„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas P. Gražulis iš Seimo tribūnos pareiškė, kad jam būnant krikščionių demokratų partijos sąrašuose partija taip pat turėjo juodąją apskaitą.

„Aš prisipažinsiu, būdamas Lietuvos krikščionių demokratų partijos valdybos pirmininkas, kada dar Vokietijos kancleris buvo Helmutas Kohlis, vežėme markes į Lietuvą partijai, vežėme ir iš Vokietijos, vežėme ir iš krikščionių demokratų Švedijos. Ir neapskaitėme tų pinigų. Aš asmeniškai atvirai ir drąsiai tai sakau. Ar aš galiu teisti kitus, kai tai darė, mūsų partijoj tai vyko? Gal mes buvome gudresni už V. Uspaskichą? Kaltė ta, kad jis vedė buhalteriją, o mes nevedėme: pasidalinome pinigus ir nėra popieriukų jokių. Štai koks skirtumas“, - ketvirtadienį svarstant „darbiečių“ neliečiamybės klausimą posėdyje sakė P. Gražulis.

Tačiau jo pasisakyme yra neatitikimų. Biografijoje jis nurodo, kad Lietuvos krikščionių demokratų partijos valdybos pirmininku buvo 2001-2004 metais, o H. Kohlis kanclerio pareigas baigė eiti 1998 m.

Partijos pinigus tvarkęs buvęs artimas P. Gražulio bendražygis Ignacas Stasys Uždavinys tikina, kad jokios juodosios apskaitos nebuvo.

„Jis apšmeižė krikščionių demokratų partiją. Aš buvau tuo buhalteriu, tvarkiau partijos finansus ir aš žinau, kaip ten buvo ir kas ten buvo. Ir tegul jis nekalba – jokių juodųjų buhalterijų nebuvo. Viskas buvo fiksuojama, tie dokumentai niekur neprapuolė. Mes visi žinom, kas yra P. Gražulis ir kokios jo kalbos, kai jis užsidegęs, kada savęs nevaldo“, – sakė I. S. Uždavinys.

Prokurorai aiškinsis ir spręs, ar pradėti tyrimą dėl P. Gražulio pasisakymų.

„Aiškinsimės ir priimsim sprendimą, ar pradėt, ar nepradėt (tyrimą – DELFI). Tiktai viešas, žodinis žmogaus pareiškimas nėra pagrindas pradėti ikiteisminį tyrimą. Tai situacija yra būtent tokia. Tikrai negaliu pasakyti, kaip mes aiškinsimės, kadangi tą darys tie pareigūnai, kuriems bus pavesta“, – kalbėjo prokuroras Irmantas Mikelionis.

Prokurorai nespėlioja, kiek gali užtrukti, kol priims sprendimą.

„Gindamas V. Uspaskichą užtraukėte bėdą savo partijos bičiuliams?“ – žurnalistai paklausė P. Gražulio.

– Aš negyniau V. Uspaskicho, aš pasakiau tai, kas vyksta Lietuvoje, ir, manau, tai yra žinoma gal ne visiems žmonėms, bet partijoje, kurie buvo aktyvesni ar kurie buvo valdyboje, tikrai tuos dalykus žinojo.

Be abejonės, tai buvo labai seniai, gal datą ir netiksliai pasakiau. Aš esu vienas iš krikščionių demokratų partijos signatarų, vienas iš įkūrėjų. <...> Norėjau pasakyti neapšmeiždamas krikščionių demokratų, bet pasakyti, kad tai daroma beveik visose partijose. Kitas dalykas, šiandien, partijos gal ir neturi juodųjų technologijų, bet pavyzdžiui per agentūras viešinami ministerijų darbai, ministerijoms vadovauja ministrai. Paviešina kažkiek ministerijų darbus, o už pusę paviešina partijos gerus darbus, patį ministrą. Šiandien yra tokios technologijos, kad įrodyti beveik neįmanoma. Visi žino, kad tas yra daroma.

– Ko jūs siekėte tokiu savo pasisakymu?

– Ar aš turiu mest akmenį į kitą, kai man pačiam teko šituose procesuose dalyvaut? Antras dalykas, nu ką mes čia apsimetinėjam kvailiais? Baltarusijos ir kitų valstybių vadinami tie demokratiniai judėjimai. Kaip jie finansuojami? Per sąskaitas?

– Ar nereikėtų teisti tokių žmonių ar partijų, kurios užsiiminėja tokiais dalykais?

– Jeigu partijos, ypač tos, kurios buvo daugiausiai valdžioj, jos Lietuvai padarė daug didesnę žalą nei V. Uspaskicho partija. „Geonafta“ kaip privatizuota, jos kaina tikrai ne 50 mln. buvo su visais gręžiniais, o kaip privatizuota?

– Įsivaizduokite savo rinkėjus, kurie girdi, kad slėpėte mokesčius. Dabar jūs pats turėtumėte nueiti į prokuratūrą ir prisiduoti?

– O kuri partija to nedarė? Tai reiškia, jeigu slepi, esi teisus, o kitus gali teisti. Visi žmonės tą žino, tik jūs to nežinot.

– Tai kurios partijos ir kiek slepia?

– Beveik visos partijos. Vienas įtarimas: vyksta rinkiminė kampanija, agitacija dėl atominės elektrinės. Visos kampanijos turi būti apmokėtos iš mokesčių mokėtojų pinigų, o agitacija už atominę elektrinę, kuriai panaudota apie 12 mln. litų, tame tarpe ir A. Čekuolio pirkimas su kūnu ir siela. Be apmokėta pažeidžiant įstatymą ne iš rinkiminės partijos sąskaitos. Bet kadangi tai daro konservatoriai, tai jiems viskas galima.

– O kaip jūsų partijoje?

– Kadangi mūsų partiją stebi per mikroskopą, jeigu būtų bent koks nusižengimas, tikrai visi sėdėtų kalėjimuose.

– Kada eisite pas prokurorus?

– Kada pakvies, tada ir nueisiu.