Seimas jau anksčiau po pateikimo pritarė Poligrafo įstatymo projektui, kuriuo siūloma nustatyti poligrafo naudojimo tvarką, valstybės įstaigų, atliekančių tyrimą poligrafu, šio tyrimo specialistų, bei tiriamųjų asmenų teises ir pareigas.

Anot projekto iniciatoriaus Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Algirdo Katkaus, tyrimas poligrafu būtų naudojamas tikrinant biografijos duomenis ir kitą informaciją, išduodant leidimus dirbti arba susipažinti su valstybės ar tarnybos paslaptį sudarančia informacija bei tiriant nusikaltimus.

Melo detektoriaus parodymai, priėmus įstatymą, neturėtų juridinio statuso, o patikrinimas būtų savanoriškas.

Tačiau asmeniui atsisakius tirtis poligrafu, leidimas dirbti ar susipažinti su valstybės ar tarnybos paslaptimi nebūtų išduodamas.

Pagal projektą, poligrafu galėtų būti tikrinami valstybės tarnautojai, kariai bei asmenys, atrinkti į valstybės tarnybą, priklausomai nuo pareigų atsakingumo bei informacijos, su kuria jie gali dirbti, svarbos ir vertės.

Poligrafas - tai prietaisas, fiksuojantis kvėpavimo, kraujotakos bei kitus asmens fiziologinius pokyčius, kurie naudojami šiuo prietaisu tiriamo asmens teiginių teisingumui įvertinti.

Tiriant melo detektoriumi, nebūtų leidžiama užduoti klausimų apie religiją, tikėjimą, politinius įsitikinimus, seksualinę orientaciją bei kitų žeminančių garbę ir orumą klausimų, jeigu tai nėra tiesiogiai susiję su tyrimo tikslais.

Tyrimą poligrafu atliktų Vidaus reikalų ministerija, Krašto apsaugos ministerija, Valstybės saugumo departamentas, Finansų ministerija, Specialiųjų tyrimų tarnyba bei prokuratūra.

Pareigybių, kurias užimant, atliekamas tyrimas poligrafu, sąrašas būtų tvirtinamas Vyriausybės.

Melo detektoriais jau kelerius metus naudojamasi VRM Imuniteto tarnyboje, Vadovybės apsaugos departamente ir dar kai kuriose institucijose.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją