.

Praėjusiame posėdyje prokuroras sakė, kad Medininkuose šešis Lietuvos sieną saugojusius pareigūnus nužudė ir dar du sunkiai sužeidė trijų Rygos OMON pareigūnų grupė, kurioje buvo ir K.Michailovas.

Anot, R.Stankevičiaus, K.Michailovas įvykdė Baudžiamojo kodekso 129 str. 2 ir 5 punktuose numatytą nusikaltimą - ten numatyta atsakomybė už dviejų ar daugiau asmenų nužudymą dėl jų tarnybos vykdymo. Minėtas straipsnis numato laisvės atėmimo bausmę nuo aštuonerių iki 20 metų arba iki gyvos galvos.

Pasak teisėsaugininko, nužudyti Medininkų pareigūnus buvo suburta trijų rygiečių grupė, kurią sudarė K.Michailovas, Andrejus Laktionovas ir Aleksandras Ryžovas. Jiems įvykdyti nusikaltimą liepė jų vadas Česlavas Mlynikas.

K.Michailovas kol kas yra vienintelis įtariamasis, kuris stojo prieš teismą dėl Lietuvos pareigūnų žudynių Medininkų pasienio poste. Kitus įtariamuosius Rusija atsisako išduoti.

Kaltinamasis 2007 metais buvo sulaikytas Latvijoje ir perduotas Lietuvai. Nuo to laiko K.Michailovas yra suimtas.