Apie tai antradienį pranešė Generalinė prokuratūra, nurodanti, kad tyrimą pavesta atlikti Šiaulių apygardos prokuratūrai. Šį tyrimą dar penktadienį prokurorų paprašė pradėti svetimą žmogų palaidojusi kaunietė Irena Snarskytė.

DELFI penktadienį paskelbė, kad I. Snarskytei Šiaulių morge buvo išduotas ne jos 34 metų sūnus Algminas Banišauskas, o kitas avarijoje žuvęs vyras – Lietuvoje gimęs, bet ilgą laiką Latvijoje gyvenęs 42 metų Vladimiras Medvedevas.

Kad įvyko klaida, kai kurie artimieji pastebėjo, kai tik šis buvo parvežtas atsisveikinti į namus, tačiau skausmo kamuojama motina to net nenorėjo girdėti – jai buvo įteikti dokumentai, jog parsivežė sūnų, kuris patyrė daugybę traumų, jo kūnas buvo tiesiog suniokotas.

Maniusi, kad laidoja savo sūnų, moteris jį kremavo Lenkijoje, nes šios paslaugos ten kainavo pigiau.

O po laidotuvių I. Snarskytė sužinojo, kad kitą vyrą laidoti pasiėmę žmonės karste pamatė gulinti ne V. Medvedevą, o A. Banišauską.

Ne savo sūnų palaidojusi motina kurį laiką net negalėjo rūpintis tikrojo sūnaus laidotuvėmis, nes jai nebuvo išduodami dokumentai – jis oficialiai buvo palaidotas.

Tik kilus skandalui Kėdainių krematoriume dar kartą buvo apžiūrėtas A. Banišausko kūnas ir motinai jį atpažinus, buvo išduoti laidojimo dokumentai.

Ne savo sūnų palaidojusi I. Snarskytė DELFI sakė, kad apie tai, jog amžinojo atilsio išlydėjo svetimą žmogų, sužinojo tik ketvirtadienį, kai buvo nutarta laidoti kitą per avariją žuvusį vyrą – kartu su jos sūnumi mikroautobuse važiavusį V. Medvedevą.

„Jį parsivežė iš morgo, atidarė karstą ir pamatė, kad ten guli mano sūnus, – neįtikėtiną istoriją pasakojo moteris. – Tada paskambino man ir pasakė – nepatikėjau, bet sėdau į mašiną ir nuvažiavau pasižiūrėti. Ir pamačiau savo vaiką.“

„Jūs suprantate, ne tą žmogų palaidojau – jį man išdavė lavoninė, – kalbėjo ji. – Kai sūnų atvežė, jis visas buvo sužalotas, jo lūpos buvo susiūtos, po avarijos jis dar penkias valandas ant kranto ištrauktas iš vandens gulėjo, man aiškino, kad jis į save nepanašus dėl patirtų daugybinių sužalojimų. Aš suabejojau nuo pat pirmos minutės, kad čia ne mano sūnus, bet jie mane įtikino, kad čia jis ir dar dokumentas prie jo buvo pridėtas. Ir daiktai, drabužiai prie sūnaus buvo pridėti.“

Moteris įsitikinusi, kad situacija, į kurią pakliuvo – yra didžiausias pasityčiojimas iš žmonių.

„Kaltų nebeliko – Telšių policija kaltina Kelmę, o ši nesijaučia kalta, likau kalčiausia aš, nes esu nepilno proto, kad karste savo sūnaus nepažinau“, – sakė ji.

Valstybinės teismo medicinos tarnybos Šiaulių skyriaus vedėjas Robertas Obrikis sakė, kad kol kas negali paaiškinti, kaip galėjo būti sukeisti kūnai.

„Kol kas dar vyksta ikiteisminis tyrimas, mes sakome, kad galimai sumaišyti, dar tai aiškinasi pareigūnai – kurioje vietoje tai įvyko, žinokite, dar ir patys nelabai žinome, čia turbūt teisėsaugos pareigūnai turėtų išaiškinti, – sakė jis. – Taip, jie buvo pas mus pristatyti – autoįvykis buvo penktadienį, o pas mus juos atvežė pirmadienį. Jie buvo identifikuoti iš įvykio vietos ir mes dokumentuose surašėme taip, kaip nurodyta tyrėjų.“

R. Obrikis neslėpė, kad jį nustebino tokia istorija. „Juk jūs suprantate, kad tie mirusieji, kurie yra pas mus atvežami, ekspertai jų nepažįsta – tapatybės nustatymas yra teisėsaugos pareigūnų reikalas, jie mums pateikia, parodo, mes atliekame tyrimus“, – sakė jis.

Tuo metu Telšių apskrities policijos atstovė Aušra Blaževičienė sakė, kad policijos pareigūnai nepadarė jokių klaidų, kai nustatė per eismo įvykį žuvusių vyrų tapatybes.

„Eismo įvykio vietoje abu kūnai buvo identifikuoti ir perduoti bendrovei, kuri teikia kūnų išgabenimo teismo medicinos ekspertams paslaugas, – sakė ji. – Pas vieną avarijoje žuvusį asmenį buvo rasti dokumentai, o kitas žmogus buvo atpažintas įvykio vietoje.“

Kaip galėjo būti kūnai sukeisti, policijos atstovė negalėjo komentuoti.

„Reikia pripažinti, kad kažkur įvyko klaida“, – penktadienį sakė A. Blaževičienė.