M.Bastys prokurorų prašė pradėti tyrimą dėl Valstybės saugumo departamento (VSD)vadovo Dariaus Jauniškio ir išvadą rengusių darbuotojų galimo piktnaudžiavimo.

Prokuratūra informavo, kad skundą išnagrinėjęs Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras nustatė, kad nebuvo padaryta nusikalstama veika, turinti piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi požymių.

Prokuroras nurodo, kad nesant šių požymių, M.Bastys gali skųsti pačią VSD išvadą įstatymų numatyta tvarka.

Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui pateiktoje VSD medžiagoje aprašomi M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos "Rosatom" atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu. VSD vertinimu, šie ryšiai daro M.Bastį pažeidžiamu ir keltų grėsmę jam patikėtos valstybės paslapties saugumui.

M.Bastys traktuoja, kad bendravimas su VSD medžiagoje minimais asmenimis "galėtų būti vertinamas kaip nepageidaujami ryšiai Seimo nario etikos prasme", tačiau ne grėsmė valstybės paslaptims. Parlamentaras pabrėžė manantis, kad VSD pareigūnai tyčia netinkamai taikė įstatymus ir sprendimu padarė jam didelę žalą.

VSD dėl M.Basčio ryšių su nusikalstamo pasaulio ir Rusijos energetikos kompanijų atstovais pateikė neigiamą išvadą dėl leidimo dirbti su slapta informacija. V.Pranckiečio raginimu M.Bastys dėl to paliko Seimo vicepirmininko pareigas bei suspendavo narystę Socialdemokratų partijoje, tačiau iš parlamento trauktis sako nematantis pagrindo. Jam pradėtas apkaltos procesas.