Kelios dešimtys piketuotojų su plakatais ir vėliavomis išsirikiavo prie Policijos departamento, kur į 2010 metų veiklos rezultatų aptarimą rinkosi šalies policijos įstaigų vadovai, vidaus reikalų ministras ir generalinis prokuroras.

"Mes davėme priesaiką ir jos laikomės, o jūs?", "Gal Valys mums atsakys, kiek už nosies mus tampys", "Grąžinkite pasitikėjimą policija patiems policininkams", "Siekiame prabilti - verčiate užtilti", "Generalini prokurore, reikalaujame užtikrinti realų Kalvarijos ir kitų korupcinių bylų tyrimą" - skelbė susirinkusių plakatai.

"Mes susirinkome palaikyti septynis policijos pareigūnus, kurie jau trečius metus bando įrodyti ir bando apsiginti po to, kai nustatė tam tikrus korupcijos faktus galimai tarp savo vadovų. Jie yra priversti gintis nuo psichologinio spaudimo ir visų kitų - turbūt žinome, kokiais būdais spaudžiami tokie žmonės", - susirinkusiems sakė Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Tomas Vaitkunskas.
Į piketuotojus kreipėsi ir už paramą dėkojo buvęs Kalvarijos policijos komisariato viršininko pavaduotojas, neseniai į tyrėjo pareigas perkeltas Dainius Gaižauskas.

"Vasaros pabaigoje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, o dar sprendimų jokių nėra. (...) Kol kas vis dėlto tikimės, kad būsime išgirsti ir bus imtasi ryžtingų veiksmų, kurių imtis turi vadovybė", - žurnalistams sakė pareigūnas.

Pasak jo, šiuo metu Kalvarijos policijos komisariate padėtis yra "labai įtempta".

"Norime, kad žmonėms arba pareigūnams, kurie pažeidė įstatymą, būtų paskirtos realios bausmės. Mes prieš dvigubus standartus, kai prieš vienus žemesnės grandies pareigūnus, kurie padarė pažeidimus, iš karto pradedami tarnybiniai patikrinimai, o prieš aukštesnius vadovus praktiškai užsimerkiama, nieko nedarome. Mes prieš tokius procesus ir aukštų vadovų savivalę, kada jie naudojasi savo valdžia", - kalbėjo D.Gaižauskas.

Vienas iš septynių Kalvarijos pareigūnų, viešai prabilusių apie aukštesniųjų policijos vadovų galimus nusikaltimus, D.Gaižauskas sausio viduryje buvo perkeltas į trimis pakopomis žemesnes pareigas.
Generalinis prokuroras Darius Valys sakė tinkintis, jog ikiteisminis tyrimas šioje byloje bus užbaigtas "jei ne kitą, tai kovo mėnesį tikrai".

"Tai vertinu kaip nuomonės pareiškimą, saviraiškos laisvę, tačiau ikiteisminį tyrimą mes siekiame atlikti kuo nešališkiau. Galbūt ikiteisminį tyrimą šiek tiek komplikavo operatyvinės informacijos išslaptinimas, kuris gana ilgai užtruko", - žurnalistams sakė D.Valys.
Jis pažymėjo nematantis "procesinių pagrindų" nušalinti nuo pareigų Marijampolės policijos vadovybę.

Generalinė prokuratūra praėjusių metų rugpjūtį pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą pagal Kalvarijos policijos komisariato pareigūnų pareiškimą apie aukštesniųjų policijos vadovų galimus nusikaltimus. Vykdyti ikiteisminį tyrimą prokuratūrą įpareigojo teismas. Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl vagystės, piktnaudžiavimo ir tarnybos pareigų neatlikimo.

Septyni Kalvarijos policijos komisariato pareigūnai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, nes įtarė tuometinį Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininko pavaduotoją Edvardą Bukotą dangsčius cigarečių kontrabandininkus.

Pasak pareigūnų, to paties komisariato viršininkas Kęstutis Kalinauskas galėjo dangstyti neteisėtus pavaldinio veiksmus, trukdyti tyrimui.

Kalvarijos pareigūnams pradėjus tirti šias istorijas, bylos išsireikalavo Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis. Jį ir policijos generalinio komisaro pavaduotoją Visvaldą Račkauską Kalvarijos policininkai įtarė dangstant minėtuosius Marijampolės apskrities VPK vadovus.

Policijos departamento atestacinė komisija yra nusprendusi, kad E.Bukota nėra tinkamas eiti pareigas. Birželio viduryje atestacinė komisija nusprendė K.Kalinauską Marijampolės apskrities VPK viršininko pareigose palikti. Jam pareikštas papeikimas.