Prezidentė Dalia Grybauskaitė, nors ministrą ir kritikavo, aiškaus signalo jam trauktis nesiuntė. Taip politologai komentuoja S. Skvernelio persigalvojimą ir sprendimą likti toliau vadovauti Vidaus reikalų ministerijai, ką greičiausiai lėmė stiprus tiek Premjero, tiek visuomenės palaikymas.

"Kadangi Premjeras jau anksčiau sakė, kad bandys perkalbėti ministrą, tai, matyt, jam ir pavyko. Turint galvoje tą tokį politinį ir psichologinį spaudimą, iš tikrųjų palaikymas S. Skverneliui buvo pakankamai didelis ir būtų turbūt keista neatsižvelgti į jį", - naujienų agentūrai ELTA sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) profesorius Tomas Janeliūnas.

Pirmadienį po pokalbio su Premjeru Algirdu Butkevičiumi vidaus reikalų ministras S. Skvernelis nusprendė likti savo poste.

"Priimu sprendimą dirbti su Ministru Pirmininku komandoje tą likusį laiką", - Vyriausybėje pranešė S. Skvernelis.

Kai kuriems politikos apžvalgininkams teigus, kad jei S. Skvernelis liks poste, tai parodys, kad Prezidentės nuomonė nėra galutinė, T. Janeliūnas atkreipė dėmesį, kad šalies vadovė tiksliai neragino ministro atsistatydinti, o tik išreiškė tam tikrą apgailestavimą ir kritiką dėl paties politiko elgesio ir incidento.

"Tai tokių kritikų ministrams yra buvę ne vienas ir dar, sakykime, žymiai aštresnių, bet šiuo atveju iš Prezidentūros nesklido konkretus noras, kad jis būtinai neštų pareiškimą, žūtbūt atsistatydintų. Tai šia prasme, manau, nėra kažkoks dvipusių jėgų susidūrimas", - teigė VU TSPMI dėstytojas.

Pasak T. Janeliūno, S. Skvernelio atvejis nėra vienintelis precedentas.

"Kol nėra galutinio sprendimo, galutinio teikimo, tol visada žmonės dar turi teisę pakeisti savo nuomonę", - pažymėjo jis.

Politologo manymu, S. Skvernelio pareiškimas trauktis buvo daugiau spontaniškas žingsnis, pernelyg ankstyvas, juo labiau neturint galimybių pabendrauti, susitikti su aukščiausiais šalies vadovais.

"Matyt, iš tikrųjų buvo paskubėta", - kalbėjo T. Janeliūnas.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Socialinių mokslų fakulteto dekanas prof. dr. Algis Krupavičius atkreipė dėmesį, kad S. Skvernelis traukėsi ne dėl kivirčų su Prezidentūra, o su Seimo Pirmininke Loreta Graužiniene, tad buvusios įtampos su parlamento vadove greičiausiai ir liks, kartkartėmis kartosis.

"Gera žinia, kad iki šios Vyriausybės ir Seimo kadencijos pabaigos lieka mažiau negu metai laiko, taigi galima tikrai tokį laikotarpį išgyventi, nepaisant, kad įtampa lieka", - sakė A. Krupavičius.

Pašnekovas pabrėžė, kad Prezidentė D. Grybauskaitė nuo pat pradžių jokio aiškaus signalo dėl ministro atsistatydinimo nesiuntė.

"Taip, ji kritikavo, bet kritika buvo nuosaiki, ir jeigu būtų buvę galima ją interpretuoti kaip siūlymą atsistatydinti, tai tas siūlymas skambėjo itin ezopiška kalba", - kalbėjo politologas.

Anot A. Krupavičiaus, šalies vadovės priekaištus dėl "žemos politinės kultūros" galima pasakyti kiekvienam politikui Lietuvoje, tačiau jei D. Grybauskaitė sako apie vieno ar kito politiko pasitraukimą, tai sako tiesiai, "šiuo atveju tas raginimas buvo labai jau iš toli". Be to, S. Skvernelį nuosekliai rėmė Ministras Pirmininkas, kas ir yra didžiausia jo stiprybė.

"Ministras Pirmininkas S. Skverneliu kaip ministru pasitiki, nori, kad jisai liktų Vyriausybėje ir sakė, kad imsis visų žingsnių, kad S. Skvernelis pasiliktų ministro poste. Pati stipriausia atrama yra Premjeras", - sakė politologas.

Jis taip pat svarstė, kad A. Butkevičius nenorėjo įsivelti į naują ministrų skyrimo istoriją.

Prognozuodamas tolesnius S. Skvernelio ir L. Graužinienės santykius A. Krupavičius sakė, kad kai Seimo vadovė matys galimybę kritikuoti ministrą, šios progos nepraleis.

"Ministras turi būti pasirengęs kritikai. Viena vertus, stengtis nedaryti žioplų klaidų, kita vertus, S. Skvernelis su savo pareiškimu irgi šiek tiek pasikarščiavo, nes galėjo to pareiškimo nebūti, situacija galėjo būti svarstoma, diskutuojama, daromos tam tikros išvados. Šiuo atveju su pareiškimais irgi nereikėtų skubėti", - teigė VDU Socialinių mokslų fakulteto dekanas.

Po pokalbio su Premjeru A. Butkevičiumi vidaus reikalų ministras S. Skvernelis nusprendė likti savo poste. Savo sprendimą netenkinti ministro atsistatydinimo prašymo A. Butkevičius su Prezidente žada aptarti trečiadienį.

S. Skvernelis iš vidaus reikalų ministro buvo nusprendęs pasitraukti lapkričio 20 d. po policijos vykdytos ginkluoto bėglio gaudynių operacijos. Po 5 val. trukusios operacijos pareigūnai sulaikė Igorį Molotkovą, kuris buvo pasprukęs iš policijos automobilio su pareigūnų automatiniu ginklu.

Buvęs generalinis policijos komisaras S. Skvernelis ministro pareigas pradėjo eiti 2014 m. lapkričio 11 d. po priesaikos Seime.

Visuomenės nuomonių apklausose S. Skvernelis yra tarp politikų, kuriais labiausiai pasitikima.