Filmo premjera numatyta sausio 22 d., antradienį, 18 val. nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Vilniuje – nemokamame renginyje ne tik bus pirmą kartą parodytas dokumentinis filmas, bet ir pristatyta didelio skaitytojų dėmesio sulaukusi ir jau papildomu tiražu išleista knyga.

Renginyje, kurį moderuos DELFI vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė, dalyvaus ne tik knygos ir filmo autorius, šv. Kristoforo apdovanojimą „Už žmogiškumą ir kilnią širdį“ pelniusi Lietuvos kalinių globos draugijos pirmininko pavaduotoja Milda Bliumenzonienė, bet ir 10 metų laisvės atėmimo bausmę Pravieniškių pataisos namuose atlikęs nuteistasis.

Jonui – 29-eri. Pataisos namuose jam teko patirti tikrą pragarą – vos tik patekęs į įkalinimo įstaigą jis susidūrė su aukščiausios kastos nusikaltėlių reketu, o kai atsisakė jiems paklusti, buvo išniekintas. Ir prievartą kentė metų metus – Jonas sako, kad pataisos namų darbuotojai ne tik palaikė Kauno nusikaltėlius, bet ir jiems talkino, o užnugario neturinčius ir pirmą kartą į nelaisvę patekusius nuteistuosius paversdavo vergais, iš jų tyčiodavosi be jokios priežasties.

„Tai, ką patyriau Pravieniškėse, yra tikrų tikriausias pragaras“, – sakė Jonas, kurio siaubingą gyvenimo istoriją pasakoja „Pravieniškių mafija“.

Didelio skaitytojų dėmesio sulaukusią knygą „Pravieniškių mafija“, bendradarbiaudama su naujienų portalu DELFI, išleido leidykla „Baltos lankos“.

„Pravieniškių mafiją“ parašęs žurnalistas Dainius Sinkevičius sako, kad knygoje aprašo tikrovę, kurios daugelis nenorėtų matyti: joje ne tik pateikiami necenzūruoti Pravieniškių pataisos namų „bachūrų“, „dūchų“ ir „gaidžių“ liudijimai apie kruviną kovą dėl autoriteto, kalinių luošinimą, prekybą narkotikais, draugystę su pareigūnais, santykius su pramogų pasaulio atstovėmis, bet ir atskleidžiami nuo visuomenės nuslėpti nusikaltimai.

„Mes iš pat pradžių jautėme, kad temos, kurios yra aprašomos knygoje „Pravieniškių mafija“, ir kurioms ilgą laiką nei valdžia, nei visuomenė neskyrė didelio dėmesio, domina skaitytojus, – kalbėdama apie didelio populiarumo sulaukusią knygą sakė DELFI vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė. – Labai vertiname, kad žmonės skaito šią knygą ir tikimės, jog joje atskleistos liūdnos istorijos mūsų valstybės pareigūnus pastūmės kuo greičiau imtis radikalių permainų kalėjimų sistemoje, o naudą ateityje pajus visa mūsų visuomenė. Ši knyga įtraukia taip, kad net ir padėjęs ją nebegali nustoti galvojęs, ką perskaitei. Dar labiau sukrečia, kad aprašomi įvykiai ir herojai yra tikri ir jie yra visai šalia mūsų. Ir dauguma jų – visiškai jauni vaikinai, už grotų patekę pirmą kartą ir dar būdami nepilnamečiais.“

Tuo metu Lietuvos kalinių globos draugijos pirmininko pavaduotoja Milda Bliumenzonienė sako, kad skaitytojas net turėtų susigūžti skaitydamas „Pravieniškių mafiją“.

„Knygos pagrindinis herojus ne atskiras asmuo, o ištisa sistema, – sakė M. Bliumenzonienė. – Tuo ji yra originali ir skaitytina. Labai linkėčiau „įjungti“ kitas jusles ir nenuslysti vien klaikiomis situacijomis. Labai linkėčiau, kad knyga pažadintų pilietiškumą ir atsakomybę. Ji tokia ir yra, tik reikia ją teisingai perskaityti. Dar noriu tikėti, kad ši knyga neleis užsimiršti, neleis prarasti budrumo, skatins toliau sistemą reformuotis. Ji bus, kaip tas Damoklo kardas.“

Knygą „Pravieniškių mafija“ galima įsigyti knygynuose, prekybos centruose ir internetu – knygynai ją siunčia ir į užsienį.

Dokumentinį filmą „Pravieniškių mafija“ jau trečiadienio vakarą, 20.30 val. taip pat rodys DELFI TV.