Tuo tarpu kultūros ministrui Arūnui Gelūnui įteikti konkretūs reikalavimai dėl kultūros sektoriaus darbuotojų darbo ir gyvenimo sąlygų gerinimo, šiuo veiksmu tikintis, jog derybos su Kultūros ministerija pajudės iš mirties taško.

Penktadienį po Jungtinės profesinės sąjungos inicijuotų piketų prie Kultūros ministerijos ir Seimo naujienų agentūroje ELTA surengtoje spaudos konferencijoje Lietuvos kultūros darbuotojų sąjungos pirmininkas Juozas Rimkus teigė, jog praėjusių metų gruodį užmegztas dialogas su kultūros ministru A. Gelūnu nuteikė labai optimistiškai, o ministras savo ruožtu žadėjo, kad 2011 m. valstybės biudžete bus numatyta eilutė kultūros darbuotojų atlyginimų didinimui.

"Prieš Naujuosius metus turėjo prasidėti derybos, ir kultūros ministras tai paviešino per žiniasklaidą. Tačiau, ministro nelaimei, dieną prieš tai įvyko Vyriausybės posėdis, po kurio kultūros ministro pozicija kardinaliai pasikeitė. Praktiškai derybos buvo sužlugdytos, buvo sukviestos patogios Vyriausybei profsąjungos. O viešai buvo skelbiama, kad derybos vyksta ir toliau. Tačiau daugiau prie derybų klausimo nebebuvo grįžtama", - sakė J. Rimkus.

Kultūros darbuotojų atstovo teigimu, po nutrūkusių derybų proceso Kultūros ministerija užsiėmė poziciją visiškai ignoruoti profesines sąjungas ir į bet kokią užklausą jokio atsakymo nebesuteikė.

"Pagaliau kultūros sektorius gavo normalesnį ministrą, pagaliau per dvidešimt metų. Mes matom potenciją šitam žmogui. Tačiau jo žodžiais tariant: "Aš gavau per galvą už tai, kad šnekuosi su profsąjungomis ir apie jų atlyginimų didinimą", tai buvo pasakyta po Vyriausybės posėdžio. Prieš pat prasidedant pirmajam derybų raundui ministras buvo nutildytas. Vyriausybė nėra suinteresuota naikinti savo įgaliojimus, kuriais ji pati nustato atlyginimus", - aiškino J. Rimkus.

Kultūros darbuotojų sąjungos vadovo tikinimu, artimiausiu metu bus bandoma organizuoti susitikimą su A. Gelūno frakcija ir bandoma derėtis dėl ministrui suteikiamų įgaliojimų aktyviau atsižvelgti į kultūros darbuotojų darbo problemas.

"Mes darysime visus žingsnius, kad jam būtų atrištos rankos, kad jis galėtų bent pradėti tas derybas. Kultūros ministerija užsiėmusi kietą poziciją - visiškai neatsakinėti į jokius raštus. Jiems pasakė Vyriausybės posėdyje, kad nebendrautų su profsąjungomis", - pabrėžė J. Rimkus.

Tuo tarpu Lietuvos socialines paslaugas teikiančių darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkės Angelės Griškevičienės teigimu, derybos su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra pažengusios žymiai toliau, tačiau jokių konkrečių bei konstruktyvių veiksmų, išskyrus piktybišką profsąjungų ignoravimą, iki šiol nesulaukta.

"Buvo prirašyta daugybė raštų, kol mes prisiprašėme į susitikimą su ministru. Susitikimas buvo visiškai nekonstruktyvus. Tai buvo tik tuščias mūsų važiavimas. Reikalavom visą laiką derybų. Vyko įvairiausi debatai, susirašinėjimai, kurie mums nusibodo. Tuomet ėmėmės kitų veiksmų, pradėjom rinkti žmonių parašus, ar pritartų nacionaliniam streikui. Kai pradėjom rinkti parašus, jau buvome pastebėti ministerijos, mus buvo pasikvietę į susitikimą. Tačiau pasikvietė ir kitas profesines sąjungas, kurios praktiškai neturi nieko bendro su tuo, ko mes reikalaujame", - sakė A. Griškevičienė.

Pasak 160 profesinių sąjungų vienijančios Jungtinės profsąjungos pirmininko Arvydo Dambrausko, šiuo metu yra surinkta užtektinai faktų, liudijančių apie grubius socialinės apsaugos ir darbo ministro nusižengimus Konstitucijai, Lietuvoje ratifikuotoms tarptautinėms sutartims ir šalyje galiojantiems įstatymams, todėl Seimo frakcijoms bei Seimo Pirmininkei buvo įteiktas raštas, kuriuo profsąjungos įsipareigotų paremti ministrui inicijuojamą interpeliaciją.

"Ministro Jankausko veiksmus galėtumėm pavadinti sistemingai piktybiškais, kadangi prisistatėm deryboms, tačiau atsakymas iš viso negautas. Į reikalavimus atsakymų taip pat negauname. Susitarti nepavyksta. Jankauskas buvo prisižadėjęs šiuos reikalus spręsti net savo atstovaujamai partijai (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai - ELTA), tačiau jis net savo partijos neklauso", - teigė A. Dambrauskas.

D. Jankauskas: ministerija derybų su profsąjungomis nevilkina

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas teigia apgailestaujantis, jog savivaldos rinkimų išvakarėse yra eskaluojamos temos dėl nevykdomo socialinio dialogo ir tvirtina, jog ministerija palaiko tiesioginį dialogą su Jungtine profesine sąjunga.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) bei ministro D. Jankausko poziciją cituojanti ministerijos ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė Eltai teigė, jog paskutinis susitikimas dėl kolektyvinės sutarties sudarymo drauge su Jungtine profesine sąjunga įvyko vasario 23-iąją Kaune, prieš tai buvo susitikta vasario 21-ąją Vilniuje, o artimiausias susitikimas numatytas dar kitos savaitės pradžioje Vilniuje, kovo 1 dieną.

"Pasirengimas deryboms dėl kolektyvinės sutarties pasirašymo ministerijoje vyksta, yra nuolat bendraujama su Jungtinės profesinės sąjungos atstovais, siekiant kuo greičiau susėsti prie bendro derybų stalo su visomis profesinėmis sąjungomis, norinčiomis tartis dėl tų pačių klausimų. Nei ministras, nei ministerija derybų nevilkina, priešingai - esame suinteresuoti kuo greičiau sėsti prie derybų stalo, sutarti, o sutarus sudaryti kolektyvinę sutartį dėl socialinių darbuotojų darbo sąlygų gerinimo", - teigiama L. Bušinskaitės išreikštoje ministerijos pozicijoje.

SADM tikinimu, ministerija tikisi, jog jau artimiausiu metu pavyks su profsąjungų atstovais susitarti dėl kolektyvinės sutarties sudarymo, siekiant gerinti socialinio sektoriaus darbuotojų, šiuo metu gaunančių vienus mažiausių atlyginimų, darbo sąlygas.